Waarom merken op Twitter moeten (of toch niet)

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 26 september 2013 - 2434 Views

2434 Views

TwitterbirdToen Twitter vijf jaar geleden in marketingland de snavel aan het venster stak, was het niet meteen duidelijk of het sociale medium iets kon betekenen voor merken. Een half decennium en vele boterhammen verder is Twitter een beursrijpe ondernemingen en maakt het vast deel uit van de content strategie van veel grote en kleine merken. Omdat iedereen het doet of omdat Twitter duidelijke doelen helpt realiseren? We gingen het na.

De discussie over wat merken op Twitter te zoeken hebben, is niet nieuw. In 2009 schreef Walter Dermul (ooit oprichter van Quattro Saatchi & Saatchi) er al deze nog steeds lezenswaardige dubbele blogpost over. Bottom line hield Dermul het er destijds op dat Twitter zeker een experiment waard was, maar na de evolutie van de voorbije jaren blijkt dat ook enkele andere van zijn opmerkingen netjes passen in de Twitterstrategie die veel merken vandaag voeren. Bij veel topbedrijven is die duidelijk, maar daaronder zoeken nog veel bedrijven naar het precieze waarom van hun aanwezigheid op Twitter. Het medium past doorgaans binnen een bredere sociale online benadering, genereert de nodige trafiek, maar het inhoudelijke marketingobjectief is vaak minder eenzijdig te definiëren. Toch is de achterliggende reflex niet anders dan bij elk ander marketingmedium.

1. Communicatie & interactie via Twitter

Merken gebruiken Twitter als medium om informatie te verspreiden. Volgens het Brandwatch rapport dat InSites vorig jaar publiceerde, ziet 75% van de merken Twitter als een kanaal om te informeren en te engageren. Weliswaar met beperkte diepgang door de 140 tekens, maar met de mogelijkheid om te linken naar andere eigen content en zo trafiek op te bouwen. De informatiefunctie is haast een historische evidentie, de interactiefunctie is dat gaandeweg geworden. Veel bedrijven vonden in Twitter een opportuniteit om hun klantenservice te verbeteren. In Vlaanderen is bijvoorbeeld Telenet (@telenet) een van de telco-operatoren (en laat daar klantenservice een heikel punt zijn) die op dat vlak pionierde op Twitter. Wel stelt zich de vraag hoe sterk de inhoud van wat een merk op Twitter broadcast kan verschillen van wat een merk in andere meer commerciële kanalen verspreidt. De algemene teneur is om Twitter als een minder commercieel medium te beschouwen, vanwege de directe dialoog met de klant, maar niet iedereen denkt daar zo over. In deze blogpost op Platform Content liet Joost Driessen van iMediate het volgende noteren. “Áls Twitter dan toch moet worden ingezet als merkbouwer, dan kan het merk het best dichtbij zijn commerciële boodschap blijven en even stoppen met die hele met-de-klant-in-dialoog-discussie. Een ‘platte boodschap’ kan erg eerlijk zijn, hou dat vol en de waardering volgt vanzelf.” Opmerkelijk standpunt en voer voor verdere discussie.

2. Community builder

Toch is klantenservice gelukkig niet altijd de enige insteek om interacties op te bouwen op Twitter. Een laag hoger in de piramide van doelstelling vinden we community building terug. Met goede service, maar ook met afdoende informatie bouw je een schare volgers die gaandeweg uitgroeit tot een brand community. Twitter is volledig opt-in en net omdat je als merk niets klassiek kan pushen, is er een grote kans om vanuit de dialoog tussen merk en volgers verbondenheid te creëren. Durf in dat kader overigens specifiek gaan: veel merken hebben meerdere doelgroepen en kiezen ervoor om met meerdere Twitter accounts hun aparte segmenten te benaderen en ze tot communities uit te bouwen.

3. Twitter als imagobouwer

De communicatiefunctie van Twitter houdt op zich al in dat het medium vaak vrij tactisch wordt ingezet, om bijvoorbeeld acties of nieuwswaardige informatie aan te kaarten. De community doelstelling houdt echter ook in dat Twitter meeschrijft aan het brand image, iets wat tot tien jaar terug wel het voorrecht leek van een handvol above-the-line media met de tv-spots op kop. Zie Twitter in dat opzicht vooral als een medium dat een bedrijf helpt ‘een smoel’ te krijgen. De Twitter-communicatie is vaak kort, maar zeer levendig en dat geeft een merk een bepaalde persoonlijkheid en bij extensie een bepaald imago. Wat je uitademt op Twitter draagt onvermijdelijk toe tot de brand image, meer dan een sterk gestileerde spot op radio of tv soms doet (al kunnen  die het ook uiteraard).

Moet je op Twitter?

De objectieven die je met Twitter kan realiseren zijn voor elk merk herkenbaar, maar de basisvraag blijft natuurlijk of jouw merk gebaat is bij Twitter. Velen maken de oefening en de lijst van meest gevolgde bedrijven leert dat het antwoord zeker in bepaalde sectoren zonder uitzondering positief is. In de top tien vinden we YouTube (@YouTube), Instagram (@instagram), Twitter zelf (@twitter), Twitter Spaans (@twitter_es), CNN Breaking News (@cnnbrk), UberSocial (@UberSoc), Facebook (@Facebook), FC Barcelona (@FCBarcelona), CNN (@cnn) en TwitPic (@twitpic). Ook wie de lijst verder afloopt, leert dat vooral media- en sportbedrijven scoren op Twitter. Het levert volgers op, maar één voorbeeld bewijst dat het niet voor iedereen een must is. Een van de meest besproken merken op Twitter, heeft geen eigen account. De vreemde eend in de bijt? Misschien wel. De naam? Apple.

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...

»

Met deze metrics meet je of je B2B content werkt

Het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op een pagina of de bounce ...

»

Content als hoeksteen van je B2B-events

Voor marketers zijn B2B-events uitgelezen kansen om hun publiek ...

online video B2B
»

Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Online video is de voorbije jaren een van de favoriete ...