Andrew Davis: “Stop de content overload”

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 17 maart 2017 - 2333 Views

CONVERSIE
2333 Views

“Het is niet omdat we meer content maken, dat we er ook meer kunnen consumeren”, stak de Britse contentspecialist Andrew Davis van wal op de UBA Trends Day 2017. Hij hield een warm pleidooi om niet langer bij te dragen tot de content overload en legde met voorbeelden aan hoe minder content toch meer business kan opleveren.

Wie Andrew Davis op zijn conferentie binnenhaalt, krijgt waar voor zijn geld. De auteur van de bestseller ‘Brandscaping’ leverde een van de sterkste presentaties af op de Trends Day van de Unie van Belgische Adverteerders. De energieke Brit weet hoe een zaal moet inpakken (hieronder een stukje uit zijn presentatie op Content Marketing World 2015).

Maar hij doet meer: hij onderbouwt zijn punt op een zakelijke manier. Als we minder content gaan maken, hoe houd ik dan mijn bereik, mijn leads, mijn return uit content op niveau? We krijgen een antwoord in meerdere stappen.

Content overload? Ga anders denken

Het eerste stuk van zijn argumentatie is eerder filosofisch: verander de invalshoek van je content. “Klanten denken anders dan jij over wat je bedrijf doet”, zegt Davis. “Ga dus denken als je klant, ook als je content maakt”. Om dat concreet te maken, haalt hij er Galiliei bij en toont met een cirkelgrafiek hoe Google (en niet je bedrijf) in het centrum van de digitale ervaring van je klant staat. Hoe dichter je opschuift naar dat epicentrum, hoe beter je resultaten zullen worden.

share

'“Bouw via content een relatie op met je publiek voor ze je nodig hebben of zodat ze je nodig hebben”- Andrew Davis'

Behandel content als een product

Tot daar de filosofie. Davis wordt al snel een pak concreter. Hij raadt iedereen aan om content echt als een product te gaan zien: “Build it, brand it, market it”. Zijn ultieme voorbeeld komt uit Nederland, waar visverkoper Bart Van Olphen jarenlang zijn duurzame vis niet aan de man gebracht kreeg.

Tot hij op Instagram zijn fish tales lanceerde: een korte wekelijkse afspraak met de kortste kookvideo ter wereld. Zijn filmpjes duren nauwelijks 15 seconden. Ansjovisjes in de pan, dat doe je zo:


Het format sloeg aan en hij vulde de video’s aan met wekelijkse recepten. Het succes zorgde ervoor dat viswinkels hem na een tijd vroegen welke vis hij volgende week zou klaarmaken, zodat ze voldoende konden inkopen.

In 2015 realiseerde Van Olphen 20 miljoen euro omzet, hij heeft zijn eigen merk in de supermarkten en werkt samen met klinkende namen als Jamie Oliver. Zijn succesverhaal begon nochtans met de beslissing om minder content te maken: geen boek meer zoals hij ooit probeerde, maar gewoon een kleine wekelijkse afspraak met zijn publiek als startpunt.

Relatie bouwen

Wat Van Olphen haast instinctief deed, staat bij Andrew Davis in kapitalen geschreven als hij adviseert over hoe je een ‘content brand’ maakt: “Bouw een relatie op met je publiek voor ze je nodig hebben of zodat ze je nodig hebben”. Dat doe je per definitie met content die waardevol is voor je publiek en niet zozeer met content die je bedrijf bewierookt. Toch mag het niet bij die theorie blijven, sluit Davis af. Hij vat zijn betoog in drie handige tips samen:

1. Maak een afspraak met je publiek. Regelmatig publiceren: ok, maar doe het nog explicieter. Elke vrijdag een video van 15 seconden waarin je een visgerecht klaarmaakt. Beloof iets, maak het waar en dring zo sterker door tot de gewoonten van je publiek.

2. Stop met content te zien als een puur communicatiemiddel, zie het als een product naast je al bestaande producten en behandel het ook op die manier.

3. Duik in ‘the content hole’. Tracht niet alles wat binnen de scope van je bedrijf ligt te coveren, maar zoek dat ene gaatje waar een grote behoefte aan content bestaat. Een behoefte die jij als bedrijf kan opvullen en waarrond je een nieuw product kan bouwen.

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...