Wat doet een content manager precies?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 30 juli 2018 - 3605 Views

DIGITAAL CONTENTTEAM
3605 Views

De kapitein op het schip. De grendel op de deur. De bewaker van alle content en van de goede kwaliteit. Het belang van de content manager binnen je digitaal contentmarketingteam kan nauwelijks onderschat worden. Welke rollen neemt de content manager zoal op en wat moet hij kunnen om dat te doen?

Je kan de content manager nog het best vergelijken met de hoofdredacteur in een klassieke media-omgeving. Geen enkel stuk content komt online zonder zijn of haar fiat, hij of zij is de eindverantwoordelijke voor de content die je op je eigen platformen publiceert. Zijn positie in je digitaal contentteam is dan ook cruciaal.

Ruime achtergrond

Kijken we naar de praktijk dan blijkt dat content managers vaak uiteenlopende achtergronden hebben. Velen zijn gepokt en gemazeld in de journalistiek en dat is niet verwonderlijk gezien de analogie met de werking van een redactie. Maar ook profielen met een achtergrond in persrelaties, corporate communications of digitale marketing komen zeker in aanmerking. Belangrijk is dat ze een heel goed zicht hebben op de content die in de organisatie beschikbaar is, op de productieprocessen en op de samenwerking met content producenten.

Strategische taken van de content manager

Dat brengt ons bij het ook al brede takenpakket van een content manager. Het is immers allerminst een type ‘hoofdredacteur’ dat teruggetrokken in zijn kantoor met de ellenbogen werkt en discussieert met de hogere echelons in het bedrijf. Als dat al nodig is, dan is dat in een digitaal contentteam eerder de taak van de marketingdirecteur.

share

'Het heeft geen zin om content te maken als je content manager vindt dat je niet de juiste doelen nastreeft. Zijn stempel is bepalend voor de content en dus is het goed om een content manager al van in de vroegste strategische fases te betrekken.'

Hij heeft een gezonde mix van operationele, maar toch ook strategische taken. Strategisch werk start met het uitdenken van goede artikels en het verifiëren van die ideeën met de contentstrategie. Helpen we hiermee een buyer persona vooruit? Welke en bestaat er al niet voldoende content op dit vlak of net net niet? En wat leerden de metrics ons over voorgaande vergelijkbare content?

Operationele taken van de content manager

Van daaruit ontstaat de link naar het operationele werk. Denk maar aan het gericht briefen van de makers van de content. De content manager zal waar nodig ook zelf in de pen kruipen of een videoproductie begeleiden. Hij reviseert gemaakte content, stuurt vertalingen aan en zorgt dat ook de feedback van marketers op een juiste manier in de content terechtkomt.

Daarom moet een content manager ook kaas gegeten hebben van SEO en SEA. Daarna reguleert hij de distributie. Komt alles op de juiste manier online? Sluiten de andere kanalen, zoals sociale media, goed aan? Maar net zo goed stuurt hij bij op basis van de cijfers die binnenlopen en de lessen die de onderneming trekt.

Technisch onderlegd

Je merkt het al: een content manager moet weten wat goede content is, die zelf kunnen maken, maar ook veel meer dan dat in de vingers hebben. Het is een manager, die ook moet begrijpen hoe het bedrijf al zijn inhoud (dus niet enkel die op de website) beheert. Technische voeling is niet enkel nodig om SEO te begrijpen, maar ook om de finesses van het gebruikte Content Management System te beheersen. Werken met WordPress of met Drupal? Een content manager kent maar beter de consequenties daarvan.

Vroeg mee aan tafel

Tot slot nog een laatste belangrijke inhoudelijke nuance: een content manager moet 100% achter de strategische lijn staan. Het heeft geen zin om content te maken als hij vindt dat je niet de juiste doelen nastreeft. Zijn stempel is bepalend voor de content en dus is het goed om een content manager al van in de vroegste strategische fases te betrekken. Hij kan het strategisch plan versterken en je praat de meningsverschillen maar beter in dat stadium uit.

Tijdelijke versterking marketing team

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...