Hoofdpunten

nir eyal contentmarketing
-31536000 de dagen max geleden
1529838120 de post dagen
2325 Views

Interview met Nir Eyal: “Content is een gewoontevormend product”


De Amerikaanse auteur Nir Eyal legt in zijn succesboek ‘Hooked’ uit hoe je als onderneming een gewoonteproduct kan creëren. Hij verklaart hoe Facebook en consoorten het aanpakken, maar in dit interview legt hij ook uit hoe je contentmarketing gewoontevormend kan laten werken. “De gewoonte is de reden waarom contentmarketing het vandaag zo goed doet”.


‘Hooked: How to Build Habit-Forming Products’ is in Silicon Valley één van de toppers van het bijna afgelopen jaar. Het bracht auteur Nir Eyal (TechCrunch, Harvard Business Review en anderen) begin december in de lage landen, toen hij op het Stima Congress 2015 in Gent de marketingwereld toesprak. Wij konden hem enkele vragen voorleggen.

Vanwaar het idee om een model rond gewoontevormende producten te ontwikkelen?

Nir Eyal: “Producten zijn vandaag zeker nog niet te engagerend, integendeel ze zijn niet engagerend genoeg. Ik wil bedrijven helpen om producten te bedenken die mensen helpen en daarbij gezonde gewoontes ontwikkelen.”

“Kijk naar Facebook, een product waar mensen echt iets aan hebben, een technologie die mensen verbindt en een gezonde gewoonte liet ontstaan. Ik wil bedrijven en mensen laten begrijpen hoe een technologie kan uitgroeien tot een gewoonte en hen aanzetten om beter inzicht te krijgen in externe en interne triggers achter de gewoontevorming.”

De ‘Hook’ is een cyclisch model in vier stappen dat producten doorlopen en bij de consument een gewoonte creëren. Hoe werkt het precies?

Nir Eyal: “Elke hook start met een interne of externe trigger. Een externe trigger kan bijvoorbeeld een e-mail zijn, of nog: reclame, promoties, nuttige content, informatie die mensen iets leert over een probleem waarmee ze kampen, enzovoort. Het zijn formele oproepen tot actie. Een interne trigger bestaat uit informatie die al in ons zit en die ons aanzet om iets te doen. Zoals Facebook controleren omdat we ons even eenzaam voelen.”

“Gewoontevormende producten slagen er heel goed in om in te spelen op die interne triggers. Het zijn triggers die je zeggen wat je moet doen, maar in vergelijking met de externe triggers, gebeurt dat op basis van informatie die al in je hoofd zit. Stap twee na de trigger is de actie en stap drie de beloning, die variabel kan zijn.”

“Dat betekent dat de beloning voor een stuk onbekend is. Daar schuilt de kracht van sterk gewoontevormende producten. De sociale netwerken zijn prima voorbeelden, omdat ze vaak niet exact geven wat hun leden hadden verwacht en zo kunnen verrassen.”

Nir Eyal: “De beloning van content is vaak variabel en net dat creëert een gewoonte”

 

Wat is vervolgens de laatste stap?

“Dat is de investering die de gebruiker zelf doet. Zeer vaak voegt hij iets toe aan het product met als doel een nieuwe beloning. Zo start de hook weer van vooraf aan. Hoe vaker een product door de hook gaat, hoe sterker de gewoonte wordt.”

Engagement ontstaat volgens veel auteurs door het maken van sterke content, het opbouwen van autoriteit en thought leadership. Hoe belangrijk is het in jouw model?

“Content is heel belangrijk en niet enkel voor bedrijven met een product dat een gewoonte kan creëren. Stel dat je een verzekeraar bent en dus niet echt een gewoonteproduct aanbiedt. In dat geval kan je net via content toch een element toevoegen dat wel een gewoonte bij de consument creëert. Content kan je aan zo’n product toevoegen, maar hetzelfde geldt voor community.”

“Als je informatie verspreidt die een gewoonte creëert, dan rendeert dat op het moment dat je doelpubliek toch beslist om een aankoop te doen. Dat is waar contentmarketing om draait en dat is ook waarom contentmarketing het zo goed doet vandaag.”

Is contentmarketing in jouw Hook-model een externe trigger of speelt het een andere rol?

“Neen, je moet het anders zien, content van een bedrijf kan je net zo goed zien als een product dat consumenten door ‘de hook’ halen en dat gewoontevormend werkt. De externe trigger rond content kan een e-mail zijn die je aanzet om content te consumeren, de interne trigger kan bijvoorbeeld de nood aan ontspannende informatie zijn omdat je even verstrooiing zoekt.”

“In mijn Hook-model is de actie vervolgens dat je effectief naar die site gaat en de beloning is de content zelf. Dit is een voorbeeld van een variabele beloning, want je weet vooraf niet hoe interessant het nieuws of de inhoud zal zijn. Daarop volgt de beslissing, de investering van de consument om zich bijvoorbeeld te abonneren op je feed. Na die investering is een eerste gewoonte gecreëerd, die sterker wordt naarmate de content door de hook blijft gaan.”

Recently Published

content planning
»

Zo leer je deadlines voor content bepalen

Content plannen is deadlines stellen en respecteren. Klinkt ...

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...

content organigram
»

Met welke interne organisatie kan je content maken?

Als je als bedrijf content wil maken, dan heb je daarvoor de juiste ...

Content marketing bedrijf
»

Hoe zoek en vind ik een goed contentmarketingagentschap?

In het uitgebreide landschap van communicatiebedrijven is het niet ...

podcast
»

De opmars van de podcast

Als medium om content te verspreiden, is de podcast zeker geen ...

voice searcg
»

Je content afstemmen op voice search, moet dat nu al?

In SEO is voice search zonder twijfel één van de hot topics van het ...

podcast
»

De content comeback van Lance Armstrong

Dopingzondaar Lance Armstrong timmert na vijf jaar op de blaren terug ...

webleads
»

Hoe meet je of je voldoende webleads binnenhaalt?

Het genereren van webleads is zeer vaak een vaste waarde wanneer ...