Hoe duur is marketing automation?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 21 augustus 2017 - 4225 Views

MARKETING AUTOMATION
4225 Views

Marketing automation software vind je in vele vormen en uitvoeringen, vaak met een maandelijkse kostprijs op maat van je bedoelingen. Maar hoe hoog is die prijs? Het antwoord blijft vaak hangen in de algemeenheden. Hieronder onze analyse van het kosten- en batenplaatje.

Onder marketing automation plaatsen we alle software die marketers helpt om de distributie en de flows van hun content te automatiseren. Of anders gezegd: pakketten die ervoor zorgen dat je je digitale contentkanalen efficiënter kiest en tegelijk een reeks van routineuze taken automatiseert.

Zeg niet zomaar marketing automation

Want dat is meteen het grote verschil tussen de softwarepakketten oude stijl en de varianten die we vandaag kennen. Het gaat echt niet langer over het louter automatiseren van de nieuwsbrief waarin je een round-up maakt van recent gepubliceerde content.

Ook planning, testing, analyse en bijgevolg optimalisering maken inherent deel uit van een goed softwarepakket. Een voorbeeldje uit eigen huis: van zodra dit artikel verscheen op Mediafortablog legden wij via Hubspot de link naar onze nieuwsbrieven en naar de sociale media. Dat levert data op die toelaten om te analyseren, om de planning te verbeteren en om beter ons publiek te bereiken.

Kan je nog zonder?

Wie op beperkte schaal content produceert en verspreidt, kan in principe nog alle taken manueel uitvoeren. Een goede marketing automation software wordt echter een must van zodra het volume stijgt en je intenser contact met je publiek wil opbouwen.

Aan lead nurturing doen zonder software is een haast onmogelijke klus, al was het maar omdat het moeilijk wordt om manueel de distributie af te stemmen op je buyer persona’s. Laat staat dat je manueel ook nog even elke prospect netjes met correcte content doorheen diens customer journey kan gidsen.

Word je dan niet onpersoonlijk?

Om de content netjes op de journey af te stemmen, kan je werken met workflows. Daarvoor is marketing automation toch echt wel een noodzaak. Wie dit vakkundig doet of laat doen, veegt meteen ook het grootste vooroordeel weg: marketing automation heeft het imago dat het je content marketing onpersoonlijker zou maken.

Met goede automation en dito flows doe je net het omgekeerde. Je publiek, klanten of prospecten krijgen zeer bruikbare content op een zeer gepast moment. Wie content op maat wil, heeft net baat bij automatisering.

Aan software geen gebrek

Bedrijven die met marketing automation van start gaan, treffen op de markt een ruim aanbod aan softwarepakketten aan. Veelal zijn die Amerikaans, met Hubspot, Marketo, Salesforce Pardot en Eloqua als bekendste namen.

In veel landen is Hubspot marktleider (in 2015 leidde dat tot dit algemeen beeld hiernaast), maar de situatie kan van land tot land verschillen. Datanyze heeft een handige site die de marktaandelen per land toont. In België en Nederland spant Hubspot de kroon (met respectievelijk 25% en 21%), maar ook Adobe, Salesforce Pardot, IgnitionOne, Oracle en Marketo zijn in beide landen vaste klanten. Al vallen de laatste twee bijvoorbeeld in Nederland al uit de top tien.

Inhoudelijk zijn niet alle pakketten dubbelop. Op wat zo’n pakket kan, zitten best nog wel wat verschillen. Meer daarover lees je in onze whitepaper over marketing automation. Houd er ook rekening mee dat deze pakketten wel eens kunnen gerelateerd zijn aan CRM- of business-software van dezelfde producent. Eloqua is bijvoorbeeld van de hand van Oracle.

Hoe duur is marketing automation?

Welke mogelijkheden een software biedt, is meteen ook bepalend voor het prijskaartje. Ook de schaal van je bedrijf, je contentproductie en je bestand met contacten zijn factoren van belang. Het spreekt voor zich dat een KMO met een maandelijkse nieuwsbrief naar 250 klanten minder betaalt dan een multinational die wekelijks heel wat artikels en video’s publiceert, nieuwsbrieven uitstuurt naar duizenden klanten en een hoop sociale mediaposts online zet.

