Hoofdpunten

CONTENTMARKETING
GDPR
-31536000 de dagen max geleden
1527329220 de post dagen
1304 Views

De impact van GDPR op contentmarketing


GDPR is ‘talk of the town’ in marketingland. Minder dan een jaar voor de nieuwe data regulering in werking treedt, vraagt iedereen zich af wat de impact is voor zijn digitale marketingactiviteiten. Ook contentmarketers zullen de impact van de verordening voelen.

De General Data Protection Regulation (of GDPR) is het Europese antwoord op de vaststelling dat de wetgeving op vlak van gegevensbescherming wel heel erg ver achterliep op de realiteit. De richtlijn wil meer orde brengen in de gegevens van EU-burgers in de databases van bedrijven en vooral transparantie stimuleren. Volgens Europa zijn burgers zich vandaag te weinig bewust van wat met hun data gebeurt.

Toestemming vragen

De huidige regels voor gegevensbescherming dateren van de eeuwwisseling. Data bijhouden was toen iets voor de happy few. Vandaag is data bijhouden een basisprincipe voor marketers en voor veel contentmarketers is het verzamelen van leads een basisdoelstelling.

Wie goed zijn contentmarketing uitbouwt en klanten voedt met de juiste content, breekt door de clutter en zal maar zelden ervaren dat consumenten zich afvragen wat je in hun mailbox komt doen. Dat neemt niet weg dat de excessen bestaan en net daar wil GDPR paal en perk aan stellen.

Dat doet de regelgeving door te focussen op toestemming. Toestemming om persoonsgegevens op te slaan. Wat betekent dat in de praktijk:

  • Bedrijven moeten registreren hoe een consument toestemming geeft en waarom hij of zij dat doet.
  • Het controletraject naar toestemming toe moet helder zijn. Vakjes vooraf aanvinken, kan niet, om maar één voorbeeld te geven.
  • Toestemming is herroepbaar. Een consument heeft het recht om vergeten te worden. Indien gewenst moet de toestemming geschrapt worden en de bijhorende data moet je wissen.
  • Dat alles is niet vrijblijvend. De EU voorziet in een sanctiesysteem met hogere boetes die kunnen oplopen tot 4% van de (mondiale) omzet van een bedrijf.

Impact voor je e-mails

Het staat als een paal boven water dat dit de e-mailings van zowat elke contentmarketer zal beïnvloeden. Om conform de nieuwe regels te zijn, zal een consument toestemming moeten geven voor het ontvangen ervan. Koud kunstje denk je dan, dat is nu normaliter ook al zo, maar de regels worden specifieker.

De toestemming moet namelijk “vrijelijk, specifiek, geïnformeerd en ondubbelzinnig” zijn. Vertaald: je moet expliciet aangeven dat je de gegevens verzamelt om een nieuwsbrief te verzenden. Een lead die enkel een extra stuk content wou opvragen, kan je niet zomaar aan je mailinglist toevoegen.

share

'“De periode voordat de GDPR wet wordt is een geweldige kans zijn voor marketers om te kijken naar wat ze doen en om ervoor te zorgen dat ze zich prettig voelen bij de regelgeving.” – Zach Thorton (DMA)'

Wat staat je te doen vanaf mei 2018? Houd bewijs van de toestemming bij (screenshots bijvoorbeeld) van waar en wanneer je de toestemming kreeg, samen met het betreffende formulier.

Dit geldt niet enkel voor gegevens die je vanaf mei 2018 ontvangt. Het geldt ook voor wie nu al in je database zit. Je zal je abonnees met andere woorden moeten aanspreken. Dat kan een hopeloze klus lijken, maar je kan het zien als een kans om een boeiend stuk over GDPR te verspreiden en opnieuw om toestemming te vragen.

GDPR en content

Zach Thorton, directeur externe zaken bij de (internationale) Direct Marketing Association zei vorig jaar al dat “de twee jaar voordat de GDPR wet wordt een geweldige kans zijn voor marketers om te kijken naar wat ze doen en om ervoor te zorgen dat ze zich prettig voelen bij de regelgeving.”

Wat de man bedoelt, is dat GDPR zich focust op het verzamelen van gegevens. Dat impacteert vooral de lead en conversion scenario’s van veel contentmarketingplannen, maar aan de essentie raakt GDPR niet. Het heeft geen impact op het inzetten van kwaliteitscontent. Als iemand een video of artikel fantastisch vindt en zich – goed geïnformeerd – inschrijft op je nieuwsbrief, dan blijft dat met of zonder GDPR een heel krachtig mechanisme.

In essentie biedt GDPR contentmarketing op die manier een voorsprong ten opzichte van minder contentgedreven lead generation. Denk maar aan campagnesites die je gegevens vragen alvorens je weet welke prijs je wint om je vervolgens toe te voegen aan de mailinglist.

De bijwerkingen (zoals het opnieuw om toestemming vragen) van GDPR zijn in eerste instantie misschien ronduit vervelend, maar op langere termijn kan GDPR contentmarketings beste vriend worden.

Recently Published

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...

content organigram
»

Met welke interne organisatie kan je content maken?

Als je als bedrijf content wil maken, dan heb je daarvoor de juiste ...

Content marketing bedrijf
»

Hoe zoek en vind ik een goed contentmarketingagentschap?

In het uitgebreide landschap van communicatiebedrijven is het niet ...

podcast
»

De opmars van de podcast

Als medium om content te verspreiden, is de podcast zeker geen ...

voice searcg
»

Je content afstemmen op voice search, moet dat nu al?

In SEO is voice search zonder twijfel één van de hot topics van het ...

podcast
»

De content comeback van Lance Armstrong

Dopingzondaar Lance Armstrong timmert na vijf jaar op de blaren terug ...

webleads
»

Hoe meet je of je voldoende webleads binnenhaalt?

Het genereren van webleads is zeer vaak een vaste waarde wanneer ...

social selling
»

Aan de slag met social selling

Volgens LinkedIn Sales Solutions is social selling voor verkoopteams ...

marketing dashboard
»

Hoe volg je content KPI’s op met een dashboard?

Bij een goede contentmarketingstrategie horen KPI’s (key ...