Online video is meer dan YouTube

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 24 juni 2016 - 2317 Views

CONTENTMARKETING
2317 Views

Online video zit in de lift bij contentmarketers. Volgens het Content Marketing Institute volgt Europa de V.S. en zullen dit jaar 8 op 10 Britse marketers video inschakelen in hun contentplan. Automatisch denken we dan aan distributie via YouTube, maar dat is niet het enige kanaal. Welke videoplatformen kan je zoal gebruiken?

Dat video in de lift zit als type content hoeft niet te verrassen. De sterren staan streaming video namelijk gunstig. De jongere generaties hebben een sterke voorkeur voor audiovisuele content, de technologie om video te maken wordt toegankelijker en de technologie om de video’s te bekijken, werkt performanter. Last but not least maakt dat videocontent ook goedkoper.

Welke kanalen voor online video?

Online video kan je uiteraard altijd via je corporate website of corporate blog de wereld insturen. Wie zijn distributie wil optimaliseren, heeft echter ook een reeks van zeer krachtige platformen ter beschikking.


youtube1. YouTube

Onvermijdbaar. Een goed YouTube-kanaal is een van de sterkste owned media om video te streamen. Het sociale netwerk heeft de kaap van een miljard unieke bezoekers al achter zich gelaten en elke minuut komt er honderd uur video bij op YouTube.

Dat YouTube zoveel mensen bereikt, is een voordeel, maar de populariteit heeft ook een schaduwzijde: als merk moet je met heel wat content concurreren. Mits de nodige aandacht valt daar echter een mouw aan te passen: zorg voor een brand page die de nodige weerklank krijgt op andere kanalen (Twitter of je blog bijvoorbeeld) en houd die pagina levendig.

share

'Kijk bij het kiezen van een videoplatform ook naar de tools. In de overweging kan het nuttig zijn om ook de functionaliteiten van een platform onder de loep te nemen. Welke analytics zijn beschikbaar of welke tools om video te editen?'

Maak niet één keer per jaar een video die je op YouTube uploadt, maar voorzie voldoende videomateriaal. Dat mogen ook kortere filmpjes zijn, het is vooral kwestie van een gewoonte bij de kijker op te bouwen en met hen in interactie te gaan. YouTube is en blijft een sociaal netwerk.

vimeo2. Vimeo

Vimeo geldt in zekere zin als kleine broer van YouTube. Minder bereik, maar vaak wel gerichter. In de kleinere Vimeo-community vinden bedrijven vaak een meer gefocust publiek dat oog heeft voor meerwaarde. Specialisten halen aan dat relaties opbouwen op Vimeo vaak makkelijker gaat, het platform is iets ‘intiemer’.

Niet geheel los daarvan te zien: Vimeo toont geen preroll advertenties, maar het gebruik ervan is niet gratis. Je betaalt een maandelijkse abonnementsprijs en krijgt in ruil gigabytes opslagruimte voor je online video ter beschikking.

instagram3. Instagram

Bij Instagram denken we nog vaak aan een fotoplatform, maar ook video heeft er intussen zijn rol opgeëist. In tegenstelling tot Vimeo is het wel gratis. Het trekt vooral een jonger publiek aan, dat daar een eerder specifiek type videoformats verwacht. Vaak gaat om kortere stukjes die fans toelaten om te kijken hoe het er bijvoorbeeld achter de schermen van een merk aan toegaat. De lengte van de video’s is ook gelimiteerd, waardoor je op Instagram wel vaker teasers vindt die de weg tonen naar de volledige video op een ander platform.

vine4. Vine

Nog korter is Vine. Deze Twitter toepassing geeft onderdak aan minivideo’s van zes seconden. Snel gemaakt en al even snel gedeeld met de volgers. Klinkt niet meteen als een uitgelezen kans voor bedrijven met doorwrochte contentplannen, maar sommige ideeën kunnen wel werken. Een korte teaser bij de start van een productlancering duikt wel vaker op bij Vine.

dailymotion5. Nog veel meer

De vier aangehaalde platformen hebben we in dit artikel naar voor geschoven omwille van hun ietwat scherpere profiel. Maar ook andere videosites hebben bereikcijfers die in de buurt van 100 miljoen unieke bezoekers per maand komen. Noteer zeker ook DailyMotion, dat zich samen met Vimeo opwerpt als belangrijkste challenger van YouTube. Een handige gids de maandelijks ranking van het Amerikaanse eBizMBA.

Hoe kiezen?

Ten eerste: je hoeft niet te kiezen. Veel videocontent kan vrij makkelijk op verschillende platformen terechtkomen en dat hindert niet. Maar uiteraard wil je in je strategie graag een duidelijke keuze maken, een accent leggen op een bepaald platform. Dat doe je zo:

– Kies in functie van je doelgroep: de massa van YouTube versus de meerwaarde van Vimeo, de jeugdigheid van Instagram of de snelheid van Vine…

– Kijk naar de tools. In de overweging kan het nuttig zijn om ook de functionaliteiten van een platform onder de loep te nemen. Welke analytics zijn beschikbaar of welke tools om video te editen?

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...