Hoe maak je buyer personas voor content marketing?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 02 september 2014 - 3078 Views

CONTENT MARKETING
3078 Views

buyer personas makenIn het scala van tools om krachtige content marketing neer te zetten, is het werken met buyer personas al een paar jaar een stijger met stip. Gedetailleerde doelgroepprofielen leveren gerichte en kwalitatieve content op, maar hoe begin je eraan? Zes tips voor het creëren van goede buyer personas.

Journalisten die gepokt en gemazeld zijn in business-to-business pers, maar ook de andere, hebben het ongetwijfeld wel vaker te horen gekregen tijdens een opleiding of van ervaren collega: hang een foto van je doelpubliek aan je bureau en onthoud bij elke zin wie je lezer is en wat hij wenst. Zeker wie schrijft voor publicaties voor schrijnwerkers of loodgieters is het vreemd als je plots de hele dag onder de huid van een vakman moet kruipen, maar het is wel efficiënt. Je permanent afvragen of de content die je maakt ook iets betekent voor je doelgroep, is de essentie van goede content. En het is tegelijk een voorbeeld van een journalistiek trucje dat zijn weg heeft gevonden naar de content marketing. Al heeft het daar ook meteen een sexy naam gekregen: werken met buyer personas. Vaak is de doelgroep van een bedrijf heterogeen en kan het nuttig zijn om de verschillende profielen tot in detail in kaart te brengen. Dit zijn zes tips die uitleggen hoe je dat doet:

1. Breng klanten en prospecten in kaart

Begin met het vergaren van de basisinformatie over je klanten en prospecten. Praat met de mensen in je organisatie die de relatie met de klanten beheren en zet eerst de belangrijkste feitelijke informatie op papier. Alleen al op basis van het socio-demografisch profiel (leeftijd, geslacht, opleiding, type onderneming, huidige functie, aankoopverantwoordelijke of niet, carrière-ervaring, ervaring met jouw vakdomein,…) zal een eerste matrix ontstaan met enkele klanten of prospecten die zich in een min of meer vergelijkbaar veld bevinden. Bedrijven die op de b2c-markt mikken, laten in deze fase maar beter ruimte voor enkele meer persoonlijke gegevens. Getrouwd, niet getrouwd, single? Kinderen of niet? Het kan voor veel merken een wereld van verschil zijn.

2. Koppel elk type aan behoeften

De basistypes die je hebt gecreëerd, kan je vervolgens uitdiepen door ze te koppelen aan concrete consumentenbehoeften. Die oefening mag een vrij fundamenteel trekje krijgen: bekijk voor elk basistype wat zijn doelstellingen en problemen zijn en binnen welke waarden hij die wil realiseren of oplossen. Meer veiligheid in de magazijnen kan een concreet doel zijn van een buyer persona, het overtuigen van de CEO van het nut daarvan kan het probleem zijn dat zich stelt en belang hechten aan overleg en consensus een waarde waarbinnen jouw buyer persona dat wil realiseren. Blijkt dat van de initiële basistypes bepaalde personas dezelfde behoeften en waardenschaal hebben, dan kan het nuttig zijn deze samen te voegen. Zeker als ook het mediagedrag (zie verder) zich op dezelfde lijn bevindt.

3. Vergelijk met wat jij hen kan bieden

Wat jij te bieden hebt, zijn voor alle duidelijkheid niet de producten of diensten uit het aanbod van je onderneming. Wat je te bieden hebt via content marketing zijn oplossingen. Oplossingen voor de problemen en doelstellingen die elke buyer persona heeft. Bij het uitzoeken wat je hen moet bieden, komt SEO om de hoek gluren. Keywords verhullen vaak welke problemen je doelgroep online wil oplossen. Het is belangrijk om in een volgende fase ook je eigen content in de richting van die keywords te oriënteren. Via softwarepakketten kan je een vrij duidelijk zicht krijgen op de populariteit van bepaalde termen.

4. Leer de customer journey van je buyers personas kennen

In combinatie met die oefening kan het ook nuttig zijn om te begrijpen hoe jouw buyer personas aankopen. Het ene type zal meer belang hechten aan user reviews en recensies, het andere type zal vertrouwen op merken die hem of haar bij een concreet probleem hebben geholpen en nog een ander hecht heel veel belang aan autoriteit en gaat sterk voort op het advies van opinion leaders. Breng dat in kaart, leer de drijfveren achter een aankoop kennen en neem dat mee in de buyer personas strategie.

5. Analyseer het mediagedrag

Koppel daarna aan inzichten over de digitale mediaconsumptie aan de buyer personas. Welke owned media consumeert elk doelgroeptype, staan ze open voor betalende formaten of gaat earned media aandacht er als zoete broodjes in? Blijf daarbij niet te oppervlakkig en durf mediatypes bij naam noemen (zeg niet sociale media, maar zeg LinkedIn; zeg niet blogs maar zeg welke precies). Beperk je ook niet tot de professionele sfeer. Bedrijven met een b2b-doelgroep kunnen er ook baat bij hebben om te weten welke media de doelgroep in zijn vrije tijd consumeert.

6. Visualiseer je buyer personas

Last but not least komen we terug tot de foto aan het bureau van de vakbladjournalist. Visualiseer je buyer personas: geef ze een naam, identiteit en foto die je makkelijk kan koppelen aan een steekkaart met de belangrijkste gegevens. Die is niet enkel bestemd voor de content makers, maar zeker ook nuttig voor de strategen die met deze archetypes van jouw digitale content marketing aan de slag gaan om de content gericht te plannen en te organiseren.

Buyer persona workshop mediaforta

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

»

Moet er wel een copywriter in je contentteam?

Het is een hoeksteen van goede contentmarketing: inhoudelijk sterke ...

DCMC mediaforta
»

Het Digital Content Marketing Congress 2019 gaat binnenkort van start

Net zoals vorig jaar organiseert Mediaforta het Digital Content ...

»

Vermijd de grote denkfouten bij B2B contentmarketing

Contentmarketing in B2B verschilt grondig van contentmarketing in ...

contentmarketingplan
»

De weg naar een sluitend contentmarketingplan

Hoe zet je als bedrijf de stap van fijne maar losse contentideeën ...

Account based contentmarketing
»

Van start met account based contentmarketing

Je content richten op een specifieke klant. Kan dat? In vaktermen ...

»

Zo schrijf je een goede case study

Een case study is een uitstekend content format waarmee je je ...

»

Contentmarketing op je intranet, hoe pak je dat aan?

Voor veel bedrijven is het intranet een hoeksteen in de communicatie ...

personalisation
»

De huidige personalisering van contentmarketing volstaat straks niet meer

Contentmarketing personaliseren was tot op heden vaak uitsluitend ...

klantenservice
»

Verbeter je klantenservice dankzij contentmarketing

Een uitstekende klantenservice is voor veel bedrijven een ...