Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Goede content is niet goedkoop

Een van de grote troeven van digitale contentmarketing is de lage mediakost. Je beschikt over eigen kanalen waarop je je content kan verspreiden en dat is goedkoper dan het inkopen van mediaruimte. Maar is content daardoor plots low-budget? Dat is een brug te ver. Ook koken kost geld. Hoe komt het dat goede content (laten) maken niet goedkoop is?

Kan je goedkoop content maken? Absoluut. Wie met een minimaal budget aan de slag gaat, ontdekt gewoon iets sneller waar de grenzen liggen. Ofwel produceer je content van een lage kwaliteit die niet het gewenste effect heeft. Ofwel produceer je te weinig content en slaag je er niet in om een gewoonte te creëren bij je publiek.

> Lees ook: 5 misverstanden over contentmarketing

Kleine budgetten, grote budgetten

Wie niet-vrijblijvend aan contentmarketing doet, bouwt op lange termijn aan zijn reflex om een publiek vooruit te helpen met nuttige informatie. Het is goed om daarvoor een budget aan kant te leggen. Je kan uiteraard kleinschalig beginnen en in een eerste jaar met een bescheiden budget tot 10.000 euro al enkele bakens uitzetten. Mature contentmarketingprogramma’s doen echter niet onder voor het budget dat adverteerders aan campagnes spenderen. Voor grote bedrijven is een contentbudget van een half miljoen euro op jaarbasis zeker geen zeldzaamheid.

Achter de cijfers zit de realiteit dat contentproductie een arbeidsintensieve, tijdrovende activiteit is, die je niet gratis kan uitvoeren

Share on Twitter:

Arbeidsintensief

Achter de cijfers zit de realiteit dat contentproductie een arbeidsintensieve, tijdrovende activiteit is, die je niet gratis kan uitvoeren. Beroep doen op specialisten om content op niveau te brengen, is een must. Maar het is evenmin een black box. Je kan echt wel op een goede manier budgetteren en later je return in kaart brengen.

Tips zijn goedkoop

Content maken is dan wel niet zo goedkoop, maar om je budget in te schatten, kan je echt wel met enkele concrete handvatten werken.

1. Definieer realistische doelstellingen in functie van je budget.

Laat een contentpartner duidelijk weten wat je doelen zijn en bekijk in tweede instantie pas welke media je wil inschakelen. Video produceren wordt democratischer, maar is nog steeds duurder dan een blogartikel. Als video echter een grotere impact heeft op jouw doelgroep, dan kan je de juiste afweging maken.

2. Bespaar nooit op kwaliteit

Selecteer nooit de goedkoopste contentprovider en werk bij voorkeur met de meest kwalitatieve partner voor jouw business. Met die keuze zal je op termijn geld besparen, ook al is je provider aan de basis misschien wat duurder. Alleen al het budget dat je wint omdat teksten of video’s minder correcties behoeven, is een besparing.

3. Zorg voor een goed intern validatieproces

Kijk echter niet enkel naar de efficiëntie bij je partner, maar ook intern. Zet een goed validatieproces op. Het is bijvoorbeeld belangrijk om één persoon de eindverantwoordelijkheid te geven over de validatie van de teksten.

4. Neem tijd om te leren

Houd in je budgettering rekening met groei. Start bijvoorbeeld klein met een beperkt aantal blogposts. Promoot deze, meet de impact, stuur bij en leer hieruit welke content werkt en welke niet. Zet dan een volgende stap in het maken van je content en laat je budget gaandeweg meegroeien.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.