Conversie met content heeft vele gezichten

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 09 september 2016 - 1374 Views

CONVERSIE
1374 Views

Content is een ideale manier om je conversie te verbeteren, zo luidt één van de meest gehoorde stellingen op vlak van contentmarketing. De stelling is volledige waarheid, maar hoe vul je dat dan precies in? Wat is conversie met content precies? Hoe definieer je conversie en hoe druk je het uit?

Stel: je plaatst content op je corporate site. Wanneer kan je dan terecht concluderen dat die content voor conversie heeft gezorgd? Dat kan je van zodra je vaststelt dat het ‘content asset’ ertoe leidde dat de lezer of kijker de actie onderneemt waar jij op hoopte.

Conversie is niet enkel sales

Een eenvoudig voorbeeld is het plaatsen van een interessant blogartikel gevolgd door een call-to-action. Die CTA nodigt de lezer uit om in te schrijven op een webinar over hetzelfde onderwerp. Wanneer een bezoeker dat ook effectief doet, dan spreken we van conversie.

share

'Het hardnekkige misverstand leeft dat conversie enkel gelijkstaat aan een verkoop afsluiten. Je kan echter net zo goed van conversie spreken als iemand zich abonneert op je news alerts, zich inschrijft voor een nieuwsbrief of een brochure opvraagt.'

Klinkt zeer logisch, maar toch bestaat nog steeds het hardnekkige misverstand dat conversie enkel gelijkstaat aan een verkoop afsluiten. Je kan echter net zo goed van conversie spreken als iemand zich abonneert op je news alerts, zich inschrijft voor een nieuwsbrief of een brochure opvraagt. Elk van die acties heeft een waarde voor je onderneming, of dat nu een verkoopwaarde of een engagementswaarde is. Dus ook een like of een retweet zijn hoe miniem ook een vorm van conversie.

De invulling van wat allemaal onder de noemer conversie valt, is met andere woorden ruim of zo ruim als je dat zelf wil in functie van je strategie. Toch merken we dat voor veel ondernemingen twee types conversie echt prioritair zijn: een ingevulde lead (in ruil voor content of bij een inschrijving) en een verkoop (of de stap ervoor: het vragen van een offerte).

Kijk naar de ratio’s

Een tweede element dat het denken over conversie niet altijd makkelijk maakt voor contentmarketers is de weergave van conversie. Die gebeurt vaak procentueel, wat het mogelijk maakt om verschillende contentkanalen met elkaar te vergelijken. Tellen in absolute cijfers is fijn als je de impact van conversie op je omzet wil berekenen. Wie zijn mix van ingezette kanalen wil vergelijken, doet er echter goed aan om met ratio’s te werken.

share

'Conversies van enkel procenten zijn doorgaans al een aangenaam resultaat, al is het gevaarlijk om dat te veralgemenen.'

e-mailingWil je als traiteur scholen benaderen dan zijn ratio’s bijvoorbeeld nuttig om te vergelijken of e-mailen naar een database met 873 scholen procentueel meer impact heeft dan de papieren mailing die je uitstuurt naar een bestand met 1.343 adressen. Ratio’s bezorgen je een goede weegschaal.

Schrik niet van lage cijfers

Het bovenstaande voorbeeld is letterlijk een schoolvoorbeeld, maar in praktijk verloopt het werken met conversieratio’s iets ingewikkelder. Te beginnen met de inschatting wat nu eigenlijk goede conversie is. Conversies van enkel procenten zijn doorgaans al een aangenaam resultaat, al is het gevaarlijk om dat te veralgemenen. Voor goedkope snel roterende producten mag je hogere ratio’s verwachten dan voor dure producten die je doelgroep maar eens om de zoveel tijd aankoopt.

Conversieratio’s kan je in die zin ook benchmarken. Specialisten hebben wel vaker een goed beeld van wat een prima ratio’s zijn per type conversie voor een merk in een bepaalde sector. Die toepassen zegt niet alleen iets over de kanalen waarop je je content verspreidt, maar ook over de efficiëntie ten opzichte van de concurrentie.

Google helpt

Conversie meten is dus iets complexer dan pakweg het aantal bezoekers op je website in de gaten houden. Maar je kan ook met Google Analytics al een beeld krijgen van conversie door aan te geven welke soorten conversie voor je website belangrijk zijn. Ook wie gebruik maakt van een marketing automation software kan deze data overzichtelijk oplijsten om zo beter zicht te krijgen op de efficiënte van zijn content. Weet trouwens dat Google pagina’s met een hoge conversieratio beloont en hoger gaat ranken.

Voortbouwend op deze definitie van wat conversie is en hoe je het weergeeft, besteden we op deze blog in de nabije toekomst verder aandacht aan hoe je je conversiepercentage kan verhogen, hoe je het kan meten en hoe je het toepast voor specifieke sectoren.

Hieronder alvast een gratis whitepaper die je op weg zet naar het maken van sterke calls-to-action.


Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

content marketing strategie
»

De weg naar een sluitend contentmarketingplan

Hoe zet je als bedrijf de stap van fijne maar losse contentideeën ...

Account based contentmarketing
»

Van start met account based contentmarketing

Je content richten op een specifieke klant. Kan dat? In vaktermen ...

»

Zo schrijf je een goede case study

Een case study is een uitstekend content format waarmee je je ...

»

Contentmarketing op je intranet, hoe pak je dat aan?

Voor veel bedrijven is het intranet een hoeksteen in de communicatie ...

personalisation
»

De huidige personalisering van contentmarketing volstaat straks niet meer

Contentmarketing personaliseren was tot op heden vaak uitsluitend ...

klantenservice
»

Verbeter je klantenservice dankzij contentmarketing

Een uitstekende klantenservice is voor veel bedrijven een ...

»

Ontdek de contentstrategie van je concurrenten

Om je met content te onderscheiden, is het belangrijk om nieuwe ...

content participation
»

Zo betrek je al je werknemers bij contentmarketing

Als content manager werk je vlot samen met specialisten die je ...

»

Kan scrum je contentprocessen versterken?

Voor ontwikkelaars van software of websites zijn termen als scrum en ...