Je content afstemmen op voice search, moet dat nu al?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 06 april 2018 - 1672 Views

CONTENTMARKETING
1672 Views

In SEO is voice search zonder twijfel één van de hot topics van het moment. Je zoektocht naar content met stemcommando’s voeren, klinkt ook voor contentmarketers interessant, maar hoe realistisch is het vandaag al? En moet je je content al klaarmaken voor de stemrevolutie?

Een vraag stellen aan Google en hopen dat er een goed antwoord komt. Meer en meer mensen doen het tijdens hun customer journey. Soms als experiment, maar zeker ook omdat zoekmachines almaar beter reageren op voice search.

SEO audit

Alexa, Siri of Google Home?

Je kan een gesproken zoekopdracht doorgeven via je computer, tablet of smartphone, maar de echte katalysator zijn toch de virtual assistants. De virtuele assistenten die in je huis gesproken opdrachten capteren en uitvoeren, maken voetje voor voetje ingang in Europa. Statistieken zijn er nauwelijks, ook niet in de V.S waar het fenomeen al meer verspreid is, maar analyse van de zoekopdrachten vertelt wel al iets.

Al in 2016 rondde het aantal gesproken opdrachten in de mobiele app van Google de kaap van één op vijf. Waar we anno 2018 staan, is niet duidelijk, maar dat volume gesproken zoekopdrachten alleen maar significanter wordt, is duidelijk.

Voice search op het moment van de waarheid

Een andere interssante bron uit 2016 is een onderzoek van MindMeld dat aantoont op welke momenten de voice search relevant wordt. 61% gebruikt het als handen of ogen iets anders te doen hebben (een auto besturen bijvoorbeeld), maar ook gebruiksgemak (vergeleken met letters tikken op een smartphone) of het sneller genereren van resultaten zijn belangrijke redenen.

Neem ze samen en je komt tot een set van momenten waar voice search goed van pas komt: thuis, in de wagen of in de winkel. Zeker twee van die plekken (thuis en in de winkel) zijn momenten waarop consumenten een aankoopbeslissing nemen. En dus nood kunnen hebben aan informatie. Is voice search relevant voor content? Zeker.

Moet het nu al?

Hoe vroeger je je content klaarmaakt voor voice search, hoe beter. Al is het voor Europese bedrijven eerder zaak om de belangrijkste voorafgaande stap niet te vergeten: is mijn content mobielvriendelijk. Want ook dat speelt een rol in de zoekresultaten. Investeer indien nodig eerst daarin en dan pas in de voice SEO.

share

'Voice search komt van pas op momenten die zeer relevant zijn voor content in een customer journey: thuis of in de winkel vlak voor een aankoopbeslissing'

Ben je mobielvriendelijk, dan verlies je niet meteen de strijd als je vandaag nog niet bovenaan de resultatenranking van een stemgesproken zoekopdracht staat. Vooral omdat niet-Engelstalige zoekopdrachten en –resultaten minder performant zijn dan de Engelstalige. Mooi om te proberen als je bedrijf content in het Engels maakt dus.

Keyword research

Is dat niet het geval, dan kan het lonen om eerst even te investeren in knowhow over voice search. Want er liggen nog enkele uitdagingen op tafel. Te beginnen met de optimalisering, die meer is dan een verhaal van Google. Google Home gebruikt uiteraard Google data, maar Sire werkt met Bing en Alexa combineert Bing met data van Amazon. Dat zorgt ervoor dat eenzelfde zoekopdracht andere resultaten oplevert op de verschillende platformen.

Nog een investering waard: onderzoek naar keywords. De relevante keywords voor jouw content zijn niet noodzakelijk de juiste keywords voor de voice search. Zoek dat uit en bekijk dat zeker in functie van de featured snippets. Dat zijn de omkaderde vakken bovenaan zoekresultaten van Google, waarbij Google zelf een antwoord formuleert op een vaak voorkomende (gesproken) vraag.

Lees voor meer info ook dit artikel over de featured snippet.

Rustig voorbereiden

Moraal van het verhaal: voice search is zeker geen hype die binnen een jaartje alweer is overgewaaid, maar het zal evenmin in 2018 al een overrompelende impact hebben op de zoekgewoontes in West-Europa.

Niets doen is echter evenmin een optie. Kennis verwerven over hoe SEO voor voice werkt en gepast keyword onderzoek zijn geen verloren investering voor wie zich wil voorbereiden op de echte implementatie.
14 redenen dat jouw contentmarketing niet werkt

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...

»

Met deze metrics meet je of je B2B content werkt

Het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op een pagina of de bounce ...

»

Content als hoeksteen van je B2B-events

Voor marketers zijn B2B-events uitgelezen kansen om hun publiek ...

online video B2B
»

Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Online video is de voorbije jaren een van de favoriete ...

»

Visual design voor B2B-content is niet te onderschatten

Inzetten op visual design is voor contentmarketers in B2B een must. ...

B2B-content social media
»

Past je B2B-content ook op sociale media?

B2B-content op LinkedIn is zeer normaal, maar moet het ook op andere ...