De eerste categorie kan met 300 euro per jaar al heel wat moois doen, in de laatste categorie vinden we ook bedrijven die daar vlot twee nullen achter zetten. Een eenvoudige vergelijkende oefening van drie frequent gekochte pakketten leert al iets.

share

'Het spreekt voor zich dat een KMO met een maandelijkse nieuwsbrief naar 250 klanten minder betaalt dan een multinational die wekelijks heel wat artikels en video’s publiceert, nieuwsbrieven uitstuurt naar duizenden klanten en een hoop sociale mediaposts online zet.'

Hubspot richt zich bijvoorbeeld eerder op KMO’s met een prijs tussen 200 en 2.500 dollar (in geval van 10.000 contacten is dat). Salesforce Pardot en Marketo zie je vaker bij grotere bedrijven met prijzen van circa 1.000 dollar tot ongeveer 3.000 dollar (voor actuele prijzen raadpleeg je best de betrokken websites). Steeds zal je een koppeling terugvinden met CRM, je lead nurturing kunnen organiseren of een A/B-splittest doen, maar Hubspot heeft bijvoorbeeld een blogplatform waar de andere twee dat niet hebben.

Andere kosten

Is met een maandelijkse fee de kous af? Niet helemaal. Het is verstandig om ook te informeren naar de installatiekosten. Dat is ook de tip die spreekt uit de analyse van Send In Blue. Hieronder vind je de slideshare van deze vrij intelligente marktvergelijking.

Send In Blue is zelf een aanbieder en specialiseert zich in e-mailmarketing en marketing automation. En het is bovendien een goedkope speler, vandaar deze studie uiteraard. Toch zijn de inzichten nuttig, omdat het zichzelf niet vergelijkt met zijn concurrenten, maar eerder wou uitzoeken hoe de prijsstructuur van de veertig meest gebruikte pakketten eruitziet.

Dat levert best wel interessante cijfers. De gebruikers van die veertig pakketten betalen gemiddeld 721 dollar per maand en moesten gemiddeld rekening houden met een installatiefee van 1.500 dollar. Al zijn de uitlopers fel: in de extreme gevallen leggen klanten 5.000 dollar per maand op tafel en zelfs 10.000 voor de installatie.

De studie hekelt bovendien de onduidelijkheid die vaak nog heerst. Een op vijf geeft geen duidelijke prijzen mee, al is het tij op dat vlak de laatste jaren aan het keren. Verder relativeert de analyse het belang van de extra kosten.

Sommige aanbieders werken met een extra prijs per toegevoegde feature, maar verder is enkel de installatie een factor van belang boven op de aboprijs. Voorts onderlijnt Send In Blue nogmaals dat het aantal contacten in je database de grootste prijsbepaler is.

B2B of B2C

We hebben eerder in dit artikel het onderscheid gemaakt tussen KMO’s en grote bedrijven, maar voor we afsluiten, maken we nog even de brug naar het type activiteit. Betalen B2C-bedrijven met hun grotere contactenbestand automatisch meer dan B2B-bedrijven? Het waren oorspronkelijk de B2B-bedrijven die veel interesse toonden in marketing automation, net omdat zij klanten bedienen die vaak langer aan boord blijven en dus een hogere waarde hebben. Dat maakt de investering in marketing automation duidelijker te verantwoorden.

Toch zie je op de markt software aanbieders die zich openlijk uiten als oplossing voor grote B2C-bedrijven. Eloqua en Selligent zijn daar het duidelijkst over, al zijn ze niet altijd even helder over hun prijszetting.

share

'Het waren oorspronkelijk de B2B-bedrijven die veel interesse toonden in marketing automation, net omdat zij klanten bedienen die vaak langer aan boord blijven en dus een hogere waarde hebben. Dat maakt de investering in marketing automation duidelijker te verantwoorden.'

Volgens Send In Blue blijft marketing automation voor B2B duurder dan die voor B2C als je uitgaat van hetzelfde aantal contacten. Dat maakt meteen duidelijk dat vergelijken moeilijk is: B2B heeft gewoon vaak minder contacten en als het om veel contacten gaat, moeten de prijzen aangevraagd worden.

Integratie

Tot besluit nog addertjes onder het gras? Vergeet de integratie niet. Bekijk dus zeker ook de andere mogelijkheden en de manier van integreren met andere software die je bedrijf gebruikt.

Ook de kost om te integreren en te implementeren, die voor elk bedrijf anders zal zijn, neem je best mee bij het afwegen van de verschillende pakketten.


New Call-to-action

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...