Hoe schrijf je specifiek voor mobile?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 26 oktober 2016 - 2145 Views

CONTENTMARKETING
2145 Views

Goed schrijven voor websites is de voorbije jaren uitgegroeid tot een vak apart, maar hoe zit dat met schrijven voor mobile? Waarmee houd je best rekening?

Dat schrijven voor websites anders is dan schrijven op papier, heeft een duidelijke verklaring: mensen lezen teksten anders op het internet dan in een magazine bijvoorbeeld. Dat leidt online tot kortere zinnen, meer beelden, meer instappunten, meer links, enzovoort. Lees daarover deze tips.

share

'Je mobiele publiek bekijkt content zeer vaak terwijl het onderweg is: in de winkel, op de trein, op café. Houd daar rekening mee.'

De redenering over anders lezen gaat ook op voor mobile. Ook wie op zijn smartphone of tablet leest, zit in een ander type leesmoment. Denk maar aan snel lezen in een winkel om informatie over een product op te zoeken, wachtend op de trein of bus in een station, met vrienden op café. Hoe creëer je copy die daar helemaal op aansluit?

1. Beelden worden nog belangrijker

mobile activityMisschien gek als eerste tip in een artikel over schrijven, maar het is de realiteit van mobile content: het belang van beelden is hier nog groter geworden. Tracht elke keer als dat kan een beeld in de plaats van tekst te zetten. Dat zal lang niet voor elk onderwerp haalbaar zijn, maar maak er wel een basisprincipe van: minder woorden, meer beelden.

Deze heatmap toont de plaatsen van een mobiele site met het grootste aantal views. De beelden houden de aandacht het langst vast.

Dit principe is intussen algemeen aanvaard, maar toch een belangrijke nuance: zoek geen beelden om de beelden. Ze moeten echt inhoud overbrengen. Neem daarom steeds de proef op de som en vraag je af of het beeld een stuk tekst uit je artikel kan vervangen.

2. Mobile = extreme to-the-point

Mobile is niet de drager voor lange doorwrochten teksten. Die hebben waarde, maar plaats ze niet in dat formaat op een mobiele site. Die smeekt om informatie die to-the-point is. Kort, snedig en met een kernboodschap die past op een klein scherm zonder naar beneden te moeten kijken.

Dat betekent niet dat je artikel ook slechts een scherm kort mag zijn. Langer kan zeker, maar breng je boodschap meteen zodat de haastige lezer daarna zelf kan bepalen of hij de tijd heeft om verder te lezen.

3. Gebruik een F-patroon

golden triangelEen zeer interessant inzicht komt van Jakob Nielsen, die via eyeball tracking ontdekte dat mobiele surfers content in een F-patroon zien (beeld via Kiehls.com) Lezers kijken eerst naar de bovenste (horizontale) lijn content, gaan verticaal door het stuk eronder (de intro bijvoorbeeld) en weer even horizontaal (bijvoorbeeld bij het begin van het artikel) om wat overblijft dan weer verticaal te consumeren.

Of vertaald naar een artikel: geen te lange titel, een scanbare intro, duidelijke foto en kernboodschap in de eerste lijnen van een artikel. Soms lijkt mobile content minder journalistiek omdat ze zo kort moet zijn, maar de gouden driehoek zet het gebruik van de wie/wat/waar/waarom-antwoorden in een tekst net op scherp.

Idem trouwens voor titels: kort en catchy. Wie goed is in het maken van scherpe titels die toch de kern van een complex onderwerp weten te vatten, wint met mobile content.

4. Durf op te sommen

  • In een magazine of desktop artikel is het, met uitzondering van vakbladen en dan nog, eigenlijk niet echt done om bullet points in een artikel te verwerken.
  • Voor mobile content mag het wel en is het zelfs aan te raden om content op die manier meer scanbaar en leesvriendelijk te zetten.

5. Verwaarloos je stijl niet

mobile readingWerkt je content voor desktop met een herkenbare stijl of tone-of-voice, offer die dan niet op voor mobile. Het blijft dezelfde consument die aan jouw media bepaalde kenmerken toedicht. De schrijfstijl is er daar één van. Wanneer een lezer overdag op zijn computer jouw content leest en ’s avonds op zijn tablet, dan verwacht hij tweemaal dezelfde toon. De ingrepen om mobile friendly te lezen mogen daar geen invloed op hebben.

6. Lees na op een smartphone of tablet

Het lijkt een evident advies, maar het is niet ondenkbaar dat mobile content toch geschreven wordt op een laptop of desktop computer. Dat op zich is geen probleem, maar neem wel de moeite om te proeflezen op een mobiele drager om in te schatten of je tekst vlot leesbaar is.

21 tips for effective online copyRedactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van Corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...

»

Met deze metrics meet je of je B2B content werkt

Het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op een pagina of de bounce ...

»

Content als hoeksteen van je B2B-events

Voor marketers zijn B2B-events uitgelezen kansen om hun publiek ...

online video B2B
»

Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Online video is de voorbije jaren een van de favoriete ...

»

Visual design voor B2B-content is niet te onderschatten

Inzetten op visual design is voor contentmarketers in B2B een must. ...

B2B-content social media
»

Past je B2B-content ook op sociale media?

B2B-content op LinkedIn is zeer normaal, maar moet het ook op andere ...

»

Checklist voor het maken van goed onderbouwde B2B-content

Om succesvol te zijn met B2B-content, moet je content betekenisvol, ...

B2B content
»

Help, mijn B2B-content is niet efficiënt!

Content maken voor een B2B-publiek brengt specifieke eisen met zich ...