ABN Amro scoort met content over en voor beleggers

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 06 augustus 2018 - 3569 Views

CASE STUDY
3569 Views

Hoe haal je alles uit de kast met marktonderzoek en content? De bank ABN Amro Mees Pierson keek verder dan de neus lang is toen het besliste om een Vermogensmonitor op te zetten. Met de inzichten ging het content maken en die content zorgde voor knappe resultaten.

In PR is het een vaak benutte techniek: als bedrijf laat je een studie uitvoeren waarbij je mikt op resultaten die iets vertellen over een belangrijke maatschappelijk evolutie of discussie. Als de studie klaar is, stap je met de bevindingen naar de pers. Je draagt iets bij aan een debat en scoort gratis aandacht.

De Vermogensmonitor

Tot daar de PR-reflex. Het is ook interessant en verrijkend om aan die mechaniek een laag content toe te voegen. Niet enkel met cijfers naar de pers mailen dus, maar de bevindingen als een startpunt zien om zelf relevante inhoud te gaan produceren. Hoe doe je dat? Bij ABN Amro Mees Pierson leverden ze een mooi voorbeeld af met de Vermogensmonitor.

Het idee van zo’n Vermogensmonitor was niet ver gezocht. In Nederland is ABN Amro Mees Pierson marktleider bij de vermogensbanken. Desondanks vond de bank dat haar naambekendheid bij de vermogende doelgroep omhoog moest.

share

'GfK kreeg van ABN de opdracht om te peilen naar tendensen bij 500 vermogenden. De resultaten vormden de vertrekbasis voor de content die ABN Amro ontwikkelde.'

Daarom koppelde het zijn naam aan een nieuw jaarlijks onderzoek bij vermogenden. GfK kreeg de opdracht om te peilen naar tendensen bij 500 vermogenden. De resultaten vormden de vertrekbasis voor de content die ABN Amro ontwikkelde.

Meer autoriteit voor ABN Amro

abnWant net daar maakte ABN het verschil tussen een klassieke PR-campagne en contentmarketing die mikt op earned media. Met de resultaten van de bevraging wou de bank ook echt zijn doelgroep gaan helpen.

Niet zomaar resultaten omdat ze interessant zijn, maar die echt helpen om als vermogende gerichte beslissingen te nemen. Van daaruit komen een aantal targets naar boven die verder bouwen op de naambekendheid: meer autoriteit als deskundig dienstverlener en het binnenhalen van nieuwe prospecten.

De Norm zetten

Centraal in de contentdistributie stonden eigen kanalen als de website of het digitale magazine De Norm, aangevuld met promotie op sociale media. Naast het communiceren van de pure onderzoeksresultaten, zocht het naar extra ingangen door kennis van experts aan te spreken.

Mensen als filosoof Karim Benammar, onderzoekster Pamala Wiepking en familietherapeute Else-Marie van den Eerenbeemt kregen een stem in het verhaal. Op die manier creëerde ABN content die hun klanten en prospecten vooruithielp, maar die ook als conversation starter fungeerde in gesprekken met de doelgroep.

Naambekendheid én leads

Het bleek een veel sterkere basis om vanuit die content media-aandacht te scoren. De Vermogensmonitor deed op dat vlak wat hij moest doen: aandacht op nationale televisie en radio, in kranten als De Telegraaf en NRC en ook in meer gerichte titels voor beleggers. Qua marketingtargets groeide de naambekendheid met tien procent in de acht weken na de bekendmaking van de resultaten.

En wat fijn is: ABN durft ook de link te leggen naar de conversiedoelen. Het scoorde 126% meer leads dan in dezelfde periode een jaar eerder. Alleen al dat cijfer maakt het tot een van de meest succesvolle marketingingrepen ooit van ABN, maar nog meer fundamenteel is de switch naar content als fundament voor goede marketing.

Whitepaper lead nurturing

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...