Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Hoe kan content je employer branding versterken?

Bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe werknemers doen in stijgende mate beroep op contentmarketing. Ze maken content om hun employer branding – het bouwen van het werknemersmerk – te versterken. Maar waar moet je in dat geval precies op letten?

Breng HR en marketing samen

Een onderzoek van Jibe, een specialist in rekruteringssoftware, toont aan dat content wel degelijk op het menu staat bij het rekruteren. Bloggen of vloggen blijkt in 2016 (het onderzoek werd nog niet herhaald) al een vaak gebruikt contentmiddel, maar nog interessanter is de organisatorische vraag die het onderzoek opwerpt.

Voor we aan content toe zijn, moet employer branding immers nog over een andere horde. Het was in veel bedrijven namelijk lang een verantwoordelijkheid van het HR-departement en enkel van het HR-departement. Volgens de studie betrekt intussen zeven op de tien bedrijven ook zijn marketeers bij employer branding. Voor iets minder dan een derde is het dus nog een hindernis, die je echter moet nemen als je ook de content marketing in dit verhaal op de rails wil zetten.

> Lees ook: Employer brand content: werknemers vinden via content

Meer directe content

Wat die content betreft, is het uitgangspunt voor employer branding zeer herkenbaar. Het is een uitstekend middel om je doelgroep (actieve of latente werkzoekenden) te helpen en om je als merk te onderscheiden tussen de concurrerende employer brands. Is er dan ook een verschil met marketing die niets met rekrutering te maken heeft?

Toch wel. Als Red Bull energiedrank verkoopt, kan het vertellen over extreme sporten omdat het weet dat zijn doelgroep daarover informatie zoekt. Die content brengt het publiek dan indirect in contact met Red Bull. De behoefte van een werkzoekende is veel directer (werk vinden), zeker als het gaat om een actief werkzoekende.

Dat maakt content voor die doelgroep haast automatisch iets productgerichter (het product is dan de vacature, het bedrijf en alles waar het voor staat). Gaat het om latent werkzoekenden dan wordt de content weer minder productgericht en is het vooral belangrijk om met content aan de reputatie van je employer brand te schaven.

Vind strategie niet vanzelfsprekend

Betekent dit dat bij content voor actief werkzoekenden de kous af is met het schrijven van een goede vacature en een nette pagina over je bedrijfswaarden? Helemaal niet. De content moet net een stuk origineler zijn en veel bedrijven definiëren dat als een grote uitdaging (in het onderzoek van Jibe vindt de helft dat moeilijk). Dat gaat over meer dan het schrijven van een in het oog springende vacature.

Content voor actief werkzoekenden is bijna automatisch iets productgerichter (het product is dan de vacature, het bedrijf en alles waar het voor staat). Gaat het om latent werkzoekenden dan wordt de content weer minder productgericht en is het vooral belangrijk om met content aan de reputatie van je employer brand te schaven

Share on Twitter:

Het begint net als bij alle andere content marketing bij een specifieke strategie voor je employer branding content. Definieer je buyer persona (wie is die werkzoekende precies), leg zijn customer journey bloot (hoe verloopt dat actief of passief werk zoeken) en bepaal relevante touchpoints. De kennis van het marketingdepartementen en haar partners kan hierbij van goudwaarde zijn.

Andere kanalenmix

Met de strategische research achter de kiezen kan je vervolgens een gefundeerde kanaalkeuze maken. Voor elk bedrijf en elk sector zal die heel specifiek zijn, maar ook hier komt een tweedeling terug. Enerzijds zal je een rist van rekruteringsgebonden kanalen inzetten om de actieve werkzoekenden aan te spreken. Zowel eigen kanalen, denk maar aan je LinkedIn-pagina of je corporate website, maar ook betalende platformen.

Anderzijds kan je met de content voor latente werkzoekenden een pak ruimer gaan en meer specifieke touchpoints opzoeken. Denk maar aan een kledingbedrijf dat op zijn Instagram-pagina of op modewebsites content plaatst over nieuwe trends. Niet meteen om een vacature in de kijker te zetten, maar om een employer brand te bouwen waarmee het modepubliek zodanig associeert dat het zin kan krijgen in een job bij het kleidingbedrijf.

Werk menselijk

Dat is al een eerste belangrijke inhoudelijke mechaniek, maar employer branding houdt er wel meer specifieke invalshoeken op na. Zeer manifest in de employer branding van de voorbije jaren is het menselijke aspect. Rekruteringscontent toont graag mensen.

Ook in contentmarketing zie je die techniek, denk maar aan het uitspelen van de CEO als content autoriteit. Maar bij employer branding mag het breder gaan: laat ook je werknemers aan het woord. Over hun job, over de bedrijfscultuur, over hun sollicitatie zelfs, enzovoort. Het maakt je content sterk identificeerbaar.

Lead nurturing

Finaal moet de employer branding content leiden tot het vlot vinden van nieuwe werknemers. Maar toch staat conversie niet altijd gelijk aan meteen een sollicitatiegesprek voeren. Leads verzamelen kan ook een heel nuttig startpunt zijn. Identificeer mogelijke werknemers, voedt ze met de juiste content en houdt hun adressen bij in een database. Die kan je aanspreken op het moment dat zich daadwerkelijk een nieuwe vacature opent.

Houd vol

Dat is meteen ook de grote tip of grote valstrik van content en employer branding. Net als bij alle content marketing is volhouden de boodschap. Verspreid niet enkel content op de momenten dat je werknemers zoekt, maar bouw het om tot een continue stroom van content. Opnieuw kan de ervaring met content binnen het marketingteam of bij de marketingbureaus die je ondersteunen zeer nuttig zijn om de continuïteit te garanderen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.