Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Chatbots zullen contentmarketing veranderen

Bij chatbots denken we meestal aan de algoritmes waarmee bedrijven almaar beter op vragen van klanten antwoorden. Hoe meer toepassingen opduiken, hoe duidelijker wordt dat chatbots ook op contentmarketing een invloed zullen hebben. Een blik op drie concrete gevolgen van chatbots op contentmarketing.

Chatbots zijn hot, zoveel is duidelijk. Marketingpennen schrijven er graag over, de early adopters vertellen met plezier over de deugden van Google Home en andere Amazon Echo’s, het is een bron van aandacht op congressen over digitale technologie en marketing, maar ook de consument ontmoet de chatbots almaar vaker.

Vaak is dat een ontmoeting met een bedrijf dat besloot om zijn customer service een extra pigment te geven. Geen saaie FAQ-sectie meer, maar een chatbot die met dank aan een knap algoritme en flink wat data juiste antwoorden weet te geven op inschatbare klantenvragen.

> Lees ook: Wat kan je met chatbots als B2B-bedrijf?

Wat zijn chatbots precies?

Eerder hadden we het op Mediafortablog al over de mogelijkheden van artificiële intelligentie voor contentmarketing. Daar leerden we dat content creëren lang geen utopie is, maar zeker nog zijn beperkingen kent.

Content creëren is echter niet meteen de eerste taak die we van een chatbot verwachten. Chatbots zijn computerprogramma’s die conversaties met mensen nabootsen en dat doen met dank aan artificiële intelligentie.

De toepassingen die we vandaag zien vanuit die definitie, maken nu al duidelijk dat de impact van chatbots verder zal gaan dan het optimaliseren of automatiseren van het klantencontact. De mogelijkheden raken evenzeer aan de essentie van contentmarketing. Zonder glazen bol onderscheiden we duidelijk impact op drie niveaus.

1. Een extra owned medium

Het meeste evidente niveau: chatbots worden een extra kanaal, een toevoeging aan het nu al rijke pallet van owned media. Kijk je naar Billie (Bol.com) of Mr. More (Telenet) dan zie je reeds de kiem van een kanaal waarmee bedrijven zeer één op één met hun consumenten communiceren.

Zoals gezegd gebeurt dat nu nog vaak met het oog op assistentie: een probleem oplossen, hulp bij het zoeken van een goede video of een goed boek, etcetera. Maar de kans om dit toe te passen voor contentmarketing ligt voor de hand, want ook contentmarketing draait om het oplossen van problemen. Op het juiste moment in de customer journey via een chatbot een goed stuk content aanbieden, kan wonderen doen.

2. Een andere search

Chatbots zijn niet enkel een medium, maar ook een nieuwe manier van communiceren. Ooit bedienden we onze computer met een muis, sinds de intrede van de tablet en smartphone gingen we swipen, maar de nieuwe stap wordt voice.

Via een stem je computer bedienen, zal ook zorgen voor een andere SEO. Het vindbaar maken van je content zal ingrijpend veranderen als je publiek overschakelt op zoeken via gesproken opdrachten. Vooral via de smartphone drukt voice search zijn stempel. Volgens Google verliep in 2016 20% van alle mobiele zoekopdrachten via een stemcommando.

Het is vooral interessant dat we andere zoekopdrachten geven als we spreken dan als we tikken. Een ingetikte zoekopdracht houdt het vaak op ‘CEO Apple’, terwijl we bij het spreken instinctief overschakelen naar ‘Wie is de CEO van Apple?’. Wie zijn content via SEO optimaliseert, zal daarmee rekening moeten houden.

3. Nieuwe dimensie voor automatisering

Een van de meest zichtbare gevolgen van artificiële intelligentie en chatbots zijn de digitale marketing assistants (genre Watson van IBM) die de grote techbedrijven momenteel in de markt zetten.

“Wij zien onze IBM Watson Marketing Assistant als de beste marketeer ter wereld die de hele tijd op bureau zit bij onze klanten” – Jeremy Waite (IBM Evangelist)

Share on Twitter:

Automatisering is voor contentmarketing op dit moment al een relevante factor, maar de verwachting is dat contentmarketeers de steun zullen krijgen van virtuele chattende assistant die de processen achter contentmarketing mee helpt aansturen.

Niet als beslissingsnemer, maar wel als uitvoeder die bovendien makkelijk op zwaktes in je aanpak zal wijzen. Jeremy Waite, IBM Evangelist, zegt het alsvolgt: “Wij zien onze IBM Watson Marketing Assistant als de beste marketeer ter wereld die de hele tijd op bureau zit bij onze klanten.”

Chatbots zijn geen sci-fi meer

Hij haast zich ook om te preciseren dat IBM dit niet ziet als een transitie van mens naar machine. De taken die automatiseerbaar zijn, komen bij de machine terecht. Die levert grondstof (data aan), waarmee marketeers hun (content)strategie zullen verfijnen.

Chatbots zijn – letterlijk – het aanspreekpunt van de toekomst om zonder veel moeite contentmarketing, maar ook de automatisering en optimalisering ervan, te sturen. De moeite zal zitten in de opstart ervan en in de investering in tijd om te wennen aan een nieuwe manier van communiceren. Maar daarna zal het starten van pakweg lead nurturing naar een specifieke buyer persona slechts één vraag van je verwijderd zijn.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.