Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Case: Vereniging Eigen Huis scoort met uitlegvideo

Het is een format zo oud als de straat, maar nog steeds uitermate waardevol: de uitlegvideo. In zijn meest archaïsche vorm is het belerende info met het vingertje omhoog. Maar de moderne variant is de perfecte belichaming van contentmarketing. De Nederlandse Vereniging Eigen Huis leverde uitstekend werk af om huizenkopers bij te staan met een reeks van uitlegvideo’s.

Ngo’s, federaties, belangenverenigingen en consoorten maken naast hun traditionele reclame ook graag en goed gebruik van contentmarketing. De Nederlandse Vereniging Eigen Huis is een prima Nederlands voorbeeld.

De VEH behartigt de belangen van huiseigenaars of van mensen die van plan zijn een huis aan te kopen. Ze doet dat door onafhankelijke informatie te verspreiden, maar ook via groepsinkopen of ledenkorting. Als non-profit organisatie telt ze 700.000 leden en ijvert VEH voor het betaalbaar houden van het eigenwoningbezit.

Eind 2015 kwam Vereniging Eigen Huis met een contentplatform gericht op kopers van huizen. Op Eigenhuis.nl vinden jonge kopers antwoorden op al hun vragen over de aankoop.

> Lees ook: Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Huizen kopen met een uitlegvideo

Inhoudelijk focust het platform op rubrieken met tips voor huisbezichtigingen, op kopersverhalen en op tests. De tips zijn geformatteerd in een reeks van video’s die kijkers inspireren, helpen bij de aankoop, maar ook kennis laten maken met Vereniging Eigen Huis. Een goed voorbeeld van hoe je eerst content geeft en in de slipstream aan je eigen ‘awareness’ schaaft.

Door de keuze van de tips maakt VEH zijn rol van belangenbehartigers waar. Het let erop om tips te geven die voorkomen dat je een kat in een zak koopt. De vereniging doet met de uitlegvideo’s meteen waarvoor ze staat en ze doet dat gegrond met de hulp van een expert (een bouwkundig specialist).

Een vaak gesolliciteerde video is die met uitleg over het controleren van een CV-ketel. De specialist blijft niet hangen in zijn expertise, maar legt een relatief complex onderwerp vrij helder uit. Met goede tips en zonder té breed te gaan. Goed voor meer dan 3.000 views zonder betalende ondersteuning.

Wie kijkt, blijft kijken

Enkel rustend op organisch bereik scoorde de videoreeks in totaal in drie kwartalen 13.000 views. De video’s waren te vinden op het eigen platform en op YouTube. Belangrijk is dat VEH die views ook scoorde in zijn doelgroep: bijna vier op tien kijkers is 25-34 jaar. Ook mooi is de kijktijd van 81,5%, wat hoog is naar YouTube-normen.

Deze case toont ook het belang van een serie. Gemiddeld 22% van de views is te danken aan aanbevolen video’s en daarvan komt 8 op 10 kliks vanuit een andere video uit de serie. Wie begint te kijken, neemt er instinctief ook nog andere video’s bij. Dat is een goede tip voor verenigingen die hun publiek bij een veelzijdig probleem (zoals een huis kopen) willen helpen.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.