De opmars van de podcast

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 17 april 2018 - 2146 Views

CONTENTMARKETING
2146 Views

Als medium om content te verspreiden, is de podcast zeker geen nieuwkomer. Toch is ‘podcasten’ aan een revival bezig en niet enkel in de Verenigde Staten. Maar hoe geef je het een plek in je contentmarketingstrategie?

De cijfers over podcasting ogen soms duizelingwekkend. In dat geval zijn ze veelal afkomstig uit de Verenigde Staten. In 2017 luisterden 112 miljoen Amerikanen naar een podcast en dat zijn er 11% meer dan een jaar eerder. Het betekent dat 40% van de Amerikanen ouder dan 12 ooit al eens een podcast beluisterde.

Het is niet het enige statistiekje dat omhoog springt in de V.S. In totaal beluistert 67 miljoen Amerikanen maandelijks een podcast. In de groep boven 12 jaar is 1 op 4 een maandelijkse luisteraar. En ook op weekbasis is het bereik nog steeds mooi: 42 miljoen stemt elke week af op een podcast of 15% van de 12+ bevolking.

Meer mooie cijfers over de populariteit van de podcast, lees je in deze blogpost van Jay Bear

En wat met Europa?

Dat is de vraag die we ons onvermijdelijk stellen bij zoveel zegeberichten van over de grote plas. Wie gaat graven, merkt al meteen dat het aantal Europese statistieken beduidend lager ligt. Dat is op zich al een indicatie. Een goede bron is het het Rajar Midas Onderzoek dat cijfers deelt over het Verenigd Koninkrijk.

Het belang van de podcast ligt er zoals verwacht lager dan in de V.S. Rajar houdt het op 4,7 miljoen mensen die ooit een podcast beluisterde, terwijl het V.K. 66 miljoen inwoners telt. Wetende dat de Britten voorlopen op het continent, is het geen onderschatting om het aantal Europese podcastluisteraars tot een handvol procenten terug te brengen.

Groeimarkt

Hoe klein ook, het hoeft niet te betekenen dat de podcast verwaarloosbaar is. Het Europese aanbod stijgt en je ziet ook dat klassieke media hun content via podcast verspreiden. Daar hebben ze goede redenen voor. De penetratie van de smartphone heeft een remfactor – hoe beluister je dat ding – weggenomen. Bij het fietsen, lopen, autorijden of het watergeven van je planten in de tuin… op elk moment is de podcast beschikbaar.

Bovendien is het een interessante doelgroep die graag een podcast meepikt. Zowel het Britse als het Amerikaanse onderzoek situeert de harde kern in de groep van 18- tot 44-jarigen, net de groep die ook bedrijven graag aanspreken.

Podcast en productie

Toch is niet enkel de podcast verspreiden een euvel. Als bedrijf neem je niet even in tien minuutjes een podcast op. De vergelijking met een videoproductie is de meest aangewezen. Het vergt een duidelijke research plus scripting om de opname goed voor te bereiden.

share

'Zowel het Britse als het Amerikaanse onderzoek situeert de harde kern van podcastluisteraars in de groep van 18- tot 44-jarigen, net de groep die ook bedrijven graag aanspreken.'

De opname zelf kan je net als bij video zo professioneel maken als het budget toelaat. Van doe-het-zelf tot in de opnamestudio met uitstekende geluidskwaliteit. Gespecialiseerd advies is hierbij zeker een aanrader.

Paid, owned en earned

Ook het verdienmodel achter de podcast is een onverwacht interessant gegeven aan het worden. Een podcast staat te boek als een typisch ‘owned medium’, dat je als bedrijf zelf bezit en beheert. Je brengt er verhalen die je luisteraars helpen tijdens hun customer journey, bouwt een geboeid publiek op en creëert autoriteit.

Hoewel het voor Europese bedrijven die willen podcasten de meest aangewezen start is, zie je de Amerikaanse contentmakers intussen al opschuiven. In de sfeer van echte radioshows horen ook reclamespots of –jingles ter pauzering. Spot advertising als paid medium duikt er op in podcasts. Wij zien het eerder als een volgende stap op middellange termijn; een stap die past in het verhaal van bedrijven die doorgroeien tot een content sales house.

In het beste geval genereer je met je podcast earned media, een viraal effect dat afstraalt op je merk. Het caseverhaal van Lance Armstrong is daar een typisch voorbeeld van.

Keep it simple

Europese bedrijven die willen scoren met de podcast adviseren we vooral om het eenvoudig te houden. Enkele tips tot besluit:

  • Maak kwalitatieve podcasts zonder externe reclame en zonder zelfpromotie. Breng de luisteraar iets bij.
  • Focus op goede verhalen die zich – letterlijk – vlot laten vertellen.
  • Investeer in degelijke opnames, geef je luisteraar niet het gevoel dat hij naar amateurradio luistert.
  • Creëer een regelmatige afspraak met je luisteraars. Dat geldt voor alle content, maar nog meer voor de podcast. Ook al luistert je publiek wanneer het wil, het is belangrijk af te spreken wanneer een nieuwe uitzending beschikbaar zal zijn.
  • Denk goed na over je call-to-action. De luisteraar doet vaak nog iets anders terwijl hij je podcast verorbert, wat de actiemogelijkheden beperkt of de vraag om creativiteit bij CTA’s verhoogt.
  • Houd je cijfers goed bij. Weet ook dat niet elke download een luistersessie betekent (eerder 50% luistert echt)

Whitepaper lead nurturing

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...