Wat zijn buyer journey en customer journey nu precies?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 14 augustus 2015 - 18150 Views

18150 Views

Helm op voor de buzzword-discussie: waarom heeft de marketingindustrie het over én customer journey én buyer journey? Een koper of een klant lijken immers niet meteen twee heel verschillende wezens. In dit artikel prikken we door de hypewoorden en ontwaren we de echte relevantie voor contentmarketing.

Buyer journey en customer journey zijn twee begrippen die vaak opduiken wanneer we uitleggen hoe je met contentmarketing je verkoopdoelstellingen kan bereiken. De twee termen zeggen iets over de ‘reis’ die je doelgroep aflegt: van het lezen of bekijken van je content over het creëren van engagement tot het kopen van een product en het onderhouden van een klantenrelatie.

De vertaalverwarring

Vanwaar dan de verwarring tussen de twee begrippen? Die komt voort uit de instinctieve vertaling van de twee woorden. We hebben de neiging om buyer journey als ‘kopersreis’ en ‘customer journey’ als ‘klantenreis’ te vertalen. En klant en koper verschillen in die interpretatie bitter weinig.

Maar de instinctieve interpretatie zit fout. Buyer journey doelt veeleer of het traject dat een consument aflegt voor de aankoop plaatsvindt. De buyer journey is het aankooptraject en de persoon die het doorloopt, is hoogstens een prospect en nog geen klant. Eens hij dat wel wordt, stapt hij in een nieuw traject: het klantentraject of de customer journey.

“Zodra je iets koopt, ben je klant en start de customer journey”, zegt Ingrid Archer, managing partner bij spotONvision over het splitspunt tussen de twee trajecten in dit interview op MarketingTribune.nl. “Meestal word je verwelkomd als klant en begint een nieuwe serie van interacties. Misschien word je uiteindelijk wel een heel loyale klant en ga je zelf het product promoten binnen je netwerk.’ In onderstaand filmpje doet Ingrid Archer het hele verhaal.

AIDA 2.0

De definitie van beide begrippen is best interessant omdat ze samenhangt met de strategische reflex van veel (content)marketers om content te maken die aansluit op de fase waarin je publiek zich bevindt.

De oeropdeling tussen Attention, Interest, Desire en Action (AIDA) wordt dankzij buyer journey en customer journey een flink stuk uitgediept. De buyer journey omvat de fase waarin je met content de aandacht van een mogelijke klant trekt, de fase waarin die persoon ook echt geboeid raakt, een aankoop overweegt en finaal ook tot een koop overgaat. Onderstaand schema van Kevin Cain is een van de meer uitgewerkte.

buyer journey

Het schema fungeerde overigens als basis voor deze slideshare, een aanrader overigens.

Na de ‘purchase’ wordt de prospect een klant en start zoals gezegd de customer journey. Het klassieke AIDA en al zijn varianten laten we vanaf dan achter ons. In beeld komen schema’s die aangeven hoe je als contentmarketer het best een publiek voedt dat je al minstens één keer hebt overtuigd.

Influencer marketing

Dat publiek heeft namelijk een reeks van specifieke troeven. Ze kunnen bijvoorbeeld jouw diensten of producten aanraden aan anderen, het kunnen ‘brand advocats’ worden. Voorwaarde: de content en de klantenrelatie moeten op niveau en zeker ook op maat blijven. Je accenten moeten anders liggen en ook daarom is een uitgediepte fasering van de customer journey nuttig.

Die fasering brengt je bij het analyseren van hoe je netwerk van influencers eruitziet en werkt. Influencer marketing is verre van nieuw en het internet biedt een rist aan schema’s om als houvast. De rode draad: een systematiek waarbij je de klant eerst welkom heet en inwijdt. Daarna volgt content die hem meer engageert en tot slot content die hem echt tot ‘advocaat’ van je bedrijf maakt.

Maar ook dat basisschema kan je weer uitdiepen. Dit is een mooie (via metricsman.com)

customer journey

Kijk achter het schema

Schema’s zijn leuk om duidelijk te maken dat begrippen als buyer journey en customer journey relevant zijn voor content marketing, maar met enkel een schema blijven het vrij abstracte, soms zelfs holle marketingtermen. Contentmarketers die hiermee aan de slag willen, doen er goed aan om hun buyer en customer journey concreter te maken.

Vooral bij de customer journey is dit goed mogelijk, omdat klanten in tegenstelling tot prospecten al nauwer bij je onderneming zijn betrokken. Zet interviews op, ga na hoe ze met jouw content omgaan en welke content ze in welke fase van de customer journey consumeren.

Maak ook een gewoonte van zo’n bevraging: doe het niet eenmaal, maar op permanente basis. De resultaten van zo’n bevraging zijn betrouwbaarder dan buikgevoel als basis. Finaal resulteren ze in de missing link tussen modewoorden of schema’s enerzijds en contentmarketingstrategie anderzijds: de touchpoints.

Buyer journey en customer journey koppelen aan touchpoints

Ook hier maken we graag een onderscheid tussen theorie en praktijk. Op basis van de inzichten die je verwerft over de content en de kanalen die je prospecten of klanten verkiezen, kan je de fases uit de buyer en customer journey koppelen aan content types en media.

Dat ziet er in theorie bijvoorbeeld zo uit (via toprankblog.com)

touchpoints journey

Maar je kan het ook gesplitst weergeven. Het schema van Kevin Cain hierboven koppelt al media aan de fases van de buyer journey. SpotONvision brak het schema eveneens open en focuste op de customer journey, waarbij het deze touchpoints (in theorie) plaatste.

touchpoints

Maar finaal blijft het zaak om vooral in functie van je eigen doelstellingen, content, paid/owned/earned media en publiek de juiste touchpoints bij de juiste fases te plaatsen. Dit is een voorbeeld van hoe zo’n schema er voor een online reisagentschap zou kunnen uitzien, met een al heel precieze invulling van de eerste productervaring (hier ook echt een ‘reis’) als start van de customer journey (bron: Customer Expercience Matters).

travel agency

Conclusie: meer dan buzzwords

Na een rondje theorie en praktijk over buyer journey en customer journey kunnen zijn dit de  belangrijkste conclusies.

1. Buyer journey en customer journey ogen als de nieuwe marketing buzzwords, maar ze zijn meer dan dat: ze zetten al wie zich nog beperkte tot denken in attention-interest-desire-action op een nieuw spoor.

2. Dat nieuwe spoor laat toe om je content en kanalen beter te spreiden, correcter toe te wijzen aan de fases waarin klanten/prospecten zich bevinden en de juiste inhoudelijke keuzes te maken. Lees hier hoe bijvoorbeeld containerrederij Maersk op eenvoudige en zeer uitgekiende wijze varieert per kanaal.

3. Wie voorbij de hypewoorden wil kijken, moet echter ook een inspanning doen: met enkel theorie en schema’s lukt het niet. Doe interviews en zoek kwalitatieve input om de abstracte vertrekbasis met concrete oplossingen in te vullen.

Lees ook deze blogpost: In zes stappen naar een customer journey

14 redenen dat jouw contentmarketing niet werkt

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...