Hoofdpunten

wearables contentmarketing
-31536000 de dagen max geleden
1529317980 de post dagen
2456 Views

Wat betekenen wearables voor contentmarketing?


Ze komen eraan, de trendlijstjes over contentmarketing. En je mag er gif op innemen dat wearables (of wearable devices) daarin een vaste waarde worden. Vooral smartwatches en fitness trackers zijn aan gestage opmars bezig. Een immense impact heeft dat vandaag nog niet op contentmarketing, maar het kan geen kwaad om er alvast rekening mee te houden. Wat dat ze op een dag in je mix van contentmedia zullen opduiken, leidt geen twijfel.

Die dag hoeft niet eens zo ver weg te zijn. Analyses wijzen er op dat de wearables een groeicurve vertonen die min of meer vergelijkbaar is met die van de tablet. Volgens cijfers van PwC, in dit overigens zeer aan te bevelen rapport uit 2014, waren in de Verenigde Staten in 2012 20% van de Amerikanen de trotse bezitter van een tablet.

Tegen 2014 was dat aantal doorgegroeid tot 40%. De wearables (in hun geheel: smartwatches, fitness stuff en brillen) haalden vorig jaar de grens van 20% en verwacht wordt dat aantal de komende jaren net als bij de tablet zal doorgroeien.

Retail, gezondheidszorg en media

Dat de vorm waarin een wearable opduikt meer divers is, hoeft zelfs niet echt een nadeel te zijn. Het brengt de wearables specifiek in het vizier van enkele interessante sectoren zoals de gezondheidszorg, media en ontspanning en retail.

Zeker nu die laatste al volop inzet op de kansen die de smartphone biedt, val te verwachten dat content zeker in die sector snel een rol kan gaan spelen.

Maar hoe? Een smartphone of een tablet had het voordeel van een al snel vrij vergelijkbare mechaniek als een laptop of een pc. De bezoeker bevindt zich in het winkelpunt, wenst informatie over een product en zoekt het op via de browser van zijn smartphone.

Als het goed gaat, heeft de producent zijn website mobiel aangepast en vindt de shopper snel de content die hij wenst. Het wordt een uitdaging om content echter ook naar wearables te brengen. De schermpjes zijn kleiner om te beginnen en het gebruik is vaak specifieker (denk maar aan sport wearables).

Wearable marketing moet ‘glanceable’ zijn

De uitdagingen noopten het Content Marketing Institute alvast tot het bedenken van de term ‘glanceable’ marketing. Bedrijven die content voor wearables willen maken, zullen er moeten over waken dat de berichten en de informatie compact en vooral snel zijn.

Het moet in een oogopslag binnenkomen in een nieuw formaat, maar het moet vooral ook de juiste informatie zijn. Informatie die echt op dat moment nodig is. Het CMI geeft het voorbeeld van een vastgoedbedrijf dat via Google Glass experimenteerde met een app die gebruikers verwittigde wanneer een huis te koop kwam dat aansloot bij hun behoefte. Via de bril kon je meteen naar de  locatie en contact opnemen met de makelaar.

Het belangrijkste inzicht dat zo’n voorbeeld oplevert: content op wearables neigt meer naar push dan naar pull marketing. Dat vecht wat met hoe contentmarketing zich vandaag opstelt en bedrijven doen er goed aan om ook met pull modellen te experimenteren.

Denk niet enkel aan de locatie

Een wearable gaat mee met de consument en dan is het als contentproducent logisch om in te zetten op content die past bij de plaats waar je publiek zich bevindt. Bekijk het niet zo eng. Een wearable kan heel andere informatie genereren: over de fysieke gezondheid bijvoorbeeld, maar zelfs ook over emoties dankzij data over biologische reacties.

Dat klinkt al behoorlijk science fiction, maar ook daar zullen bedrijven die de juiste content via wearables willen verspreiden op moeten inspelen. Maar ook hier weer een nuance: voor content op emoties gaat inspelen, zullen consumenten nog (veel) meer gewend moeten worden aan die wearables.

Dat kan enkel door content te maken die consumenten echt helpt, die een behoefte invult en dan zeggen we bewust niet enkel een kennisbehoefte. Content via wearables zal nog meer een heel specifiek probleem moeten kunnen oplossen. Enkel dan zal de consument aanvaarden dat zijn wearable een stukje private data gebruikt om hem te helpen.

Smart data via wearables

En dan is het grote woord eruit: data. Wearables zullen contentmarketers met zakken data overspoelen. Automatisering zal belangrijk worden om van big data naar smart data te evolueren en zo de juiste keuzes te maken bij de contentproductie. Wearables kunnen op die manier een verscherping van contentmarketing betekenen: heel juist problemen van consumenten in kaart brengen en oplossen. Het zal niet meer gaan over een tekst of een video, maar om een hapklare oplossing die komt op het moment dat de consument zich misschien nog maar net van een probleem bewust is.

Conclusie: toch geen science fiction

Als contentmarketer doe je er goed aan om wearables, te zien zoals we heel lang naar mobile hebben gekeken. Een aankomende en onvermijdbare evolutie, die op korte of middellange termijn een kritische bereik zal hebben en zo zijn plaats zal opeisen in jouw kanalenstrategie. Net zoals marketers dit jaar, onder impuls van Google, hun mobiele sites gingen aanpassen, mogen we verwachten dat zich de komende jaren een vergelijkbare beweging zal voltrekken voor wearables.

We zeggen bewust enkel wearables, want voor niet-draagbare met het internet verbonden toestellen is dit nog een stap te vroeg. Ook al wordt the internet of things stilaan meer tastbaar, we zien de thermostaat of de vaatwasmachine nog niet even snel een belangrijk kanaal worden voor contentmarketing. Maar nadenken over hoe je content op een smartwatch er moet uitzien, is echt geen science fiction meer.

21 tips for effective online copyRecently Published

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...

content organigram
»

Met welke interne organisatie kan je content maken?

Als je als bedrijf content wil maken, dan heb je daarvoor de juiste ...

Content marketing bedrijf
»

Hoe zoek en vind ik een goed contentmarketingagentschap?

In het uitgebreide landschap van communicatiebedrijven is het niet ...

podcast
»

De opmars van de podcast

Als medium om content te verspreiden, is de podcast zeker geen ...

voice searcg
»

Je content afstemmen op voice search, moet dat nu al?

In SEO is voice search zonder twijfel één van de hot topics van het ...

podcast
»

De content comeback van Lance Armstrong

Dopingzondaar Lance Armstrong timmert na vijf jaar op de blaren terug ...

webleads
»

Hoe meet je of je voldoende webleads binnenhaalt?

Het genereren van webleads is zeer vaak een vaste waarde wanneer ...

social selling
»

Aan de slag met social selling

Volgens LinkedIn Sales Solutions is social selling voor verkoopteams ...