Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Livestreaming wordt een blijver in contentmarketing

 Content maken en die rechtstreeks uitzenden. Dat klinkt zeker voor behoudende content marketers als vloeken in de kerk. Toch tonen de eerste voorbeelden dat het de bekendheid van je merk en het engagement sterk kan boosten. Maar waarvoor gebruik je het dan precies en wat ontbreekt nog in de huidige toepassingen?

> Lees ook: B2B webinar piekt niet enkel dankzij COVID-19

In het najaar van 2014 werden in de Nederlandse Koninklijke Burgers’ Zoo twee tijgerwelpjes geboren. De Zoo besloot te experimenteren met livestreaming en leverde op die manier nog voor de techniek een hype werd een uitstekende illustratie af van de mogelijkheden.

“We hadden unieke content in handen waar we veel mensen blij mee zouden maken”, vertelde marketeer Tim Lammens een maand na de geboorte aan AdFormatie. “Dus besloten we een observatiecamera live te verbinden met YouTube. Er is in de wereld echter veel te regisseren, behalve het gedrag van een wild dier.”

Kijken naar een kraamhok

Lammens moest namelijk ervaren hoe de geboorte vier dagen vroeger kwam dan gepland. Gelukkig was Burgers’ Zoo net enkele dagen online en bekeken 150.000 mensen de livestream in het kraamhok. En wat meer is: ze keken niet enkel, maar toonden een hoge graad van engagement. Via sociale media liepen bezorgde reacties binnen over de zorg van de moeder en de gezondheid van de tijgertweeling. Burgers’ Zoo schakelde verzorgers en biologen in om met nieuwe content updates rust te brengen.

Burgers’ Zoo is geen case die meteen de impact op de ticketverkoop van de Zoo blootlegt, al zal die er ongetwijfeld zijn. Maar het verhaal maakt wel meteen duidelijk dat je met livestream video al meteen flink kan werken aan je merkbekendheid, aan engagement en interactie.

Meer kanalen

Burgers’ Zoo liet zijn livestream in 2014 via YouTube lopen, maar intussen zijn de mogelijkheden om te livestreamen gevoelig gestegen. Bovenop de klassieke streaming kanalen (waarover meer in dit artikel), ontkende zich aanvankelijk een strijd tussen Periscope en Meerkat (meer daarover hier). Daarbij zou Meerkat uiteindelijk aan het kortste eind trekken en de handdoek gooien.

Bedrijven die content willen maken via livestreaming grijpen vandaag in de eerste plaats naar Periscope op Twitter of naar Facebook Live. Het zijn de twee leidende platformen en ze leveren bijgevolg de meeste garanties op vlak van bereik.

YouTube heeft zich op vlak van livestreaming in zekere zin de kaas van het brood laten eten. Het had al sinds 2011 een toepassing die echter niet meteen het verhoopte succes bood. Eind juni zette YouTube een grote stap vooruit en kwam het met een nieuwe manier om mobile livestreaming te integreren. Dit artikel van MarketingLand legt goed uit wat je van de nieuwe dienst kan verwachten. Het wordt afwachten of Google de kloof nog kan dichten.

En ook de blogdienst Tumblr zit op het spoor van livestreaming. Het zette zijn trein eind juni op de rails. Al zijn de plannen van Tumblr nog niet glashelder, het geeft in elk geval aan dat dit het type content is waar de grote platformen de komende jaren willen op inzetten.

Wat kan je met livestreaming?

Reken dus maar dat livestreaming video met stip zal stijgen in de lijstjes met trends die de content marketing in 2017 zullen beheersen. Dat het aantal kanalen groeit, geeft aan dat stilaan meer bedrijven klaar zijn om de stap naar livestreaming te zetten. Toch willen we meteen ook nuanceren: live video zal niet altijd de beste oplossing zijn om content te verspreiden. Bekijk of het aansluit bij wat je met content wil bereiken. Zoals het voorbeeld met de tijgerjongen aangeeft, is het een stap waarbij je een stuk controle loslaat in de hoop awareness en interactie in ruil te krijgen.

Grosso modo kunnen we volgende toepassingen onderscheiden voor livestreaming:

– Een evenement (bedrijfsevent of ander) livestreamen.

– Een rechtstreekse aankondiging (bijvoorbeeld door de CEO).

– Een live interview met medewerkers of met externen die een interessante visie op een sectorprobleem vertolken.

– Een live videoblog met een duidelijk format, denk maar aan een rondetafelgesprek dat voortbouwt op eerder gepubliceerde content.

– Een productdemo in aanvulling op een persbericht.

– Voor de meer gevorderde marketeers: een live interview met klanten, een bedrijfsbezoek, live uitleg bij een trending topic op Twitter.

Heeft het toekomst?

Over livestreaming zal de komende jaren nog heel wat inkt vloeien, maar de vraag of het medium een toekomst heeft, zullen de merken zelf moeten invullen. Het antwoord lijkt alvast voorzichtig de positieve kant op te gaan.

De vaststelling dat livestreaming kan bouwen op eerder gemaakte content (bijvoorbeeld een discussie over een eerder artikel uitzenden via livestreaming) is alvast een houvast voor veel contentmarketers. Maar naast die houvast vergt livestreaming tot vooral een bijzondere reactiviteit. Niet iedereen heeft de luxe om zijn camera aan te zetten en te wachten op de bevalling van een tijger.

Veel vaker zal een gebeurtenis snelle actie vragen van bedrijven die met livestreaming video kort op de bal willen spelen. Zij zullen de livestreaming kanalen niet enkel moeten inschrijven in hun strategie en planning, maar ook specifieke workflows voorzien om ervoor te zorgen dat de live content zeer snel ‘on air’ komt.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.