Google+ gaat de strijd aan met de gevestigde waardes

Tom Peeters

Artikel door:
Tom Peeters - 01 juli 2011 - 1692 Views

1692 Views

Het zijn spannende tijden voor sociale netwerksites. Specific Media heeft MySpace spotgoedkoop (lees: 24,5 miljoen euro) gekocht van Rupert Murdochs New Corporation. Dat voor dezelfde website zes jaar geleden nog ruim 400 miljoen euro betaalde. Bovendien duikt er met Google+ een nieuwe speler op die Facebook het vuur aan de schenen moet leggen.

Google+ zou een doorslagje worden van Facebook. “Alleen beter”, zo luidt het bij Google. De bedoeling is om het dagelijkse leven beter te benaderen dan Facebook. Anders gezegd: je staat in contact met je vrienden, collega’s en familieleden maar deelt de informatie op een andere manier. Je verspreidt de informatie die je wilt delen over kleinere groepen, in plaats van het nu in de groep te gooien. Google spreekt hier van ‘circles’, kleinere netwerken met elk hun eigen gevoeligheden en mate van betrokkenheid. Om maar een klassiek voorbeeld te geven: de meeste van je contacten hebben er geen boodschap aan wat je avondeten van de dag is, behalve de leden van je kookclub. Dat je kind net de mazelen heeft gekregen, is ook enkel interessant voor je naaste familie.

Creatief kopiëren

Google+ verfijnt het sociale netwerk op een tweede manier. ‘Sparks’, om het met een trendy klinkende term te zeggen, is gefilterde online content, zodat je enkel te zien krijgt wat je echt interesseert. Wat geheel in de filosofie ligt van de Google-zoekmotor, mooi meegenomen dus. Op de bestaande sociale netwerken word je overspoeld met informatie, het ene bericht al interessanter dan het andere. Google+ wil vermijden dat je eerst door een massa nietszeggende berichten moet waden voordat je de echt intrigerende content bereikt. Daarom hebben ze de ‘stream’, zoals zij deze nieuwsstortvloed noemen, grondig herbekeken. Skype mag ook op zijn tellen passen. Google+ focust zich namelijk op verregaande chat- en videofuncties die in het eigen sociale netwerk geïntegreerd zijn. Daarmee koppelt Google het beste van twee werelden aan elkaar. Skype, met verregaande videoconferentie mogelijkheden, biedt geen sociaal netwerk aan. Facebook doet dat wel, maar beperkt zijn chatmogelijkheden dan weer tot het absolute minimum. Google+ heeft overduidelijk een simpele rekensom gemaakt: win + win = ‘hangouts’, zoals ze het in Silicon Valley genoemd hebben.

 

Deadline?

Hoe groot dat succes zal zijn, moet uiteraard nog blijken. Google+ zit volop in de testfase, momenteel worden de bugs er zoveel mogelijk uit gehaald. Vanaf de eigenlijke lancering zal pas duidelijk zijn of het grote publiek massaal de oversteek waagt naar deze nieuwe pion op het schaakbord, of dat ze trouw blijven aan hun bestaande netwerk(en). Mark Zuckerberg heeft nog even de tijd om met waardige alternatieven uit te pakken, net zoals de andere geviseerde netwerken. Hoeveel tijd precies weet niemand want Google weigert om een expliciete lanceringsdatum aan Google+ vast te kleven.

Bekijk hier het filmpje: Google+

 

Tom Peeters

Artikel door Tom Peeters

Tom Peeters is eigenaar van het digitaal content marketing agentschap Mediaforta. Hij heeft een expertise van meer dan 20 jaar in de mediawereld, en meer dan 7 jaar in de reclame sector. Beide expertises combineert hij vandaag binnen Mediaforta, waar merken terecht kunnen wanneer ze op zoek zijn naar een sterke content partner.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

»

B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19 pandemie schoot het aantal ...

»

Hoe anders is lead generation met content in B2B?

Voor veel marketeers is lead generation het finale doel van hun ...

»

UX copywriting verdient een specialistenpen

In de categorie buzzwoorden is UX copywriting een speciaal geval. ...

Contentmarketing na corona
»

Zo maak je een strijdplan voor de post-corona- contentmarketing

Hoewel de corona-crisis nog lang niet achter ons ligt, duikt het ...

Contentmarketing in tijden van Corona wat is zinvol en wat niet
»

Contentmarketing in tijden van corona: wat is zinvol en wat niet?

De voorbije weken bekroop veel contentmarketeers de vraag wat ze ...

»

Zo maak je een dashboard met B2B content metrics

In deze blogpost leerde je welke metrics interessant zijn om de ...

»

Met deze metrics meet je of je B2B content werkt

Het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op een pagina of de bounce ...

»

Content als hoeksteen van je B2B-events

Voor marketers zijn B2B-events uitgelezen kansen om hun publiek ...

online video B2B
»

Zo gebruik je met succes online video in B2B-contentmarketing

Online video is de voorbije jaren een van de favoriete ...