Facebook overschat zijn metrics

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 18 november 2016 - 1952 Views

SOCIALE MEDIA
1952 Views

Het meten van de impact van je content op sociale media heeft een knauw gekregen nu Facebook een reeks overschattingen bekendmaakte. Het nieuws zet vraagtekens bij een systeem waarbij de sociale media zelf instaan voor de metrics waarmee marketers aan de slag gaan.

Facebook heeft laten weten dat het op nieuwe meetproblemen is gestoten, waardoor marketers een fout beeld hebben gekregen van hoe hun content presteert. Ook in oktober gebeurde dat al eens. Toen liet Facebook weten dat het bijvoorbeeld de gemiddelde kijktijd bij video’s systematisch had overschat, deze keer lag het probleem bij de bezoekcijfers en de leestijd van Instant Articles.

Wat is het probleem precies?

Het precieze probleem is volgens Facebook niet al te groot. Het sociale netwerk staaft dat door erop te wijzen dat de fouten de metrics voor betaalde advertenties niet hebben beïnvloed. Toch lijkt er iets meer aan de hand, want de foute cijfers deden uiteraard wel dienst als basis voor de evaluatie en planning van vele contentmarketers die sterk geloven in hun owned media.

share

'Facebook laat weten dat de leescijfers van Instant Articles sinds augustus 7 tot 8% te hoog ingeschat zijn'

Een beetje graven in de bewuste blogpost, toont bijvoorbeeld dat een bug die sinds mei bestaat ervoor gezorgd heeft dat de Page Insights (een indicator van de activiteit van je bezoekers op je Facebookpagina) systematisch te hoog werden ingeschat. Een geen beetje: 33% te hoog op weekbasis, 55% op vierwekelijkse basis. Het bereik per post bleef dan echter weer correct in dezelfde periode.

Instant articles

Waar het probleem met het tellen bij video’s in oktober nog leek mee te vallen, baren ditmaal vooral de Instant Articles zorgen. Instant Articles zijn artikels die je al in zijn geheel op Facebook kan lezen, zonder door te klikken naar de site van de publisher. Facebook laat weten dat de leescijfers sinds augustus 7 tot 8% te hoog ingeschat zijn. “De reden is een rekenfout”, geeft Facebook ootmoedig toe. “We berekenden het gemiddelde via een histogram met de gespendeerde tijd, in plaats van de totale tijd te gebruiken en te delen door het aantal kijkers.”

Metrics bugs gefixt

Facebook bugDat Facebook nu met de aankondiging komt, hangt samen met het voorstellen van de oplossingen, kort samengevat:

– Het herstelde de bovenstaande rekenfout voor de Instant Articles

– Het verstrengde de manier om het bereik van pagina’s te meten.

– Het ontwikkelde een betere update om de lengte van het videokijken te meten.

Onafhankelijk meten

Het is lovenswaardig dat Facebook zo open over zijn meetproblemen communiceert, maar desondanks zorgen de problemen voor pertinente vragen. De traditionele offline media hebben decennia terug bij marketers het vertrouwen gewonnen door te investeren in onafhankelijke organisaties die betrouwbare cijfers afleveren.

Denk maar aan het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) in België of de stichting Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) in Nederland. Die leveren kwaliteitsvolle bereikcijfers aan voor media waarin de lezer of kijker minder voetsporen nalaat dan digitaal het geval is.

De onthullingen van Facebook doen marketers terecht de vraag stellen of ze de cijfers die platformen zelf aanleveren nog wel helemaal mogen vertrouwen. Die vraag gaat overigens ruimer dan enkel Facebook.

Hoe moet dat dan?

Meer onafhankelijke deskundigheid bij het aanleveren van online content metrics staat op die manier plots duidelijk op de agenda. Technisch is het zeker een mogelijkheid om onafhankelijke instanties aan het werk te zetten.

Als reus onder de social media kijkt iedereen naar Facebook en dat heeft het netwerk ook begrepen. Samen met de bekendmaking van de fouten en de aanpassingen, liet het weten dat het zal werken aan een betere samenwerking met derde partijen. Het zet een ‘Measurement Council’ in het getouw om met adverteerders rond het onderwerp te werken.

Ongetwijfeld een stap in de goede richting, maar ook niet meteen heel baanbrekend. Voor 2017 ligt alvast een fijn maar belangrijk sectordebat in het verschiet. En hopelijk tussendoor niet te veel rekenfouten meer…
Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

»

Met deze metrics meet je of je B2B content werkt

Het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op een pagina of de bounce ...

»

Content als hoeksteen van je B2B-events

Voor marketers zijn B2B-events uitgelezen kansen om hun publiek ...

online video B2B
»

Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Online video is de voorbije jaren een van de favoriete ...

»

Visual design voor B2B-content is niet te onderschatten

Inzetten op visual design is voor contentmarketers in B2B een must. ...

B2B-content social media
»

Past je B2B-content ook op sociale media?

B2B-content op LinkedIn is zeer normaal, maar moet het ook op andere ...

»

Checklist voor het maken van goed onderbouwde B2B-content

Om succesvol te zijn met B2B-content, moet je content betekenisvol, ...

B2B content
»

Help, mijn B2B-content is niet efficiënt!

Content maken voor een B2B-publiek brengt specifieke eisen met zich ...

»

Moet er wel een copywriter in je contentteam?

Het is een hoeksteen van goede contentmarketing: inhoudelijk sterke ...

DCMC mediaforta
»

Het Digital Content Marketing Congress 2019 gaat binnenkort van start

Net zoals vorig jaar organiseert Mediaforta het Digital Content ...