Goede content is niet goedkoop

Tom Peeters

Artikel door:
Tom Peeters - 07 juli 2017 - 1079 Views

OPINIE
1079 Views

Een van de grote troeven van digitale contentmarketing is de lage mediakost. Je beschikt over eigen kanalen waarop je je content kan verspreiden en dat is goedkoper dan het inkopen van mediaruimte. Maar is content daardoor plots low-budget? Dat is een brug te ver. Ook koken kost geld. Hoe komt het dat goede content (laten) maken niet goedkoop is?

Kan je goedkoop content maken? Absoluut. Wie met een minimaal budget aan de slag gaat, ontdekt gewoon iets sneller waar de grenzen liggen. Ofwel produceer je content van een lage kwaliteit die niet het gewenste effect heeft. Ofwel produceer je te weinig content en slaag je er niet in om een gewoonte te creëren bij je publiek.

Kleine budgetten, grote budgetten

Wie niet-vrijblijvend aan contentmarketing doet, bouwt op lange termijn aan zijn reflex om een publiek vooruit te helpen met nuttige informatie. Het is goed om daarvoor een budget aan kant te leggen. Je kan uiteraard kleinschalig beginnen en in een eerste jaar met een bescheiden budget tot 10.000 euro al enkele bakens uitzetten. Mature contentmarketingprogramma’s doen echter niet onder voor het budget dat adverteerders aan campagnes spenderen. Voor grote bedrijven is een contentbudget van een half miljoen euro op jaarbasis zeker geen zeldzaamheid.

share

'Achter de cijfers zit de realiteit dat contentproductie een arbeidsintensieve, tijdrovende activiteit is, die je niet gratis kan uitvoeren'

Arbeidsintensief

Achter de cijfers zit de realiteit dat contentproductie een arbeidsintensieve, tijdrovende activiteit is, die je niet gratis kan uitvoeren. Beroep doen op specialisten om content op niveau te brengen, is een must. Maar het is evenmin een black box. Je kan echt wel op een goede manier budgetteren en later je return in kaart brengen.

Tips zijn goedkoop

Content maken is dan wel niet zo goedkoop, maar om je budget in te schatten, kan je echt wel met enkele concrete handvatten werken.

1. Definieer realistische doelstellingen in functie van je budget.

Laat een contentpartner duidelijk weten wat je doelen zijn en bekijk in tweede instantie pas welke media je wil inschakelen. Video produceren wordt democratischer, maar is nog steeds duurder dan een blogartikel. Als video echter een grotere impact heeft op jouw doelgroep, dan kan je de juiste afweging maken.

2. Bespaar nooit op kwaliteit

Selecteer nooit de goedkoopste contentprovider en werk bij voorkeur met de meest kwalitatieve partner voor jouw business. Met die keuze zal je op termijn geld besparen, ook al is je provider aan de basis misschien wat duurder. Alleen al het budget dat je wint omdat teksten of video’s minder correcties behoeven, is een besparing.

3. Zorg voor een goed intern validatieproces

Kijk echter niet enkel naar de efficiëntie bij je partner, maar ook intern. Zet een goed validatieproces op. Het is bijvoorbeeld belangrijk om één persoon de eindverantwoordelijkheid te geven over de validatie van de teksten.

4. Neem tijd om te leren

Houd in je budgettering rekening met groei. Start bijvoorbeeld klein met een beperkt aantal blogposts. Promoot deze, meet de impact, stuur bij en leer hieruit welke content werkt en welke niet. Zet dan een volgende stap in het maken van je content en laat je budget gaandeweg meegroeien.

Tom Peeters

Artikel door Tom Peeters

Tom Peeters is eigenaar van het digitaal content marketing agentschap Mediaforta. Hij heeft een expertise van meer dan 20 jaar in de mediawereld, en meer dan 7 jaar in de reclame sector. Beide expertises combineert hij vandaag binnen Mediaforta, waar merken terecht kunnen wanneer ze op zoek zijn naar een sterke content partner.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

landingspagina
»

Hoe maak je een goede landingspagina?

Een landingspagina is één van die termen in contentmarketing die ...

»

Waarom je contentteam een project manager kan gebruiken

Een heel specifieke en soms nog onderschatte functie in een goed ...

influencer marketing
»

Wat is influencer marketing en mag het zomaar?

Invloedrijke mensen die in hun netwerk een authentiek verhaal over je ...

outsourcen contentproductie
»

5 redenen waarom je contentproductie moet outsourcen

Als een bedrijf beslist om te starten met contentmarketing, is een ...

»

Hoe doe je aan social selling op LinkedIn?

Social selling is een verkooptechniek waarbij je social media ...

video producer
»

Wat doet een video producer precies?

In digitale contentmarketing is het maken van online video’s al ...

»

Hoe kan content je employer branding versterken?

Bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe werknemers doen in stijgende ...

website content
»

Nieuwe website? In deze fases denk je beter al aan content

Voor veel bedrijven is een nieuwe website maken een grote uitdaging. ...

ABN Amro
»

ABN Amro scoort met content over en voor beleggers

Hoe haal je alles uit de kast met marktonderzoek en content? De bank ...