Kan artificiële intelligentie je content maken?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 12 april 2017 - 2159 Views

MARKETING AUTOMATION
2159 Views

Artificiële intelligentie (AI) is één van de trending marketing topics van het moment. Je ziet het bijvoorbeeld opduiken in de vorm van chatbots om je klantenservice te verbeteren, maar de mogelijkheden gaan een pak ruimer. Kan AI ook je contentproductie overnemen?

In een eerste reflex geven we AI een vervangingsrol: geschikt voor repetitief werk dat je kan doorgeven aan een ‘robot’. Creatief werk, zoals content produceren of een content strategie bedenken, lijkt niet meteen iets wat je aan AI overlaat.

Toch zitten bij veel ondernemingen al heel wat taken uit het contentproces bij een software die deze geautomatiseerd invult. Vooral de verspreiding van content gebeurt meer en meer op die manier. Maar wat met de creatie? Blijven we daar als menselijke contentmakers sowieso altijd slimmer, gevatter en creatiever? Of kan AI toch een een rol opeisen?

Taalmachine

Laten we de denkoefening aan de basis starten: content maken betekent een taal beheersen. Kan een machine dat? Het antwoord is positief. NLG of Natural Language Generation is een systeem of software die via AI logische en coherente taal kan gebruiken.

Meer erover vind je op in deze bijdrage van Automated Insights, maar bottom-line onthouden we vooral dat NLG het nog niet alleen kan. Hoe slim NLG ook is, het vereist nog steeds menselijke interactie, het invullen van templates, enzovoort. Kijk maar eens hoe een NLG-tool als Wordsmith in elkaar zit.

A little bit of human touch

artifical intelligenceLaten we ervan uitgaan dat we met een minimum aan menselijke interactie toch onze content machinaal willen laten maken, dan stelt zich een volgende vraag: is het resultaat ok? Via het Content Marketing Institute ontdekten we dit voorbeeldje van Forbes dat een reeks rapporten liet schrijven met een andere tool, Quill.

Voor het type info – financiële data – oogt het resultaat behoorlijk. Dit staat bij CMI te lezen:

“The consensus estimate remains unchanged over the past month, but it has decreased from three months ago when it was 39 cents. For the fiscal year, analysts are expecting earnings of $1.68 per share. Revenue is projected to be 2% above the year-earlier total of $369.4 million at $378.4 million for the quarter. For the year, revenue is projected to roll in at $1.56 billion.”

Artificiële intelligentie heeft nog werk voor de boeg

De tekst geeft vooral aan wat een machine nog niet kan: persoonlijkheid, een ziel, menselijkheid in een tekst verwerken. Kijken we naar andere onderzoeken, dan merk je dat ze vaak op dat verschil focussen. Zeer vaak kunnen deelnemers tekst geschreven door een machine niet onderscheiden van tekst uit de pen van een journalist.

share

'Hoe slim NLG ook is, het vereist nog steeds menselijke interactie, het invullen van templates, enzovoort. Kijk maar eens hoe een NLG-tool als Wordsmith in elkaar zit.'

Boeiend wordt het echter wanneer de deelnemers de content beoordelen op basis van een set eigenschappen (coherent, helder, informatief, saai, objectief, etc.). Het valt op dat de machine dan goed scoort op kenmerken die het kan leren: accuraat zijn, informatief zijn,… Net daarom is het onderscheid met menselijke tekst soms moeilijk te maken.

Waar zit het verschil hem dan wel? De machine is vaak saaier, de mens maakt teksten die aangenaam zijn om te lezen. Kan AI die kloof op een dag dichten? Het is niet uit te sluiten, twintig jaar geleden was het ook verre van zeker dat het machines zou lukken om informatieve en accurate teksten te schrijven die we niet kunnen onderscheiden van vergelijkbare menselijke teksten.

Wat betekent dit voor contentmarketing?

Ook al heeft AI nog werk voor de boeg, de conclusies uit bovenstaande bevindingen zijn wel heel relevant voor contentmarketing.

1. Nog niet alles is voor meteen. In een tijd van content overload wordt het belangrijker om je content onderscheidend te maken. Net op dat punt faalt AI nog. De content mist spirit. Menselijk gemaakte content blijft nog wel even een must.

2. Het gebrek van AI is interessant. De human touch, de mening, de visie,… zijn vaak de kruiding van content die ervoor zorgen dat een zeer belangrijk target – autoriteit opbouwen – in beeld komt. Voor wie dit een doelstelling is, zal AI nog even in de koelkast moeten blijven. Maar voor repetitieve content – denk maar aan financiële rapporten – kan het wel zijn nut hebben.

3. De volgende stap wordt een tussenstap. Als AI een stap vooruit zet, dan zal het erin slagen om op basis van algoritmes een nieuw inzicht (een visie!) te creëren en dat in content te verwerken. De mens zal dan een bewaker zijn, die de reality check uitvoert op die content. Een soort tandem tussen mens en AI dus. Maar ook uit die tussenstap zal AI leren, beter worden en wie weet die reality check overbodig maken. Het wordt vooral interessant om te zien of AI er zal in slagen om deze tussenstap te zetten.


New Call-to-action


Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van Corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...

»

Met deze metrics meet je of je B2B content werkt

Het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op een pagina of de bounce ...

»

Content als hoeksteen van je B2B-events

Voor marketers zijn B2B-events uitgelezen kansen om hun publiek ...

online video B2B
»

Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Online video is de voorbije jaren een van de favoriete ...

»

Visual design voor B2B-content is niet te onderschatten

Inzetten op visual design is voor contentmarketers in B2B een must. ...

B2B-content social media
»

Past je B2B-content ook op sociale media?

B2B-content op LinkedIn is zeer normaal, maar moet het ook op andere ...

»

Checklist voor het maken van goed onderbouwde B2B-content

Om succesvol te zijn met B2B-content, moet je content betekenisvol, ...

B2B content
»

Help, mijn B2B-content is niet efficiënt!

Content maken voor een B2B-publiek brengt specifieke eisen met zich ...