Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Wat is influencer marketing en mag het zomaar?

Invloedrijke mensen die in hun netwerk een authentiek verhaal over je product, dienst of merk vertellen. Het is een techniek die veel marketeers zeer efficiënt vinden, maar waarover ook veel verwarring heerst. Wanneer wordt werken met een influencer ook echt influencer marketing? En welke regels kan je volgen?

Influencer marketing heeft de voorbije jaren een vaste plek afgedwongen in het woordenboek van elke marketeer. Toch is de term niet zo nieuw. We schreven er op deze blog al over in 2013 en het referentieboek ‘Influencer Marketing’ dateert intussen van 2007. Auteur Duncan Brown legde toen al de mechaniek bloot die we vandaag zo goed hebben leren kennen dankzij de influencers die we op verschillende sociale media aantreffen. Tien jaar geleden waren Instagram, Twitter, YouTube en zelfs Facebook nog hypes in marketingland, maar ze hebben de definitie van influencer marketing wel helpen op scherp zetten.

> Lees ook: Branding op social media: waarop moet je letten?

Wat is influencer marketing?

Bij influencer marketing doen bedrijven een beroep op de invloed en kennis van personen om hun product of dienst in de kijker te zetten. Die personen omschrijven we als influencers, omdat ze vaak een grote schare volgers hebben opgebouwd. In veel gevallen geldt hun invloed vooral online, op sociale media. Influencers worden dan specifieker bloggers, vloggers, instagrammers, youtubers, enzovoort.

Kiest een influencer bijvoorbeeld volledig autonoom of hij een product positief of negatief beschrijft, dan is van influencer marketing geen sprake. Zelfs als hij voor die bijdrage een vergoeding ontvangt

Share on Twitter:

Een influencer maakt deel uit van influencer marketing wanneer hij zijn invloed vermarkt. We spreken van influencer marketing op twee voorwaarden. Ten eerste besteedt de influencer in ruil voor een vergoeding via zijn drukbezochte kanalen aandacht aan producten en diensten. De tweede belangrijke voorwaarde krijgt vaak minder aandacht. We spreken over influencer marketing wanneer de influencer ook de controle over de communicatie in handen geeft van de adverteerder. Kiest de influencer bijvoorbeeld volledig autonoom of hij een product positief of negatief beschrijft, dan is van influencer marketing geen sprake. Zelfs als hij voor die bijdrage een vergoeding ontvangt.

Waar komt content in het verhaal?

Voor contentmarketeers is influencer marketing een aan belang winnend kanaal binnen hun strategisch plan. Een kanaal dat voor alle duidelijkheid thuishoort in het vak met de paid media. Influencers die content creëren rond je merk zonder een vergoeding, zijn een uiting van earned media.

Maar uiteraard is de relatie tussen content en influencer marketing zeer nauw. Influencers creëren content over je merk en die content is zeer effectief omdat je doelgroep via een betrouwbare bron een authentiek verhaal over je merk ontvangt.

Dat inzicht legt meteen het accent waar het moet liggen: influencer marketing draait net als contentmarketing om kwaliteit. Je kan met de meest machtige influencers aan de slag gaan, maar zal enkel resultaten boeken als zij kwalitatieve content op tafel toveren. En kwalitatief betekent content die nuttig is, visueel aangenaam oogt, authentiek bij het publiek overkomt en op die manier engagerend werkt.

Hoe begin je eraan?

Influencer marketing lijkt op loslaten, omdat je de content niet zelf maakt, maar in essentie behoud je bij pure influencer marketing (zoals omschreven in de definitie) wel de controle over de content. Voor bedrijven die aan influencer marketing doen, is niet controle maar wel kwaliteit de grootste zorg. Daar start dan ook je investering, gevolgd door het onderzoeken van het mogelijke bereik.

