Foute spelling knaagt aan je portemonnee

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 26 juni 2015 - 4324 Views

4324 Views

Spelfouten in online content kunnen je duur te staan komen. Je krijgt er echt geen boete voor, maar wie zijn blogartikels of whitepapers doorspekt met foute spelling doet afbreuk aan zijn imago. Het staat gelijk aan slordigheid en het geeft aan dat je minder nauwgezet werkt. En toch, iedereen maakt fouten want we zijn mensen en geen schrijfcomputers. Daarom enkele goede tips om je spelling te optimaliseren.

Deze fijne blogpost maakt enkele pertinente opmerkingen over spelling. Ten eerste kosten fouten geld. Het artikel verwijst naar enkele onderzoeken die aangeven dat Nederlanders minder snel zaken doen met mensen die fout schrijven. Weinig doet denken dat dit voor Belgen anders zou zijn.

Nog een interessant punt: soms zijn fouten bewust. Omdat mensen de meest gezochte zoekterm vaak fout googelen, kiest content bewust voor de foute spelling.

Niet doen is het enige juiste advies: Google is intussen slim genoeg om te weten wat mensen bedoelen en zal de slecht spellende zoeker verbeteren door boven de zoekresultaten een link te leggen naar de resultaten voor de juist gespelde term.

Vermijd de open vallen

Het Nederlandse artikel maakt ook een opsomming van de meest gemaakte fouten tegen onze spelling. Over de nummer één zal niemand twijfelen: de dt-fout blijft de meest gemaakte fout in het Nederlands. In alle vormen en kleuren blijft de dt-fout aanwezig en bij heel wat lezers roept ze vrij terechte ergernis op.

Zelfs mensen die de regels goed kennen, trappen af en toe in open vallen. Als de werkwoordsvorm bijvoorbeeld goed op een andere woordvorm lijkt, kan het gebeuren dat je vergeet te vervoegen, ook al weet je heel goed hoe je dat moet doen. Denk maar aan het woord ‘rond’: ‘hij rondt af’ vervelt wel eens tot ‘hij rond af’ omdat onze hersens aan de foute ‘rond’ denken.

Tip om dit te vermijden bij tekstcorrecties: scan je tekst op werkwoorden door in elke zin iets langer bij het werkwoord stil te staan en dat nog eens te verifiëren op dt- of andere fouten.

Andere open vallen: de bezittelijke voornaamwoorden (uw en niet u/jouw en niet jou), het gebruik van die en dat, woorden aan elkaar of van elkaar schrijven en het gebruik van streepjes, weglatingstekens of trema’s.

Op uitstekende sites als Taaluniversum vind je voor elk probleem een oplossing, maar dan moet je de problemen wel eerst vinden in je tekst.

Fouten tegen spelling ontdekken

Voor de dt-fouten gaven we hierboven al de tip om specifiek op werkwoorden na te lezen en andere tips werken vanuit dezelfde methodiek: denk niet dat je met één keer lezen alles vindt. Lukt je dat wel: knap, maar anders zijn dit goede oplossingen:

1. Laat een tekst liggen. Neem genoeg marge in je content planning en laat een tekst een nachtje rusten. De volgende dag haal je er wellicht nog enkele fouten uit.

2. Optimaliseer je hulpbronnen. Je hoeft dit niet alleen te doen. Gebruik een goede spellingscorrector of laat de tekst nalezen door een collega die met spelling overweg kan. Of kies voor de radicale weg en huur een eindredacteur in die systematisch alle teksten scant: zowel de teksten van auteurs die zelden fouten maken als het werk van wie frequent zondigt tegen de regels.

3. Lees in secties. Aandacht verslapt, ook als je spelfouten zoekt. Deel een tekst op in blokken en lees stuk per stuk na en laat wat tijd tussen de secties. Of nog: lees tijdens het opstellen van de tekst al eens een afgewerkte paragraaf na. Wacht niet tot de hele tekst af is.

4. Kies tussen scherm en papier. Deze tip varieert van persoon tot persoon. Sommigen lezen beter na op papier, anderen op scherm. Kies wat jou best ligt of combineer beide (een keer op scherm, een keer op papier).

21 tips for effective online copyRedactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van Corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...

»

Met deze metrics meet je of je B2B content werkt

Het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op een pagina of de bounce ...

»

Content als hoeksteen van je B2B-events

Voor marketers zijn B2B-events uitgelezen kansen om hun publiek ...

online video B2B
»

Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Online video is de voorbije jaren een van de favoriete ...

»

Visual design voor B2B-content is niet te onderschatten

Inzetten op visual design is voor contentmarketers in B2B een must. ...

B2B-content social media
»

Past je B2B-content ook op sociale media?

B2B-content op LinkedIn is zeer normaal, maar moet het ook op andere ...

»

Checklist voor het maken van goed onderbouwde B2B-content

Om succesvol te zijn met B2B-content, moet je content betekenisvol, ...

B2B content
»

Help, mijn B2B-content is niet efficiënt!

Content maken voor een B2B-publiek brengt specifieke eisen met zich ...