De 4 grote talenten van de content marketeer

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 13 januari 2015 - 6843 Views

6843 Views

De functie van content marketeer of content marketing manager verenigt twee werelden die communicatie als gemeenschappelijk ankerpunt hebben. Dat verhindert echter niet dat ook wel enkele kloven gapen tussen de wereld waar goede teksten of video’s ontstaan en de wereld waar goede marketing heerst. Of anders: schrijven en vermarkten zijn twee aparte disciplines en de content marketeer moet het beste van beide verenigen. Daarvoor heeft deze m/v maar beter een goede talentenmix in huis.

Een content marketeer is een creatieve marketeer die zoals elke marketingprofessional de behoeften van zijn doelgroep kent, maar tegelijk ook sterke voeling heeft met hoe die doelgroep(en) content consumeren in functie van die behoeften. Dat is een basisvaardigheid die bij elke goede content marketeer aanwezig moet zijn en het maakt niet uit of die content marketeer binnenshuis of bij een externe specialist aan de slag is. Daarop bouwend is een content marketeer een duizendpoot, een spin ook wel in een web dat vasthangt aan marketing, aan communicatie, aan redactie, aan HR, aan sales en zeker ook aan business. Toch moet de content marketeer niet over alle skills die eigen zijn aan deze departementen beschikken. Het geheim zit hem in de juiste mix.

Dit moet een content marketeer kunnen

1. De content marketeer kent taal en beeldtaal

Een goede content marketeer kan zich vlot schrijvend en sprekend uitdrukken in de taal waarin zijn onderneming content wil verspreiden. Dat betekent bedreven zijn in spelling, zinsbouw en grammatica, maar ook in het inschatten wat goede foto’s of videomontages inhouden. Is dat geen werk voor gespecialiseerde journalisten, copywriters of regisseurs? In essentie wel, maar wie van hun métier geen kaas heeft gegeten, is niet in staat om hen een degelijke en gefundeerde briefing (in functie van de content marketing strategie) te bezorgen. Content marketing managers moeten net daarom ook goed kunnen communiceren: ze moeten intern en extern helder kunnen verwoorden in welke richting het contentschip moet varen. En ze moeten dat kunnen aanbrengen in meerdere departementen en zo knowhow kunnen bij mensen in uiteenlopende bedrijfsdivisies.

2. De content marketeer verzoent multimediale strategie en dito management

Strategie is de overkoepelende krachtterm van een content marketeer. Weten waar de business van een onderneming naartoe fietst, is één iets. Die wetenschap moet de content marketeer echter ook kunnen verzoenen met de behoeften van de doelgroep (al zou dat in de beste bedrijven een haast organische gebeurtenis moeten zijn) en met de mogelijkheden die uiteenlopende paid, owned en earned media bieden. Daarom moet de content marketeer als strateeg een uitstekende manager zijn die content gericht op de juiste platformen kan verspreiden.

3. De content marketeer analyseert en becijfert elke click

Niet alleen omdat in de C-suite enkele mensen sterk aandringen op return, maar ook omdat hij wil weten wat aanslaat en wat niet. Dat is de reden waarom content marketeers goed overweg moeten kunnen met het pak analyses en cijfers dat (digitale) content marketing oplevert. Google Analytics is de thuis van de content marketeer, maar ook andere tools en bekende softwarepakketten houden al snel geen geheimen meer in. De content marketeer heeft ook het vermogen om op basis van die info zijn visie op content te herzien.

4. De content marketeer is een creatieve avonturier

De doorbraak van digitale content marketing ligt slechts enkele jaren achter ons en dat betekent dat de paden nog lang niet platgereden zijn. Een gezonde dosis zin voor avontuur en voor het uitproberen van nieuwe invalshoeken is allerminst een nadeel. De ideale content marketeer weet wanneer hij veiligheid moet inbouwen en voelt aan wanneer het kan lonen om een risico te nemen. Een portie creativiteit om nieuwe ideeën dynamisch en aantrekkelijk te maken, komen in dat kader meer dan van pas.

14 redenen contentmarketing

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...