Storyboarding brengt structuur in visuele content

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 13 mei 2015 - 4901 Views

4901 Views

Wie storyboarding zegt, denkt aan filmregisseurs die nauwgezet het camerawerk voorbereiden door elke stap in het verhaal uit te denken. Heeft dat iets te maken met contentmarketing? Zeker wel. Net zoals tekstschrijvers ter voorbereiding hun artikel structureren, kunnen producenten van visuele content terugvallen op storyboards om meer heldere video’s te maken. Het shooten van video’s is een klus die veel ondernemingen uitbesteden, maar wat moet je weten over storyboarding om een vlotte samenwerking op te zetten?

Bedrijven die een artikel voor hun blog online brengen, starten zelden van een volledig wit blad. Voor het echte schrijven van start gaat, is het aan te raden om een basisstructuur op te stellen. Wat is de kernboodschap? Hoe leid je die in en zorg je voor identificatie bij de lezer? Naar welke conclusie werk je toe? Welke voorbeelden of bronnen wil je integreren? Enzovoort.

Het is een basistechniek voor tekstschrijvers, die veel auteurs haast instinctief toepassen. Vaak resulteert het in een basisschets van de artikelstructuur op papier die de schrijver vervolgens verder uitdiept tot een artikel.

Storytelling en storyboarding

Moderne content creërende bedrijven doen echter meer dan artikels schrijven. Ze organiseren een webinar, ze maken infographics, ze stellen een SlideShare presentatie samen of ze blikken een video in.

Ook voor die uitingen is het goed om te werken op basis een soort van voorbereidend schema. Zeker de visuele content die sterk gebruikmaakt van storytelling kan goed varen bij een outline die de belangrijkste verhaalelementen logisch in kaart brengt.

Dat is het punt waarop storyboarding in het vizier komt. Volgens dit artikel op Uberflip gaat de techniek terug tot de jaren ’30 van vorige eeuw, toen ze haar intrede maakten in de Walt Disney Studios om er de animatiefilmjpjes voor te bereiden. Voor de tekenaars was het een ideale manier om het creatieve proces op gang te trekken. Dat geeft meteen aan welke rol bedrijven kunnen spelen in storyboarding.

Zelfs als je video’s laat maken, dan kunnen storyboards ideaal zijn om samen met de producent de creatieve briefing op punt te stellen. Storyboarding geeft structuur aan wat anders losse elementen uit een brainstorm blijven.

Het geeft je als bedrijf zicht op hoe visuele content er na de productie zal uitzien, het sluit al te grote verrassingen uit en verhoogt op die manier de efficiëntie van je investering.

Wat moet je weten?

De link met brainstorming houdt echter niet in dat je als bedrijf zomaar wat ideeën hoeft te spuien en dat storyboards meteen alles netjes in een gestructureerde oplossing gieten. Zo eenvoudig gaat het helaas niet. Als bedrijf moet je een aantal elementen goed voorbereiden als je met een videoproducent aan tafel gaat zitten om aan storyboards te werken (wil je al even oefenen, dan is StoryboardThat trouwens een leuke site).

1. Relateer het verhaal aan business

Een eerste element dat je goed moet voorbereiden, is de link naar je business. Het creatieve proces kan maar goed starten als je duidelijk maakt wat de finaliteit van een visueel verhaal is. Wat wil je dat de kijker nadien doet? Naar je corporate website surfen, naar je webshop gaan of naar je opendeurdag komen bijvoorbeeld? Op welke call-to-action moet hij of zij reageren?

2. Maak er een verhaal van

Om die finaliteit een verhaallijn te geven en geschikt te maken voor storyboarding is het ook goed om aan te geven wat in de customer journey gebeurt voor iemand ingaat op je call-to-action (hij zoek extra info op bijvoorbeeld) en wat er bijvoorbeeld na een aankoop gebeurt. Die elementen zullen niet altijd één-op-één in de visuele content zichtbaar worden, maar zijn wel belangrijk om het verhaal onderbouwd te brengen.

3. Zit de klantenbehoefte juist?

Om de verhaallijn in storyboards op kruissnelheid te krijgen, is het belangrijk niet enkel het verband met business maar ook met contentmarketing op zich duidelijk te maken. Dat kan door zeer goed te controleren of de storyboards een antwoord bieden op de concrete informatiebehoefte bij je publiek. Zal het visuele verhaal de kijker verder helpen in het aankoopproces? Help je hem verder, zelfs als platte promotie nog niet gewenst is?

Is het antwoord op die vraag positief, dan heb je als bedrijf de fundamenten gelegd voor goede storytelling en storyboarding. Dan kan je met een gerust gemoed de technische en visuele aangelegenheid, die visuele contentproductie toch is, uitbesteden. Storyboarding helpt niet enkel Hollywoodregisseurs uit de nood, het is een vorm van zekerheid voor elk bedrijf dat wil investeren in video- en andere visuele content.

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...