Wie aan influencer marketing doet, stelt zich bij het zoeken naar influencers dus best deze vragen. Levert de influencer kwalitatieve content af? En doet hij of zij dat bij een interessant publiek? Met een ja/nee-antwoord is de kous echter niet af. Je kan je zoektocht ook verdiepen met vragen als:

– Hoeveel volgers hebben influencers? Hoeveel retweets? Hoe vaak delen volgers hun content?

– Voel je je goed bij een influencer? Zitten toon en stijl in de lijn van hoe je als bedrijf communiceert? Deel je dezelfde waarden?

– Wie gebruikt relevante keywords en hashtags?

– Zijn influencers echt betrokken? Weet je zeker dat het geen bots zijn? Ontspinnen zich echte gespreken op hun kanalen?

– Wie eert het kleine? Kunnen micro-influencers interessant zijn? Ze hebben vaak een klein maar zeer toegewijd publiek dat bijvoorbeeld voor B2B-bedrijven zeer nuttig kan zijn.

Hoe contacteer je hen?

influencer marketingKom je tot een lijst van influencers, dan betekent dat niet automatisch dat deze mensen staan te springen om voor jouw bedrijf interessante content te verspreiden. Sommige werden geen influencer met die ambitie, anderen doen het enkel als de match er is.

Enige omzichtigheid bij het benaderen van influencers is met andere woorden het Olympisch minimum. Bestook hen niet meteen met e-mails en ga er niet vanuit dat je zomaar je voorwaarden kan opleggen. Maar wees wel eerlijk en vertel wat je met influencer marketing wil bereiken.

Zelf via hun kanalen in interactie treden met influencers is alvast een goede start. Toon interesse in hen en bouw een relatie op. Die stap zal al enkele inzichten opleveren (voel je je goed bij de influencer?) en vervolgens kan je open over je verwachtingen spreken.

Wat mag en wat niet?

Wat rest is de vraag naar de regels. Als een tv-serie aandacht besteedt aan jouw product, dan toont het een PP-logo om aan te geven dat het om productplacement gaat. Maar aan influencer marketing waren tot voor kort nauwelijks regels verbonden. Iedereen kon het doen, zonder veel duidelijkheid voor het publiek.

Begin oktober publiceerde de Raad voor de Reclame een reeks van aanbevelingen rond influencer marketing. Die aanbevelingen vertrekken vanuit het idee dat online influencers duidelijk moeten aangeven dat een bedrijf hen betaalt om een product of dienst in de kijker te zetten. Concreet formuleert de Raad vier aanbevelingen:

1. Vermeld woorden die aangeven dat dit commerciële communicatie is. Het gaat om woorden als reclame, advertentie, sponsoring of promotie. Influencers kunnen dat ook doen via hashtags als #spon, #reclame, #adv of #prom.

2. Zorg dat je doelgroep die woorden begrijpt. ‘Reclame’ is niet goed gekozen als je als influencer almaar Engelstalige jongeren op bijvoorbeeld je Instagram-account op bezoek krijgt.

3. Plaats de boodschap op een juiste manier. Dit wil zeggen dat de kijker of lezer meteen de juiste aard begrijpt. Creëer met andere woorden geen verwarring of vragen of dit nu al dan niet de bedoeling is.

4. Verstop de woorden niet. De gemiddelde kijker of lezer moet de boodschap op een normale manier kunnen opmerken, het mag geen zoektocht worden.

Met  deze maatregelen krijgen contentproducenten voor het eerst een duidelijke gids in handen. In de lente van 2018 In mei had de FOD Economie al eens richtlijnen voor online influencers bekendgemaakt. Die verdwenen echter weer van het toneel toen bleek dat de overheid niet de moeite had genomen om de ideeën te toetsen met de sector. Met de eigen aanbevelingen wou de Raad voor de Reclame dat proces in gang trekken, maar bij gebrek aan reactie van de overheid maakte ze de regels op eigen initiatief openbaar. Daarmee zijn ze voorlopig de enige concrete houvast voor bedrijven die aan influencer marketing wensen te doen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.