Content overload wordt dé uitdaging van 2016

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 17 november 2015 - 2517 Views

2517 Views

De afgelopen twee jaar hebben heel wat grote B2B-bedrijven mooie resultaten geboekt met hun contentmarketing. Kijk maar naar deze cases van Maersk, General Electric, American Express of IBM. Daarmee is de tijd voorbij dat je je als B2B-bedrijf al kon onderscheiden door gewoon nog maar aan contentmarketing te doen. In 2016 dreigt content overload en zal meer nodig zijn om een stapje voor te blijven, maar wat dan precies?

Op zich is het een evolutie om heel erg blij van te worden: heel veel bedrijven geloven intussen in de kracht van contentmarketing. Ook B2B-ondernemingen, die vaak met een goede strategie in een complexe markt mooie content tot bij hun doelgroepen brengen.

Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Als meer bedrijven investeren in contentmarketing betekent dat ook dat het volume beschikbare content groeit. In B2C valt de term content overload steeds vaker, in B2B merken we dat zelfs in nichesegmenten vaak al meerdere grote spelers met vergelijkbare content naar het engagement van hun publiek dingen.

Content overload = beter differentiëren

Als we ons al even aan de trends voor 2016 mogen wagen, dan is nu al duidelijk dat content overload een van de grote uitdagingen voor contentmarketers wordt. Als te veel concurrenten content produceren voor dezelfde doelgroep, dan is dat een belangrijke horde bij het ontwikkelen van een efficiënte contentmarketingstrategie. Strategisch inzicht was al cruciaal en wordt nog veel crucialer om je content te laten renderen in een dichtbevolkte niche.

Deze uitdaging klinkt nog wat theoretisch, maar is heel makkelijk om content overload tastbaar te maken. Het kan leiden tot de vaststelling dat een hele reeks onderwerpen die een kennisbehoefte of probleem bij jouw doelgroep oplossen al door anderen zeer goed zijn ingevuld.

Als B2B contentmarketer moet je op zoek naar frisse manieren om door die clutter te breken. En dat gaat verder dan een goede inval over een nieuw onderwerp. Zo gaat het niet, frisse ideeën vind je vooral door ook met andere bouwstenen aan de slag te gaan.

1. Formats

B2B-bedrijven die zich met content willen onderscheiden zullen niet enkel creatief moeten zijn met onderwerpen, maar ook met formats. Een goede blog is voor veel bedrijven het startpunt, een eigen videokanaal is ook al lang geen rariteit meer en ook infographics zijn gemeengoed geworden.

Valoriseer deze formats, maar besteed ook een deel van het budget voor contentmarketing aan nieuwe ideeën. Bekijk of een eigen online magazine jouw content een boost kan geven, ontdek de kracht van korte videofomats à la Vine en wie weet ontdekken we in 2016 wel B2B-bedrijven die creatief aan de slag gaan met live streaming op Periscope of Meerkat.

2. Data

In marketing staat personalisatie nu al te boek als een van de grote evoluties voor de komende jaren. Televisie werkt bijvoorbeeld aan targeted advertising, contentmarketing kan daarbij niet achterblijven en zal ook in staat moeten zijn om veel gerichter te gaan werken.

De sleutel in dat verhaal worden data en daar heeft contentmarketing een mooie uitgangspositie. Marketingautomatisering heeft dankzij Hubspot of Marketo nu al een sleutelrol verworven in contentmarketing. Het is de beste basis om in de toekomst de stroom aan data om te zetten in smart data.

Data waarmee contentmarketers hun buyer personas nog verder kunnen verfijnen en hun boodschappen haast op maat kunnen uitwerken. En dan gaat het niet enkel op maat van bijvoorbeeld de socio-demografische kenmerken, maar vooral ook over de positie van de prospect of klant in zijn buyer journey of customer journey.

3. Lead nurturing

Een derde contentwerf voor veel B2B-marketers wordt lead nurturing. De inspanningen die er de voorbije jaren onmiskenbaar waren bij het uitbouwen van een publiek, mag je niet laten teloorgaan nu ook andere bedrijven zich met content op jouw terrein begeven.

En dan is lead nurturing een van de sterkste middelen om het bestaande engagement te valoriseren, zeker in B2B. De producten of diensten van B2B-bedrijven hebben immers vaak een lange ‘lead time’. Met lead nurturing kan je desondanks een conversatie aangaan, bijleren over de interesses en behoeften van de prospect en je content ook op die manier weer personaliseren.

B2B-producten zijn vaan complex, maar wat je leert uit lead nurturing kan echt helpen in een markt met (te) veel content. Het leert je om net die elementen die voor een prospect een probleem oplossen beter dan je concurrenten in de verf te zetten.

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

outsourcen contentproductie
»

5 redenen waarom je contentproductie moet outsourcen

Als een bedrijf beslist om te starten met contentmarketing, is een ...

»

Hoe doe je aan social selling op LinkedIn?

Social selling is een verkooptechniek waarbij je social media ...

video producer
»

Wat doet een video producer precies?

In digitale contentmarketing is het maken van online video’s al ...

»

Hoe kan content je employer branding versterken?

Bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe werknemers doen in stijgende ...

website content
»

Nieuwe website? In deze fases denk je beter al aan content

Voor veel bedrijven is een nieuwe website maken een grote uitdaging. ...

ABN Amro
»

ABN Amro scoort met content over en voor beleggers

Hoe haal je alles uit de kast met marktonderzoek en content? De bank ...

content manager
»

Wat doet een content manager precies?

De kapitein op het schip. De grendel op de deur. De bewaker van alle ...

droits auteur
»

Contentmarketing en auteursrechten: welke content is nu echt van jou?

Artikels of video’s die op je website verschijnen, zijn niet ...

DCMC2018
»

DCMC2018 maakt zijn programma bekend

Het Digital Content Marketing Congress van Mediaforta, dat dit jaar ...