ESA brengt kookcontent uit de ruimte

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 17 juni 2015 - 2829 Views

2829 Views

Op het eerste zicht lijkt het gewoon een grappige online video, een gimmick, maar wie blijft hangen tot het einde (of gewoon graag wraps eet) ontdekt dat de ESA (European Space Agency) goed naar de contentmarketing van grote broer NASA heeft gekeken. Content uit de ruimte heeft een groot potentieel en dat wil de ESA met meer daadkracht gaan benutten.

Wat content astronaut Chris Hadfield kon of kan voor de NASA, moest de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti het voorbije half jaar waarmaken voor de ESA: met content meer mensen warm maken voor de projecten die de ruimtevaartorganisatie in het Internationaal Ruimtestation (ISS) uitvoert.


In het bovenstaande filmpje zien we hoe Cristoforetti in ware Jeroen Meus-stijl uitlegt hoe ze haar favoriete maaltijden in de ruimte klaarmaakt. Het gaat om een wrap met kip, champignons, bruine rijst en bonen, wat in termen van content niet onbelangrijk is.

De aantrekkelijkheid van het filmpje schuilt in hoe je zoiets klaarspeelt zonder de hulp van de zwaartekracht. Prop maar eens bonen op een rondzwevende tortilla.

Koken meets science

Net als Hadfield had Cristoforetti de tijd aan haar zijde: ze verbleef ruim zes maanden in het ISS. Als vrouw met de langste ononderbroken ruimtevlucht op haar naam, was ze dan ook meer dan geschikt om als gezicht dienst te doen voor de contentmarketing van de ESA.

Intussen is Cristoforetti enkele dagen terug op aarde, maar in het voorbije half jaar maakte ze nog wel meer lifestyle getinte online video content: een blik op de plek waar al de snacks zich bevinden, je leert hoe je makreel met quinoa bereidt, hoe je je nagels en je haar op een aanvaardbare manier verzorgt, hoe je in conditie blijft (space gym, jawel) of hoe de badkamer van het ISS eruitziet. µ

Ze is minder rock ’n roll dan Chris Hadfield, maar haar versie van Imagine (voor Unicef) is een van de beter bekeken filmpjes. En uiteraard mag ook de wetenschap niet ontbreken en zet ze net als bij de NASA regelmatig proefjes op video.

Views zeggen niet alles

Al kan je de cijfers van de ESA niet vergelijken met die van de NASA. Cristoforetti haalt op YouTube tot 60.000 views, terwijl de Space Oddity hit van Chris Hadfield momenteel 25 miljoen views heeft verzameld. Hadfield duikt in de Verenigde Staten op in talkshows en is echt een ambassadeur geworden van de ruimtevaart.

Zo ver zijn we bij Cristoforetti nog lang niet en de vraag is zelfs of het ooit gebeurt. Wat ze wel meer doet dan Hadfield is een bewuste call-to-action integreren: aan het einde van kookfilmpjes roept ze kijkers om het thuis met zwaartekracht ook te proberen en het resultaat te delen.

De plek die Cristoforetti’s content krijgt binnen de ESA-strategie is echter duidelijk. Je kan dit namelijk niet los zien van andere owned en earned media uitingen en dan vooral van de aandacht die ESA genereerde voor de komeetlander Philae. Content als Philae landt, content als Philae in slaap valt, content als Philae weer wakker wordt omdat de zon tot bij zijn panelen raakt, enzovoort.

ESA brengt gespecialiseerde content naar een breed publiek

De ESA heeft goed begrepen dat een impactvol evenement de perfecte lanceerbasis is om als non-profit organisatie contentmarketing op te bouwen. Een maanlanding zit er niet meteen in, maar andere grote projecten hebben ook een potentieel.

Ze helpen om bij een groter publiek de missie van de organisatie te definiëren. De grote media schenken er aandacht aan en via sociale media kan je als organisatie heel wat extra content toevoegen. Cristoforetti’s content toont aan hoe breed je daarin kan gaan met je doelgroepenstrategie.

De ESA kijkt met andere woorden verder dan de views op YouTube en heeft een contentmarketingstrategie die op vier vlakken succesvol is:

1. ESA heeft met succes een groot project of event (Philae) in de markt gezet.

2. De doelgroepselectie is doordacht. Of het nu wetenschap, charity of lifestyle content is, ESA draagt steeds de boodschap uit dat de organisatie ons helpt begrijpen hoe de ruimte in mekaar zit. Door de breedte van de content (tot in de badkamer van het ISS) bereiken ze een ruimer publiek dan enkel space nerds.

3. ESA is uit de traditionele sociale mediasfeer gebroken. De video’s kregen niet enkel aandacht op gespecialiseerde websites, maar viel ook in de smaak van populaire websites en creëerde daar fans om zo opnieuw dat ruimere publiek aan te spreken.

4. De betrokkenheid groeit met de dag. ESA slaagt er goed in om een soort van eenheid rond zijn projecten te creëren. Toen Philae op een komeet landde, vond het een publiek om dat live te streamen. Maar ook als Cristoforetti terugkeert op aarde, volgen filmpjes van de landing en interviews erna. De kijker voelt zich haast deel van het team.

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van Corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...

»

Met deze metrics meet je of je B2B content werkt

Het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op een pagina of de bounce ...

»

Content als hoeksteen van je B2B-events

Voor marketers zijn B2B-events uitgelezen kansen om hun publiek ...

online video B2B
»

Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Online video is de voorbije jaren een van de favoriete ...

»

Visual design voor B2B-content is niet te onderschatten

Inzetten op visual design is voor contentmarketers in B2B een must. ...

B2B-content social media
»

Past je B2B-content ook op sociale media?

B2B-content op LinkedIn is zeer normaal, maar moet het ook op andere ...

»

Checklist voor het maken van goed onderbouwde B2B-content

Om succesvol te zijn met B2B-content, moet je content betekenisvol, ...

B2B content
»

Help, mijn B2B-content is niet efficiënt!

Content maken voor een B2B-publiek brengt specifieke eisen met zich ...