De meest gemaakte fouten met marketing automation

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 13 februari 2017 - 1394 Views

MARKETING AUTOMATION
1394 Views

Marketing automation heeft vele voordelen, maar het is geen automatische garantie op succes. Het is geen black box waar je adressen, profielen en content in gooit en waar automatisch een top contentmarketing komt uitgerold. Een overzichtje van de meest voorkomende valkuilen en hoe je die kan omzeilen.

Fout 1: Doel en middel verwarren

Marketing automation is geen einddoel voor contentmarketers. Het is een nuttig middel om je content zo optimaal mogelijk te verspreiden, maar het is geen doel op zich. Bedrijven willen met content hun klanten of prospecten vooruit helpen tijdens hun customer journey. Als marketing automation dat bieden van hulp kan versterken, dan is het een meerwaarde en een investering waard. Maar automatiseer niet om te automatiseren.

Fout 2: Overkomen als een computer

Een telecommerk heeft net een consument fantastisch vooruit geholpen dankzij een video die hem uitlegt welke apps hem bij het uitoefenen van pas kunnen komen. De geëngageerde consument ontvangt vervolgens onpersoonlijke en geautomatiseerde mailtjes, waarna de opgebouwde relatie weer zachtjesaan verwatert.

Dat is niet het scenario dat je als merk voor ogen hebt, maar toch wil je automatiseren? Dat kan en de bestaande software laat daar ook mogelijkheden voor open, bijvoorbeeld door content te selecteren op maat van je publiek. Lees hier meer over in onze whitepaper over personaliseren bij marketing automation.

Fout 3: Marketing automation software onderbenutten

Marketing automation software is een investering en het gebeurt helaas nog te veel dat bedrijven een software kopen die ze vervolgens maar half gebruiken. Onderzoek welke middelen je echt nodig hebt en welke je op termijn eventueel wil inschakelen. Daarna kan je een keuze maken. Zeer vaak stemmen de ontwikkelaars zich daarbij al in op de schaal van je bedrijf (kleine onderneming, kmo, grote onderneming). In de al vermelde whitepaper vind je een overzicht van verschillende pakketten en hun doelgroep.

Fout 4: De verkeerde strategie opschalen

Starten met automatiseren zonder een uitgewerkte strategie is niet bepaald zinvol. Je riskeert fouten uit te vergroten en een verkeerde aanpak op te schalen. Zet eerst alle strategische bouwstenen op de juiste plaats: wat is je businessdoel, je marketingdoel, wat is de doelgroep, welke buyer persona’s koppel je daaraan, hoe ziet hun customer journey eruit,…

Dat zijn elementen die je ook in je software kan verwerken en waarop personalisering en schaaleffecent worden gebouwd. Sla je die stap over, dan zal je snel vaststellen dat je op grote schaal een ander verhaal vertelt dan dat waarvoor je merk in realiteit wil staan.

Fout 5: Kwantiteit boven kwaliteit plaatsen

De verleiding is groot eens de machine draait: blijven content produceren zodat elke doelgroep elke week zijn stuk content krijgt. Ritme is natuurlijk belangrijk, maar investeer voldoende in de productie zodat er ook tijd is om kwaliteit te koppelen aan kwantiteit. Moet er even geschaafd worden aan de kwaliteit, dan is het geen ramp als je in een bepaalde week bijvoorbeeld maar drie in plaats van vijf content mailings uitstuurt.

Fout 6: Niet investeren in je database

Net als een gedocumenteerde strategie is een uitgebouwde database noodzakelijk om goed te automatiseren. Met marketing automation kan je leads op een persoonlijke manier blijven voeden en doorheen een funnel loodsen, maar vergeet nooit om ook de tools in te zetten die voor een blijvende aanvoer van leads zorgen. Uiteraard is sterke content daarbij het vertrekpunt, maar help je software een handje. Voorzie landing pages, calls-to-action, aantrekkelijke extra content, enzovoort om nieuwe leads te verzamelen.

Fout 7: Het sales team niet betrekken

Als je als merk met content echt je sales wil ondersteunen, dan moet ook je sales team mee in het bad. Leg hen uit hoe de automatisering werkt, hoe de software doelgroepen aanspreekt en hoe dat hen kan helpen. Zo komen ze bij hun contacten met jouw publiek beslagen op het ijs. In het omgekeerde geval komt je bedrijf als incoherent over en doet het een stuk van je investering teniet.


New Call-to-action


Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

outsourcen contentproductie
»

5 redenen waarom je contentproductie moet outsourcen

Als een bedrijf beslist om te starten met contentmarketing, is een ...

»

Hoe doe je aan social selling op LinkedIn?

Social selling is een verkooptechniek waarbij je social media ...

video producer
»

Wat doet een video producer precies?

In digitale contentmarketing is het maken van online video’s al ...

»

Hoe kan content je employer branding versterken?

Bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe werknemers doen in stijgende ...

website content
»

Nieuwe website? In deze fases denk je beter al aan content

Voor veel bedrijven is een nieuwe website maken een grote uitdaging. ...

ABN Amro
»

ABN Amro scoort met content over en voor beleggers

Hoe haal je alles uit de kast met marktonderzoek en content? De bank ...

content manager
»

Wat doet een content manager precies?

De kapitein op het schip. De grendel op de deur. De bewaker van alle ...

droits auteur
»

Contentmarketing en auteursrechten: welke content is nu echt van jou?

Artikels of video’s die op je website verschijnen, zijn niet ...

DCMC2018
»

DCMC2018 maakt zijn programma bekend

Het Digital Content Marketing Congress van Mediaforta, dat dit jaar ...