Met een robot naar sterkere content, kan dat?

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 21 december 2017 - 873 Views

MARKETING AUTOMATION
873 Views

Met een nieuw jaar voor de deur blikken we graag vooruit. Niet met obligate trendlijstjes, maar met focus op een trend die nu al hard aan de deur klopt. Artificiële intelligentie (AI) en robotisering drukten hun stempel op 2017. Maar welke plek eist de robot op in de contentmarketing? Hoe groot is de invloed op al die mensen die elke dag met content hun brood verdienen?

Voor veel Europese bedrijven die schoorvoetend hun eerste stappen in contentmarketing zetten, lijken AI en robotisering science fiction. Een ver-van-mijn-bedshow. Dat contentmarketing onder impuls van mooie software als Hubspot en consoorten automatiseert, erkent iedereen. Maar dat robots onze content ook echt kunnen maken?

The Washington robot

Midden november verscheen op de blog van Content Marketing Institute een interessante bijdrage van Julia McCoy, oprichtster van contentproducent Express Writers en in de Amerikaanse contentmarketingwereld bekend als host van The Write Podcast. Het is altijd riskant om ons al te spiegelen aan de trends in de V.S., maar het beeld dat ze schetst over de robotproductie van content is een eyeopener.

Ze toont aan hoe robots schrijven, zelfs in de lijn van een uitgestippelde tone-of-voice, en hoe dat de kost van contentproductie drukt. En het is geen ver-van-mijn-bedverhaal, dankzij voorbeelden als The Washington Post dat in een jaar 850 verhalen liet creëren door geautomatiseerde storytelling technologie Heliograph.

Tot op heden is zowat elke Amerikaanse trend in contentmarketing vroeg of laat de plas overgestoken en weinig lijkt erop te wijzen dat robotisering Europa links zou laten liggen. Daarom is het aan het einde van 2017 geen gekke vraag welke plaats robots of AI in onze toekomstige contentproductie zullen innemen.

AI haalt het bandwerk uit het schrijfwerk

Spraaktechnologie zit al 20 jaar in de pijplijn der verwachtingen, maar lijkt nu stilaan (zeker voor Engels) aan de doorbraak toe. Het zal tekstmakers het transcriptiewerk uit handen nemen en meer ruimte vrijmaken voor het dieper graven in research. Dat opent het scenario waarbij je evenveel tijd aan een content asset besteedt, maar diepere research kan doen en dus betere kwaliteit genereren.

The human touch blijft nodig

Punt één hoeft echter niet te betekenen dat het schrijven bij het maken van geschreven content overbodig wordt. AI zal op termijn ruwe teksten uit een geluidsopname kunnen distilleren, maar het maken van een goede tekst zal nog steeds in mensenhanden blijven. Dat geldt overigens evenzeer voor andere types content: de robot maakt nog niet zo gauw een video of een infographic.

Data research

Maar de infographic is wel een interessant type content dat robots in de workflow kan gebruiken. Veel content haalt meerwaarde uit het samenbrengen van data, het analyseren ervan en het trekken van interessante conclusies en inzichten. Net dat al aangehaalde researchwerk dus, waar je meer kan op inzetten terwijl de robot jouw geluidsopname aan het uittikken is.

Soms zal het daarbij nuttig blijken om te investeren in een extra interview, maar even vaak zal het nodig zijn om voor je research een pak data te doorgronden. Ook daar zal de robot een plaats krijgen en bijvoorbeeld de ‘journalistieke’ kost van een infografiek reduceren (de grafische kost is een ander verhaal). In dat opzicht is ‘A guide for newsrooms in the age of smart machines’, van Associated Press, een zeer aan te raden stukje lectuur.

Omarmen maar

Conclusie voor wie zich als contentmaker zorgen maakt over de robots die in 2018 nog wat meer verwachtingen zullen gaan scheppen: AI zal geen jobs inpikken, maar vooral een betere kwaliteit faciliteren. Dat zetten we graag op onze nieuwjaarsbrief, maar niet zonder te waarschuwen voor de andere kant van de medaille. Bedrijven en contentexperts die geloven in de meerwaarde van kwaliteit zullen AI graag op deze manier aanwenden om het verschil te maken.

Know your enemy

Maar we mogen niet blind zijn: in de markt zijn ook actoren aan de slag die inzetten op volume, content bulk om zoveel mogelijk bereik op korte termijn te genereren. Niet om een publiek te helpen, maar om een ander inkomstenmodel te spijzen. Voor hen kan AI een manier zijn om zeer snel zeer veel matige content te scheppen. Dat dit zal gebeuren, is een zekerheid. Aan wie gelooft in kwaliteit om te bewijzen dat het meerwaardemodel sterker is.

 

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

DCMC2018
»

DCMC2018 maakt zijn programma bekend

Het Digital Content Marketing Congress van Mediaforta, dat dit jaar ...

video
»

Hoe zet je video efficiënt in op LinkedIn?

In hun contentdistributie hebben bedrijven video lang geassocieerd ...

content planning
»

Zo leer je deadlines voor content bepalen

Content plannen is deadlines stellen en respecteren. Klinkt ...

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...

content organigram
»

Met welke interne organisatie kan je content maken?

Als je als bedrijf content wil maken, dan heb je daarvoor de juiste ...

Content marketing bedrijf
»

Hoe zoek en vind ik een goed contentmarketingagentschap?

In het uitgebreide landschap van communicatiebedrijven is het niet ...

podcast
»

De opmars van de podcast

Als medium om content te verspreiden, is de podcast zeker geen ...

voice searcg
»

Je content afstemmen op voice search, moet dat nu al?

In SEO is voice search zonder twijfel één van de hot topics van het ...