Herman Toch: “Content is cruciaal voor merk en merkrelaties”

Tom Peeters

Artikel door:
Tom Peeters - 26 maart 2013 - 3617 Views

3617 Views

Met ‘Transformeren om te overleven’ heeft Herman Toch het beste marketingboek van het afgelopen jaar geschreven (PIM Marketing Literatuurprijs 2012). Het is een aanrader die uitlegt hoe marketing en ondernemerschap kan aansluiten op de grote veranderingen die onze maatschappij vandaag kenmerken. In een reeks van tien paradigmashifts legt hij uit hoe deze transformatie eruit ziet. Ook content marketing speelt een rol en wel een hele belangrijke.

Herman Toch legt in ‘Transformeren om te overleven’ haarfijn uit waarom onze traditionele denkmodellen hun beste tijd hebben gehad. Ze zijn niet aan verandering toe, maar wel meteen aan transformatie. De aanpak van bedrijven moet fundamenteel anders om hun merken ook in de toekomst de nodige relevantie te bezorgen in het leven van de consument.

In tien paradigma’s ontvouwt Herman Toch een nieuwe visie op marketing, die uitlegt hoe merken zich kunnen inschrijven in een nieuwe manier van denken. De transformatie die uit die visie voortvloeit zet transformationele merken centraal, merken met een brand purpose en brand vision die bestaan uit een ecosysteem van relaties. Herman Toch laat merken meer dan ooit de rol van relatiebouwer opnemen. Elk merk kan aan de slag met een merkrelatieplan. Wij waren nieuwsgierig naar de impact op de marketing- en mediamix voor merken die relaties zo centraal stellen.

Wat is de impact van de marketingtransformatie die u schetst op het marketingplan?

Herman Toch: “Als marketer moeten we meer relatiebouwer worden. Dat zijn we vandaag niet. Vandaag zijn we transactiespecialist. Media die zich daartoe lenen zullen aan belang winnen. In relaties moet je luisteren en alle marketingtechnieken die gaan over echt luisteren, zullen belangrijker worden. Ik zie twee grote richtingen: ten eerste stijgt het belang van alle technieken die empathie, luisteren en aanvoelen centraal stellen, ten tweede zie ik opportuniteiten voor alle technieken die rond data draaien. Dat zijn technieken die grote datasets gedragseconomisch analyseren. Empathie en data dus, aangevuld met alles wat nieuwe perspectieven of inzichten oplevert vanuit het transformationeel denken.”

“In relaties moet je luisteren en alle marketingtechnieken die gaan over echt luisteren, zullen belangrijker worden.”

Is dat waar content in het verhaal komt?

Herman Toch: “Inderdaad, dat sluit daarbij aan. Al mag je het niet zien als content om de content. Het gaat over wat een merk voor mij als consument doet. Doet het iets met mij als je mij content schenkt? Empathie en data sluiten daar voor elk merk op aan. Zorg dat je nerds in huis haalt die heel goede voelers zijn en uit die data conclusies trekken waar je je content kan rond bouwen.”

Herman Toch trekt content op deze manier uit de traditionele above/below-discussie. Content krijgt een cruciale rol in het ondersteunen en ontwikkelen van relaties. “Iedere marketer weet ondertussen dat het voor het merk cruciaal is om content te ontwikkelen. De meesten weten echter niet welke soort content”, schrijft hij daarover.

“Iedere marketer weet ondertussen dat het voor het merk cruciaal is om content te ontwikkelen. De meesten weten echter niet welke soort content”

Hoezo?

Herman Toch: “Te veel content gaat vandaag over het merk zelf. Te veel content heeft als doelstelling om van het merk een held te maken. Vaak willen we als marketeer zoveel vertellen over onszelf. Te weinig content gaat over mensen. Te zelden laat content toe dat mensen er zelf iets kunnen mee aanvangen, er hun eigen verhaal mee kunnen maken, waarbij zij de vraag zullen stellen: kan ik iets aanvangen met de content die je me geeft of gaat dit alles alleen maar over jezelf? De marketeer kan en moet de verschillende relaties gebruiken met hun specifieke context en emotionaliteit om content te creëren waarin het individu of de groep de held is.”

Tom Peeters

Artikel door Tom Peeters

Tom Peeters is eigenaar van het digitaal content marketing agentschap Mediaforta. Hij heeft een expertise van meer dan 20 jaar in de mediawereld, en meer dan 7 jaar in de reclame sector. Beide expertises combineert hij vandaag binnen Mediaforta, waar merken terecht kunnen wanneer ze op zoek zijn naar een sterke content partner.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

Rory Sutherland
»

“Contentmarketing moet blijven experimenteren en niet enkel optimaliseren”

Marketing in het algemeen en contentmarketing in het bijzonder ...

Conference room DCMC2020
»

DCMC2020 maakt zijn programma bekend

Het jaarlijkse Digital Content Marketing Congress van Mediaforta ...

draaiboek contentmarketing
»

Vijf stappen voor een draaiboek contentmarketing

Een draaiboek voor contentmarketing maakt jouw leven en dat van je ...

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...