Facebook stuurt tariefmethode social clicks bij

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 15 juli 2015 - 2120 Views

2120 Views

Stel: je maakte een knappe video of een mooi e-book en wil dat via een ad op Facebook promoten. Je betaalt Facebook voor de clicks op de advertentie, maar niet langer voor de social clicks (voor likes, shares of comments). Die krijg je voortaan gratis. Vanwaar zoveel gulheid?

Een bedrijf dat naast eigen promo op Facebook ook betalende promo wil inzetten, betaalde tot voor kort een tarief per click op de ad. Daarbovenop kwam een prijs voor de zogenaamde social clicks. Dat zijn de clicks om de bewuste advertentie te liken, te sharen of om een commentaar achter te laten.

Die social clicks zijn nuttig: ze helpen om een plek te veroveren in de newsfeed, maar wat betreft trafiek naar je content brengen ze rechtstreeks minder bij. En dat is uiteindelijk waarvoor merken betalen. Facebook heeft dat begrepen en geeft deze social clicks voortaan gratis weg. Bedrijven betalen enkel nog voor de echte clicks op de advertentie die je content (of je webshop, kan ook) in de kijker zet.

Facebook preciseert dat het oude systeem ook voorhanden blijft voor adverteerders die dat wensen. Voor sommigen kan dat een reden hebben: denk maar aan het vergelijken van click-through-rates, die in het nieuwe systeem zonder social clicks lager liggen. Facebook anticipeerde echter al door in zijn eigen metrics een opdeling te maken die vlotte vergelijkingen zal toelaten.

Waarom doet Facebook dit?

Facebook speelt met deze ingreep uiteraard in op de marketers die al vonden dat ze minder return scoorden door de social clicks. Je kan je investering nu beter laten aansluiten bij de zakelijke doelstelling van bijvoorbeeld je contentmarketing.

Maar betekent het ook echte besparing voor de marketers? Wellicht niet. Het zal niet zo zijn dat je vroeger 100 euro neertelde voor 20 clicks en nu slechts 50 euro voor 20 clicks die ook echt ad clicks zijn. Zo werkt het niet. Merken geven Facebook namelijk een budget waarmee het netwerk aan de slag gaat en uitzoekt hoe het het aantal clicks kan maximaliseren.

Facebook is duur en wordt duurder

Bij het oude tariefsysteem mikte Facebook dan op iedereen die mogelijk op eendere welke link (op de ad of op de sociale links) zou kunnen clicken. In de nieuwe structuur zal Facebook zich richten op de mensen die vooral op de ad links zullen clicken. Die zijn moeilijker te vergaren en schaarsheid heeft een prijs.

Maar niet enkel schaarsheid: ook het risico heeft een hogere prijs. Facebook toont een advertentie en zonder click brengt die niets op. Als ook de social clicks gratis zijn, is het totale risico voor Facebook groter.

De nieuwe tariefsstructuur zal dus leiden tot hogere prijzen voor bedrijven die met een advertentie hun content (of iets anders) wensen te promoten. Adverteerders zullen immers meer willen bieden gezien de scherpere competitie voor schaarsere ads.

Het zal de reputatie van ‘duur’ medium enkel maar verhogen. Volgens Ad Age betaalden adverteerders in het eerste kwartaal van 2015 nu al 285% meer per advertentie dan een jaar eerder. Goed om weten als je overweegt om te betalen voor content promo of Facebook.

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

website content
»

Nieuwe website? In deze fases denk je beter al aan content

Voor veel bedrijven is een nieuwe website maken een grote uitdaging. ...

ABN Amro
»

ABN Amro scoort met content over en voor beleggers

Hoe haal je alles uit de kast met marktonderzoek en content? De bank ...

content manager
»

Wat doet een content manager precies?

De kapitein op het schip. De grendel op de deur. De bewaker van alle ...

droits auteur
»

Contentmarketing en auteursrechten: welke content is nu echt van jou?

Artikels of video’s die op je website verschijnen, zijn niet ...

DCMC2018
»

DCMC2018 maakt zijn programma bekend

Het Digital Content Marketing Congress van Mediaforta, dat dit jaar ...

video
»

Hoe zet je video efficiënt in op LinkedIn?

In hun contentdistributie hebben bedrijven video lang geassocieerd ...

content planning
»

Zo leer je deadlines voor content bepalen

Content plannen is deadlines stellen en respecteren. Klinkt ...

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...