Hoe verzoen je content met het denken in campagnes?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 15 september 2016 - 887 Views

DIGITALE TRANSFORMATIE
887 Views

Hoort de content die je maakt thuis in campagnes of moet het daar los van staan? Het is vraag waar nog veel marketers zich anno 2016 het hoofd over breken. Principieel luidt het antwoord dan: content is een zaak van continuïteit. Content marketing werkt vooral op lange termijn en minder op de korte termijn van campagnes. Maar hoe speel je als content marketer dan in op campagnes die lopen terwijl je content produceert en verspreidt?

Dit artikel hebben we zeer bewust gecatalogeerd in onze rubriek met content die inspeelt op digitale transformatie in bedrijven. Bedrijven die de stap zetten naar een meer digitale organisatie en dito marketing maken immers zeer vaak ook een inhaalbeweging op vlak van klantgericht denken.

Digitale transformatie leidt tot een ‘content continuum’

Dat betekent dat ze harder inspelen op de veranderende noden van klanten en dus ook op hun informatiebehoeften tijdens de customer journey. Op die manier leidt een digitale marketingtransformatie zeer vaak tot het gerichter en continu inzetten van content. Elke buyer persona ontvangt content op maat van zijn noden.

Dat betekent echter ook dat de nood aan content bij de klant een blijvend fenomeen wordt. Je hebt – als het even goed gaat – doorlopend nieuwe prospecten, leads of terugkerende klanten met specifieke vragen waarop je met content specifieke antwoorden formuleert.

Wat dan met mijn campagnes?

De redenering over continue content na een digitale transformatie is glashelder, maar de realiteit plaatst een obstakel op de weg. Marketingdepartementen zijn gebouwd rond campagnedenken en ook dat is niet onlogisch. Een automerk werkt van productlancering naar productlancering, stemt daar onder andere zijn tv-campagnes, zijn dealercommunicatie en zijn opendeurdagen op af.

share

'Je hebt je CMO overtuigt van het nut van continue content, maar hoe klik je die vast aan het werk van je collega’s die een nieuwe campagne in de stijgers aan het zetten zijn?'

Dat is een realiteit, ook al schrijven denkers als Erwin Jansen (ook in het kader van digitale transformatie trouwens) dat ‘de dagen van het pure campagnedenken voorbij zijn’. Ook dat is overigens niet gelogen van Erwin: marketing gebruikt inderdaad minder lineaire modellen en klanten zijn ‘always on’. Maar als content marketer moet je wel nog om het obstakel: je hebt je CMO overtuigt van het nut van continue content, maar hoe klik je die vast aan het werk van je collega’s die een nieuwe campagne in de stijgers aan het zetten zijn? Sommigen zeggen zeer radicaal: niet. Lees bijvoorbeeld dit Why B2B Marketers Must Kill the Campaign.

Always on

Wij zijn graag een tik genuanceerder. De redenering over de continue aanvoer van content is in essentie gebaseerd op het ‘always on’-gegeven. Nieuwe technologieën en devices maken het voor de consument mogelijk om content te raadplegen wanneer hij dat wil en daarbij vlot te schakelen tussen de media (van jouw bedrijf of van een ander) die van pas komen.

Jouw publiek denkt echter – en terecht – niet in termen van paid, owned of earned. En evenmin in devices: redeneringen als ‘dit zal ik even opzoeken met mijn telefoon en dat met mijn tablet’ zijn echt wel (bijna helemaal) verleden tijd. Een consument gebruikt het toestel en het medium dat hem op die precieze plek het best uitkomt om aan de juiste content te raken.

Campagnes als kans

Daar schuilt het antwoord in de vraag hoe je continue content vasthaakt aan campagnes. Campagnestrategieën gebruiken immers dezelfde inzichten in de touchpoints als een content strategie doet. Op dit punt maken marketingdenkers echter het onderscheid tussen vaste content en campagne content. De campagne content haakt in op de boodschappen van een lopende campagne, ondersteunt die en lift mee richting de touchpoints met de consument. Als content marketer is het – ondanks de wetenschap dat content op lange termijn betere werkt – niet fout om met content bij te dragen aan campagnes.

share

'Als je het juist aanpakt, met voldoende crossover tussen korte en lange termijn content is een campagne geen bedreiging, maar net een opportuniteit'

De enige voorwaarde is dat je het als een startpunt durft te zien. Via de campagne leert een specifieke doelgroep (een nieuw segment bijvoorbeeld) jouw content kennen. Bouw voldoende CTA’s in om dat publiek dan ook los van de campagnes naar de continue content te brengen.

Zie de campagne als een uithangbord

Op die manier voltrekt zich een mooie kruistechniek: de campagnes die je als content marketer tijdelijk ondersteunt met gepaste content wordt ook een uithangbord voor de content die je op lange termijn maakt. Als je het juist aanpakt, met voldoende crossover tussen korte en lange termijn content is een campagne geen bedreiging, maar net een opportuniteit om nieuwe fans te winnen.

DCMC2016
Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

website content
»

Nieuwe website? In deze fases denk je beter al aan content

Voor veel bedrijven is een nieuwe website maken een grote uitdaging. ...

ABN Amro
»

ABN Amro scoort met content over en voor beleggers

Hoe haal je alles uit de kast met marktonderzoek en content? De bank ...

content manager
»

Wat doet een content manager precies?

De kapitein op het schip. De grendel op de deur. De bewaker van alle ...

droits auteur
»

Contentmarketing en auteursrechten: welke content is nu echt van jou?

Artikels of video’s die op je website verschijnen, zijn niet ...

DCMC2018
»

DCMC2018 maakt zijn programma bekend

Het Digital Content Marketing Congress van Mediaforta, dat dit jaar ...

video
»

Hoe zet je video efficiënt in op LinkedIn?

In hun contentdistributie hebben bedrijven video lang geassocieerd ...

content planning
»

Zo leer je deadlines voor content bepalen

Content plannen is deadlines stellen en respecteren. Klinkt ...

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...