Wat je contentmarketing kan leren van Star Wars

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 07 januari 2016 - 2685 Views

2685 Views

‘Star Wars: The Force Awakens’ heerst in de bioscoopzalen en daarbuiten. In zijn eerste twaalf dagen bracht de film meteen een miljard dollar in het laatje en dan hebben we het nog niet over de merchandising waaraan zowel volwassenen als kinderen zich verkneukelen. Een verrassing is het succes niet, maar in de marketingstrategie van de film zitten wel enkele goede lessen voor contentmarketers.

1. Rust niet op je lauweren

Laten we beginnen met de wijdst openstaande deur: Star Wars weet als geen ander zijn publiek te engageren. Dat zal niet verrassen: er is lang uitgekeken naar deze nieuwe episode en de fanbase was sowieso al enorm groot. Star Wars begon met een comfortabel niveau aan engagement.

Maar het toont aan dat je het daar niet hoeft bij te laten: het neemt het engagement van zijn fans niet gratuit op. Dat kan ook niet, want in de nabije toekomst zit er een hele reeks nieuwe films aan te komen en ook de nieuwe jongere fans moet efficiënt geëngageerd worden.

Dat nieuwe engagement creëert Star Wars met pure content. De film lost enkele kwesties op, maar legt ook een pak nieuwe vragen op tafel. De ingewijden vragen zich na het zien van de film af waarom Ben Solo Kylo Ren werd, wie Finn is en wie Rey’s ouders zijn. Om maar enkele vragen te noemen.

Voor fans zijn dat vragen die engageren: ze willen meer te weten komen over deze personages en hun rol in het verhaal. En om dat te weten te komen, zullen ze ook voor de achtste episode hun Dart Vader-masker van stal halen en naar de bioscoop trekken.

De techniek is handig voor elke contentmarketer. Je content moet de consument ervan helpen bij een probleem, maar het is altijd nuttig om alvast enkele zaadjes te planten en vragen te stellen waarvoor de kijker of lezer later terugkeert.

2. Maak minder zelfpromo dan Star Wars

Dit Stars Wars-mechanisme blijft echter enkel overeind als je keer op keer ook enkele vragen beantwoordt. Zet je geëngageerd publiek niet voor schut. Ook naar Star Wars: The Force Awakens waren de fans met vragen afgezakt. Welke kant had Luke nu gekozen en waarom zat hij niet in de trailer? Die – en andere – vragen heeft Star Wars ook beantwoordt.

Niet dat ze daardoor echt een probleem van het publiek oplossen, dit blijft entertainment, maar zeker in B2B is het een gezonde invalshoek om te vertrekken van de problemen bij je publiek. Help hen bijvoorbeeld met content die een aankoopbeslissing vooruithelpt. En maak daarbij net iets minder reclame voor jezelf dan Star Wars doet.

3. Durf content hergebruiken

De eerste Star Wars film dateert van bijna 40 jaar geleden (1977) en de makers vinden echt wel niet elke episode het warm water opnieuw uit. Soms mag dat wel is, maar heel veel content weten ze op een slimme manier opnieuw in te zetten. Dat gaat verder dan muziek of personages. In de storytelling vertonen de plots vaak opvallende gelijkenissen.

Denk maar aan het opslaan van belangrijke boodschappen in de droids R2D2 en BB8, het zoeken naar die boodschap, het bouwen van wapens waarmee je planeten kan vernietigen, het doden van vaderfiguren, enzovoort. Je zou verwachten dat het Star Wars voorspelbaar maakt, maar het lijkt niemand te deren.

Voor contentmarketers kan dat anders liggen. Star Wars leert dat content herbruikbaar is, maar dat je vooral heel goed moet inschatten waar en wanneer. Als een bepaalde contentbehoefte door een nieuwe actualiteit opnieuw of anders relevant wordt bijvoorbeeld. Maar overdaad kan hier zeker schaden.

4. Maak je content deelbaar

Je publiek content doen delen,  is voor veel bedrijven een eerste belangrijk bewijs van efficiënte contentmarketing. Links, shares, likes of discussies over een artikel, een video of een tweet leggen de link van owned naar earned media.

Star Wars is een interessant voorbeeld om dat de makers in de eerste plaats geld (box office) willen verdienen met de verdeling van de content. Dat is interessant, want bedrijven komen vaker dan ze denken in een vergelijkbare situatie. De content van een betalend congres wil je bijvoorbeeld niet zomaar op straat gooien.

Dan toont Stars Wars ook de weg: distilleer uit die waardevolle content elementen die vlot deelbaar zijn. Beeldfragmenten of interviews met sprekers bijvoorbeeld zijn vergelijkbaar met trailers en interviews met acteurs uit de filmindustrie. Star Wars giet daar nog een laag over door te werken met een trailer, teasers of extra filmpjes met de tien beste geluidseffecten of voertuigen. Voer voor discussie bij de fans en dat is natuurlijk de bedoeling.

Zeker in B2B is dit een uitdaging, maar onmogelijk is het zeker niet. May the force be with you!

Wat kan Mediaforta doen voor jouw bedrijf
Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

website content
»

Nieuwe website? In deze fases denk je beter al aan content

Voor veel bedrijven is een nieuwe website maken een grote uitdaging. ...

ABN Amro
»

ABN Amro scoort met content over en voor beleggers

Hoe haal je alles uit de kast met marktonderzoek en content? De bank ...

content manager
»

Wat doet een content manager precies?

De kapitein op het schip. De grendel op de deur. De bewaker van alle ...

droits auteur
»

Contentmarketing en auteursrechten: welke content is nu echt van jou?

Artikels of video’s die op je website verschijnen, zijn niet ...

DCMC2018
»

DCMC2018 maakt zijn programma bekend

Het Digital Content Marketing Congress van Mediaforta, dat dit jaar ...

video
»

Hoe zet je video efficiënt in op LinkedIn?

In hun contentdistributie hebben bedrijven video lang geassocieerd ...

content planning
»

Zo leer je deadlines voor content bepalen

Content plannen is deadlines stellen en respecteren. Klinkt ...

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...