Hoofdpunten

CONVERSIE
uber personalisering
617 Views

Uber investeert in 1-to-1 contentmarketing


‘s Werelds bekendste disruptor Uber heeft altijd al een bijzondere interesse gehad voor contentmarketing. Met een nieuwe integratie zet het taxibedrijf een stap die veel trendwatchers al even voorspellen: een doorgedreven gepersonaliseerde distributie van content.

De integratie die Uber in heeft gelanceerd toegevoegd (het werk van Yext overigens) biedt bedrijven de kans om via het platform aan one-to-one contentmarketing te doen. De klanten van Uber krijgen de content te zien terwijl ze onderweg zijn naar hun bestemming.

Met Uber recht naar de gitaarwinkel

In het aanbod zitten verhalen achter de schermen, verklarende video’s en zelfs bestellingen die de Uber-klant kan plaatsen als hij in de wagen zit. Uber gaat deze dienst commercialiseren.

Een voorbeeld? Bij het testen van de bètaversie deed de retailer Guitar Center beroep op Uber om de taxiklanten om potentiële klanten te informeren over wat zoal te vinden was in de dichtstbijgelegen winkel. Klanten die zelfs rechtstreeks naar de winkel rijden, kunnen al aangeven van welk instrument ze een demo wensen. Dat bespaart de verkopers in de winkel alweer wat tijd.

gitaarwinkelHoe werkt de personalisering?

Toch oogt dat laatste wat vreemd: hoe kan Guitar Center weten of klanten hun kant op komen? Het systeem werkt via een location service die verbonden is met de API van Uber. Guitar Center plaatste op zijn mobiele site een link naar Uber (kom naar ons met Uber). Wie die link benut om een Uber-chauffeur te zoeken, krijgt via de location service de hypergepersonaliseerde content.

Op één voorwaarde uiteraard, en dat is meteen de achilleshiel: de klant moet tijdens de rit ook nog wel de Uber-app raadplegen om de content te zien.

Toepassingsmogelijkheden

Uber heeft een mooie vondst met deze integratie, maar kan ook elke sector er beroep op doen? Het lijkt vooral gesneden koek voor bedrijven met een fysieke locatie. Een restaurant dat alvast zijn dagschotels doorgeeft, een museum dat in een video uitlegt hoe je de lopende tentoonstelling het best kan doorlopen, een winkel die zijn kortingen van de dag in de kijker zet of een concertzaal die al toont op welke plaats je precies zal komen te zitten. Op die manier wordt deze integratie een boeiende brug tussen offline en online business.

Opzienbarend met plus- en minpunten

Uber combineert twee grote content marketingtrends in één beweging/

  • het schakelt een versnelling hoger in het aanbieden van gepersonaliseerde content
  • het neemt de rol op van content marketing medium. Het gaat in deze toepassing vooral om de content van derde bedrijven. Het speelt met andere woorden de rol van media house.

Omwille van die twee-in-één beweging is deze integratie echt wel opmerkelijk. Het is ook slim gevonden omdat het systeem haast automatisch opt-in is.

Het blijft vooral uitkijken naar hoe Uber de zwaktes zal omzeilen.

  • Dat consumenten enkel gepersonaliseerd te bereiken zijn als ze via de site van de ‘adverteerder’ de Uber-rit boeken, is zeker geen vanzelfsprekende uitgangspositie.
  • Uber zal technieken moeten vinden om ervoor te zorgen dat de chauffeur de app tijens de rit zal raadplegen. Dat is niet onmogelijk: als de klant al via de site van bijvoorbeeld een gitaarwinkel zijn rit heeft geboekt, kan ook een call-to-action (kijk tijdens de rit naar de app om uw bezoek voor te bereiden) soelaas bieden.

Recently Published

»

Wat is lead nurturing?

Vroeger gingen mensen twee tot vier keer naar een showroom van een ...

skills contentmarketeer
»

Wat zijn de skills van de contentmarketeer?

Wie vandaag kijkt naar de skills die bedrijven zoeken in een ...

artificial intelligence
»

Kan artificiële intelligentie je content maken?

Artificiële intelligentie (AI) is één van de trending marketing ...

social media
»

Eenvoudig je sociale media bereik verhogen

Het is geen geheim meer dat wie echt wil opvallen met content op ...

contentmarketing care
»

Help mijn content werkt niet: EHBO voor contentmarketing

Je investeert in contentmarketing, maar te weinig mensen lezen of ...

»

Waarom Instagram (bijna) onmisbaar is

Social media experts merken het al een tijdje op: Instagram wordt zo ...

andrew davis content overload
»

Andrew Davis: “Stop de content overload”

“Het is niet omdat we meer content maken, dat we er ook meer kunnen ...

contentplatform
»

Wat is een contentplatform nu precies?

Voor veel bedrijven is een contentplatform het nieuwe ...

»

Op zoek naar shares: welke soort content werkt?

Voor veel merken zijn content shares zeer belangrijk. Content delen ...