Hoe schrijf je een goed einde aan een blogpost?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 03 maart 2015 - 4252 Views

4252 Views

Bij het geven van advies over het schrijven van goede artikels, is het maken van een aantrekkelijke inleiding terecht één van de kernpunten. Het schrijven van een goede einde aan een blogpost krijgt vaak minder aandacht, maar toch is het minstens even belangrijk. Die lezer die je eerst hebt overtuigd om te lezen, moet je ook na het artikel kunnen vasthouden. De slotparagraaf is daarvoor het eerste middel. Maar hoe brei je een goed sluitstuk aan een artikel op je blog?

De verleiding is groot: na het zwoegen op een kwalitatief artikel rondt de auteur een artikel af zonder echte conclusie. Het artikel eindigt gewoon op een logisch punt, na een opsomming bijvoorbeeld. Op zich doet dat geen afbreuk aan de kwaliteit van het stuk, maar eigenlijk is het een gemiste kans.

Een goed slot is een troef om de relatie met de lezer of het opgebouwde engagement verder uit te bouwen. Het is de plaats waar je – in functie van de doelstellingen van je blog – reactie kan uitlokken, de lezer kan aanzetten om de content te sharen, om zich in te schrijven, om extra content op te zoeken en te consumeren, om zijn gegevens achter te laten of zelfs om een afspraak te maken met iemand van je bedrijf.

Net als bij de andere content in het artikel kan dat en gebeurt dat het best zonder al te veel zelfpromotie, al is dat niet altijd vanzelfsprekend. Hoe pak je dat aan?

Wat maakt een goed einde aan een blogpost?

1. Koppel terug of kijk vooruit

Inhoudelijk gaat een goed einde aan een blogpost terug naar het begin. Dat kan door te verwijzen naar de vraag die je in de inleiding opwierp of door de belangrijkste conclusies nog even samen te vatten. De cirkel rond maken, is voor veel lezers handig als de content van het artikel eerder complex is.

Gaat het om relatief behapbare content, dan kan het echter ook lonen om een andere ‘afsluittechnieken’ meer prominent naar voor te schuiven. De bekendste inhoudelijke techniek is zonder twijfel de link naar een volgend artikel.

Leg je uit hoe goede contentmarketing op Instagram eruitziet, dan kan het lonen om al te verwijzen naar het artikel met voorbeelden dat enkele dagen later zal volgen.

2. Vraag input van de lezer

Blogs die mikken op interactie met de lezer, doen niets fout door die reactie in de slotparagraaf ook expliciet te vragen. Het is eenvoudig om te vragen wat de lezers ervan vinden of om hun ervaringen te delen, maar in al zijn eenvoud is het vaak wel een manier om een dialoog op gang te schieten.

Toch is het wenselijk om er zuinig mee om te springen. Aan het einde van elke blogpost om reactie vragen oogt wat zielig en lokt finaal nog weinig reactie uit. Spaar de vraag om reactie bijvoorbeeld voor zeer open artikels (content rond een actualiteit) of voor artikels die controversieel kunnen zijn.

3. Gebruik een call-to-action

Het vragen om een reactie of om commentaar is op zich al een ‘call-to-action’, maar dat sluit andere calls niet uit. Verwijs naar een webinar, een ebook over hetzelfde onderwerp en durf zelfs af en toe een link te laten naar de plek waar lezers een afspraak kunnen maken.

Overdrijf daar zeker niet in en gebruik voor dergelijke call-to-actions aparte buttons. Schrijf het niet, maar plaats een visueel doorverwijselement dat toch duidelijk gerelateerd is aan de content in het artikel.

4. Geef lezers stof tot nadenken

De meest krachtige maar ook meteen moeilijkste manier om een blogartikel af te sluiten, is inspireren. Laat een ballonnetje op, maak een confronterende vergelijking, wijs de lezer nog eens efficiënt op de kern van de zaak met een voorbeeld dat hem aanzet om na te denken over wat je net hebt neergeschreven.

Terugkoppelen, samenvatten, input vragen, een call-to-action plaatsen of stof geven tot nadenken: had jij er ooit over nagedacht om een blopost op die manier af te sluiten of doe je het op een heel andere manier?

Wij doen het voor de gelegenheid even allemaal in één conclusie. Laat ons weten hoe jij professioneel afscheid neemt. Clicks op de onderstaande call-to-action zijn uiteraard ook van harte aan te bevelen.

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

»

Met deze metrics meet je of je B2B content werkt

Het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op een pagina of de bounce ...

»

Content als hoeksteen van je B2B-events

Voor marketers zijn B2B-events uitgelezen kansen om hun publiek ...

online video B2B
»

Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Online video is de voorbije jaren een van de favoriete ...

»

Visual design voor B2B-content is niet te onderschatten

Inzetten op visual design is voor contentmarketers in B2B een must. ...

B2B-content social media
»

Past je B2B-content ook op sociale media?

B2B-content op LinkedIn is zeer normaal, maar moet het ook op andere ...

»

Checklist voor het maken van goed onderbouwde B2B-content

Om succesvol te zijn met B2B-content, moet je content betekenisvol, ...

B2B content
»

Help, mijn B2B-content is niet efficiënt!

Content maken voor een B2B-publiek brengt specifieke eisen met zich ...

»

Moet er wel een copywriter in je contentteam?

Het is een hoeksteen van goede contentmarketing: inhoudelijk sterke ...

»

Vermijd de grote denkfouten bij B2B contentmarketing

Contentmarketing in B2B verschilt grondig van contentmarketing in ...