Hoofdpunten

SOCIALE MEDIA
-31536000 de dagen max geleden
1521555720 de post dagen
1029 Views

Kan je aan contentmarketing doen via WhatsApp?


WhatsApp is in essentie een chatapp die je niet meteen met contentmarketing zou in verband brengen. De app wordt echter almaar populairder en dat is voor veel bedrijven een reden om te bekijken of WhatsApp-berichten een plekje kunnen krijgen in hun contentmarketingplan. We bekijken zin en onzin.

Begin 2016 rondde Whatsapp mondiaal de kaap van een miljard gebruikers en ook bij ons is de app aan een stevige opmars bezig. In België bestaan helaas geen officiële bronnen over het aantal gebruikers, meldt de Belgian Social Media Monitor, in Nederland houdt Buzzcapture het op net geen 10 miljoen WhatsAppers in 2016.

Onderzoek van TNS Nipo preciseert dat zelfs: 80% van de Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar gebruikt WhatsApp. Bijna driekwart doet dat wekelijks en 57 procent zelfs dagelijks. Zelfs al zijn er geen officiële cijfers in België, toch durven we ervan uitgaan dat de gebruiksintentie vergelijkbaar is met die van Nederland.

WhatsApp: push of pull?

Dat WhatsApp geen randverschijnsel is, mag in elk geval duidelijk zijn en dus stellen veel marketers terecht de vraag of ze er in hun contentplan iets mee aankunnen. Het antwoord is een ‘ja, maar’. Meer bepaald: ja, maar maak er geen nieuw push medium van. Gezien de aard van de app is de verleiding daartoe ongetwijfeld bestaand, maar elke contentmarketer die klanten wil helpen met zijn content zal aanvoelen dat push content via WhatsApp te intrusief is.

Vanuit klantenservice

Het is veel meer zinvol om je publiek WhatsApp als een extra contactkanaal aan te bieden en van daaruit de opportuniteit te creëren om content te verspreiden. Vanuit die optiek zien we vooral de reflex om aan klantenservice te gaan doen via de app. De eerste reflectie: zit mijn doelgroep wel op WhatsApp. De app mag dan al een groot bereik hebben, het is zeker niet voor elke doelgroep het best gekozen touchpoint. Maar als je doelgroep graag ‘whatsappt’, dan kan een test geen kwaad. Start met een kleine gerichte test, bekijk welke software van pas kan komen en leer je medewerkers ermee omgaan.

Opt-in

Klanten de kans geven om hun vraag via WhatsApp te stellen, is één iets. Het is echter ook hier belangrijk om rekening te houden met opt-in. Laat de kans de mogelijkheid om je in en uit te schrijven. Dit is hoe Flair (bron: Wijs) het aanpakte:

Flair Whatsapp

Heks’ncase

Het voorbeeld van Flair is geen verhaal van pure klantenservice, maar legt meteen de link naar content (de must-read artikels). Het is een vrij duidelijke mechaniek en de ontvanger weet wat hij mag verwachten: deze uitgever gaat me regelmatig artikels sturen.

Toch is de Flair-aanpak alweer vrij dicht bij push-marketing. Het blijft interessanter om er een pull-techniek van te maken. Een mooi B2C-voorbeeld van hoe dat kan, vonden we in Nederland bij het dipmerk Heks’nkaas.

Heks’nkaas startte ook vanuit een service-idee. Het wou zijn publiek helpen bij het organiseren van een borrel en lanceerde daarvoor de WhatsApp Borrelservice. In februari 2016 kon je je vragen via WhatsApp voorleggen aan een kok en de man antwoordde met content: inspiratie voor hapjes, tips over wat je kan maken met wat momenteel in je koelkast ligt, enkele grappen die je tijdens een borrel kan maken, enzovoort. Ook hier weer duidelijkheid: kok Berry stond elke vrijdag in februari paraat tussen 12u en 17u.

Heksnkaas whatsapp

Meer dan een extra kanaal

Nog een belangrijk element: het service idee van Heks’nkaas was niet gratuit of bedacht om eens iets met WhatsApp te kunnen doen. Het merk had eerder al de Nationale Borrelbeweging opgericht met als doel borrels leuker te maken.

Met WhatsApp schoof daar een extra laag onder die bovendien veel direct contact met de doelgroep opleverde. Zonder intrusief te zijn, zonder te pushen en met content waar de geïnteresseerden iets aan hadden. Zo kan WhatsApp dus echt meer worden dan een extra kanaal om je contact center te laten antwoorden.


New Call-to-action


Recently Published

webleads
»

Hoe meet je of je voldoende webleads binnenhaalt?

Het genereren van webleads is zeer vaak een vaste waarde wanneer ...

social selling
»

Aan de slag met social selling

Volgens LinkedIn Sales Solutions is social selling voor verkoopteams ...

marketing dashboard
»

Hoe volg je content KPI’s op met een dashboard?

Bij een goede contentmarketingstrategie horen KPI’s (key ...

featured snippet
»

Featured snippets: zo kaap je ‘positie 0’ in de zoekrankings

Merkte je ook al dat Google zijn zoekresultaten vaak start met een ...

meta description lengte
»

Google gaat voor een langere meta description

Al gemerkt? In de zoekresultaten van Google staat meer uitleg onder ...

robot
»

Met een robot naar sterkere content, kan dat?

Met een nieuw jaar voor de deur blikken we graag vooruit. Niet met ...

»

Animatie laten maken? Hoe nu verder?

Je hebt een animatie laten maken om jouw verhaal of concept te ...

»

PepsiCo financiert zijn marketing (deels) met content

Content maken evolueert voor veel multinationale merken naar een ...

whatsapp business
»

Content via WhatsApp: KLM toont de weg

Als contentmarketeer kan je voortaan ook WhatsApp aan je kanalenmix ...