Help mijn content werkt niet: EHBO voor contentmarketing

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 31 maart 2017 - 1062 Views

CONTENTMARKETING
1062 Views

Je investeert in contentmarketing, maar te weinig mensen lezen of kijken naar de content die je publiceert. Of nog: het aantal mensen dat je content deelt of zijn gegevens achterlaat, blijft onder de verwachtingen. Een kwestie van geduld? Misschien, maar vaak kan je met een eerste scan al enkele cruciale werkpunten blootleggen.

Met dit artikel willen we niet aan het veralgemenen slaan: elk contentmarketingprobleem heeft zijn eigen specifieke oplossing die impact zal hebben op alle belangrijke elementen: je strategie, je productie, je distributie, je sales funnel, enzovoort. Maar dat neemt niet weg dat ook contentmarketers aan EHBO kunnen doen of kunnen laten doen.

Een content audit is zowel voor wie met content start als voor wie zijn aanpak wil herzien het perfecte startpunt. Contentmarketingbureaus bieden de beste garantie voor een audit die alle details analyseert. Maar wil je graag al een eerste zicht hebben op waar je probleem zit, dan zijn dit de punten die je al even kan onder de loep nemen.

1. Zit het doel van je contentmarketing juist?

Doe je aan contentmarketing om de juiste reden? Veel content faalt omdat het content om de content is. “Iedereen in de sector doet het nu” is zo’n beweegreden die eigenlijk het etiket drogreden verdient.

Je doet aan contentmarketing om je publiek verder te helpen, maar zelfs met die invalshoek kan het nog fout gaan. Je helpt immers vanuit een bepaalde expertise, vanuit waarden die je bedrijf hoog in het vaandel houdt, vanuit de kennis die in de dwarsdoorsnede zit van jouw sterkten en de behoeften van je publiek. Vraag je af of je content op die plek zit en als het niet zo is, zet dan de stap naar verdere analyse om jouw contentdomein scherper af te bakenen.

2. Dragen je onderwerpen iets bij?

Situeert je probleem zich niet op vlak van je doelstellingen, dan gebeurt het wel vaker dat de precieze invulling ervan de nodige remediëring verdient. Je strategie zal je immers vertalen naar verschillende doelgroeptypes (buyer persona’s) voor wie je verschillende onderwerpen uitwerkt.

Ook daar kan het fout lopen: zijn die onderwerpen scherp genoeg? Leert de doelgroep echt iets bij tijdens zijn customer journey? Of hebben andere bedrijven over die onderwerpen al meermaals hetzelfde verteld? Zorg dat je voldoende onderscheidende content brengt, anders bouw je geen publiek op.

3. Zit je format goed?

content formatNog een element dat vaak verwaarloosd in een hoekje van de contentmarketingkamer achterblijft: het format. Je vindt dan wel de juiste onderwerpen en brengt originele content, maar de format waarin boeit niet.

Zoek een herkenbare structuur om je content in onder te brengen. Bouw een format rond helpen, rond tonen hoe het moet, maak er een quiz van, of zelfs een fotocollage kan werken. Nederland is net als voor televisie sterk in formats en dit boek van Aart Lensink is zeker een aanrader voor wie over formats wil nadenken.

4. Verspreid je de content op de juiste plekken?

De laatste reanimatietip die we hier zullen geven, is een check van je distributie. “We hebben content dus plaatsen we die op onze site, op Facebook, Twitter en LinkedIn” is een veel gemaakte redenering. Kan werken, maar ben je zeker dat je doelgroep daar ook echt antwoorden op zijn vragen zoekt? Of moet je met de visuele content aan de slag op Instagram? Of heb je zoveel te vertellen dat een specifiek platform zich opdringt? En is mijn site wel mobielvriendelijk nu meer en meer mensen naar de smartphone grijpen?

Vanuit de distributie van je content kan je samen met je contentpartner de brug maken naar specifiekere problemen: hiaten in de lead generation, het verfijnen van de lead nurturing, het kiezen van de juiste metrics om je kpi’s te meten,… Maar kijk eerst al even naar je targets, strategie, topics en verspreiding om de eerste reanimatiepogingen te starten en je contentmarketing meteen weer op het juiste spoor te zetten.


Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

DCMC2018
»

DCMC2018 maakt zijn programma bekend

Het Digital Content Marketing Congress van Mediaforta, dat dit jaar ...

video
»

Hoe zet je video efficiënt in op LinkedIn?

In hun contentdistributie hebben bedrijven video lang geassocieerd ...

content planning
»

Zo leer je deadlines voor content bepalen

Content plannen is deadlines stellen en respecteren. Klinkt ...

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...

content organigram
»

Met welke interne organisatie kan je content maken?

Als je als bedrijf content wil maken, dan heb je daarvoor de juiste ...

Content marketing bedrijf
»

Hoe zoek en vind ik een goed contentmarketingagentschap?

In het uitgebreide landschap van communicatiebedrijven is het niet ...

podcast
»

De opmars van de podcast

Als medium om content te verspreiden, is de podcast zeker geen ...

voice searcg
»

Je content afstemmen op voice search, moet dat nu al?

In SEO is voice search zonder twijfel één van de hot topics van het ...