Vier tools om originele content te maken

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 20 augustus 2015 - 5024 Views

5024 Views

Het advies is bekend: goede content is maar beter uniek, origineel en nieuw. Dat levert een groter publiek op en de content wordt makkelijker vindbaar. Maar het is verdomd moeilijk. Sterke ideeën pluk je niet met bosjes tegelijk. Dit zijn tools die meer dan een handje helpen om originele content te ontwikkelen.

Content marketers die hun bezoekcijfers monitoren merken het snel: artikels of video’s scoren beter als ze een onderwerp bespreken dat niemand eerder heeft aangesneden. En niet enkel de pageviews varen er wel bij: bedrijven die frequent dergelijke content brengen, bouwen sneller autoriteit en leiderschap op rond de bewuste topics.

Originele content maken is hard werken

Het klinkt makkelijk in theorie, maar het is een grote uitdaging in de praktijk. De hulp van externe specialisten zoals strategen, journalisten of regisseurs is vandaag haast een conditio sine qua non om kwaliteit aan originaliteit te koppelen.

Maar ook in het proces vòòr de uitbesteding van content moet originaliteit al een rol spelen. Het heeft geen zin om een briefing te maken op basis van de onderwerpen van je belangrijkste concurrent.

Wie op zoek gaat naar inspiratie, moet echter niet starten vanaf het spreekwoordelijke witte blad. We presenteren een reeks tools die helpen om originele content in de steigers te helpen zetten.

Tools voor originele content

1. Unplag

unplay originele contentOrigineel zijn betekent dat je content nieuw is. Een heel mooie tool om dat te verifiëren is Unplag. Het staat te boek als een betrouwbare plagiaatschecker die zowel op het internet als in een database van eigen bestanden kan vergelijken en de resultaten bewaren. Unplag is echter niet gratis, reeds van bij de eerste scan vraagt de tool om pagina’s te kopen.

2. Topsy

topsy originele contentJe kent het wel: de trending topics van Twitter of andere sociale media. Bij het bedenken van unieke content is het niet fout om te bouwen op bestaande trends. Het is vooral zaak om binnen die trends de invalshoeken te vinden die voor jouw bedrijf coherent zijn en voor je publiek origineel zijn.

Topsy helpt daar uitstekend bij: de tool zoekt en analyseert trends in bepaalde niches en baseert zich op blogposts, video’s, foto’s, tweets, enzvoort. Fijn is dat de tool ook de link legt naar influencers rond die trends, waardoor je originele content meteen ook kan vasthaken aan die mensen.

Vergelijkbaar en ook lang niet slecht is BuzzSumo.

3. InfoActive

infoactive originele contentVeel bedrijven hebben originaliteit in huis, maar weten het niet. Het geheim zit in hun (big) data, die vaak inzichten bevatten die sterk originele content kunnen opleveren. Enkel zijn ruwe data niet altijd de ideale bron om contentspecialisten te briefen. Om data behapbaar te maken is InfoActive een fijne tool.

Complexe gegevens veranderen in begrijpbare rapportjes en interactieve infographics. De ruwe gegevens ogen meteen een stuk duidelijker en zijn een goede basis voor originele content.

4. GoAnimate

goanimate originele contentNet zoals data zijn verhalen niet altijd makkelijk in een goede briefing te gieten. Slaag je er niet goed in om een videoproducent uit te leggen wat je precies wil, dan helpt een tool als GoAnimate om een eerste verhaal uit te werken.

Het bevat een bibliotheek van kant-en-klare karakters en scenario’s. Ideaal om een basisstructuur op tafel te leggen waar specialisten mee aan de slag kunnen.

Hoe omgaan met deze tools?

De aangehaalde tools helpen bedrijven om van bij de start van de contentcreatie originele accenten te leggen. Je zaait er als het ware originaliteit mee die contentspecialisten later kunnen benutten en met hun eigen originaliteit kunnen verrijken.

Zie deze tools niet als programma die meteen voor afgewerkte originele content zorgen. Het internet is rijk aan tools die nog verder gaan en op vlak van foto’s, video en zelfs tekst (via headlines bijvoorbeeld) voor meer originele resultaten zorgt. Het is echter meer aan te raden om zelf de nodige originaliteit in briefings te gieten en daarmee je partners op vlak van content een goede vertrekbasis te geven.

21 tips for effective online copyRedactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...