Hoofdpunten

social media branding
1461 Views

ESA brengt kookcontent uit de ruimte


Op het eerste zicht lijkt het gewoon een grappige online video, een gimmick, maar wie blijft hangen tot het einde (of gewoon graag wraps eet) ontdekt dat de ESA (European Space Agency) goed naar de contentmarketing van grote broer NASA heeft gekeken. Content uit de ruimte heeft een groot potentieel en dat wil de ESA met meer daadkracht gaan benutten.

Wat content astronaut Chris Hadfield kon of kan voor de NASA, moest de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti het voorbije half jaar waarmaken voor de ESA: met content meer mensen warm maken voor de projecten die de ruimtevaartorganisatie in het Internationaal Ruimtestation (ISS) uitvoert.


In het bovenstaande filmpje zien we hoe Cristoforetti in ware Jeroen Meus-stijl uitlegt hoe ze haar favoriete maaltijden in de ruimte klaarmaakt. Het gaat om een wrap met kip, champignons, bruine rijst en bonen, wat in termen van content niet onbelangrijk is.

De aantrekkelijkheid van het filmpje schuilt in hoe je zoiets klaarspeelt zonder de hulp van de zwaartekracht. Prop maar eens bonen op een rondzwevende tortilla.

Koken meets science

Net als Hadfield had Cristoforetti de tijd aan haar zijde: ze verbleef ruim zes maanden in het ISS. Als vrouw met de langste ononderbroken ruimtevlucht op haar naam, was ze dan ook meer dan geschikt om als gezicht dienst te doen voor de contentmarketing van de ESA.

Intussen is Cristoforetti enkele dagen terug op aarde, maar in het voorbije half jaar maakte ze nog wel meer lifestyle getinte online video content: een blik op de plek waar al de snacks zich bevinden, je leert hoe je makreel met quinoa bereidt, hoe je je nagels en je haar op een aanvaardbare manier verzorgt, hoe je in conditie blijft (space gym, jawel) of hoe de badkamer van het ISS eruitziet. µ

Ze is minder rock ’n roll dan Chris Hadfield, maar haar versie van Imagine (voor Unicef) is een van de beter bekeken filmpjes. En uiteraard mag ook de wetenschap niet ontbreken en zet ze net als bij de NASA regelmatig proefjes op video.

Views zeggen niet alles

Al kan je de cijfers van de ESA niet vergelijken met die van de NASA. Cristoforetti haalt op YouTube tot 60.000 views, terwijl de Space Oddity hit van Chris Hadfield momenteel 25 miljoen views heeft verzameld. Hadfield duikt in de Verenigde Staten op in talkshows en is echt een ambassadeur geworden van de ruimtevaart.

Zo ver zijn we bij Cristoforetti nog lang niet en de vraag is zelfs of het ooit gebeurt. Wat ze wel meer doet dan Hadfield is een bewuste call-to-action integreren: aan het einde van kookfilmpjes roept ze kijkers om het thuis met zwaartekracht ook te proberen en het resultaat te delen.

De plek die Cristoforetti’s content krijgt binnen de ESA-strategie is echter duidelijk. Je kan dit namelijk niet los zien van andere owned en earned media uitingen en dan vooral van de aandacht die ESA genereerde voor de komeetlander Philae. Content als Philae landt, content als Philae in slaap valt, content als Philae weer wakker wordt omdat de zon tot bij zijn panelen raakt, enzovoort.

ESA brengt gespecialiseerde content naar een breed publiek

De ESA heeft goed begrepen dat een impactvol evenement de perfecte lanceerbasis is om als non-profit organisatie contentmarketing op te bouwen. Een maanlanding zit er niet meteen in, maar andere grote projecten hebben ook een potentieel.

Ze helpen om bij een groter publiek de missie van de organisatie te definiëren. De grote media schenken er aandacht aan en via sociale media kan je als organisatie heel wat extra content toevoegen. Cristoforetti’s content toont aan hoe breed je daarin kan gaan met je doelgroepenstrategie.

De ESA kijkt met andere woorden verder dan de views op YouTube en heeft een contentmarketingstrategie die op vier vlakken succesvol is:

1. ESA heeft met succes een groot project of event (Philae) in de markt gezet.

2. De doelgroepselectie is doordacht. Of het nu wetenschap, charity of lifestyle content is, ESA draagt steeds de boodschap uit dat de organisatie ons helpt begrijpen hoe de ruimte in mekaar zit. Door de breedte van de content (tot in de badkamer van het ISS) bereiken ze een ruimer publiek dan enkel space nerds.

3. ESA is uit de traditionele sociale mediasfeer gebroken. De video’s kregen niet enkel aandacht op gespecialiseerde websites, maar viel ook in de smaak van populaire websites en creëerde daar fans om zo opnieuw dat ruimere publiek aan te spreken.

4. De betrokkenheid groeit met de dag. ESA slaagt er goed in om een soort van eenheid rond zijn projecten te creëren. Toen Philae op een komeet landde, vond het een publiek om dat live te streamen. Maar ook als Cristoforetti terugkeert op aarde, volgen filmpjes van de landing en interviews erna. De kijker voelt zich haast deel van het team.

Recently Published

LinkedIn innovations
»

Meer foto’s en video op LinkedIn

LinkedIn blijft druk met het bekendmaken van vernieuwingen. Soms zijn ...

validatieproces
»

De grote nood aan een goed validatieproces voor content

Het is een ongemakkelijke waarheid voor veel (grotere) organisaties: ...

uitlegvideo
»

Case: Vereniging Eigen Huis scoort met uitlegvideo

Het is een format zo oud als de straat, maar nog steeds uitermate ...

content goedkoop
»

Goede content is niet goedkoop

Een van de grote troeven van digitale contentmarketing is de lage ...

chatbots contentmarketing
»

Chatbots zullen contentmarketing veranderen

Bij chatbots denken we meestal aan de algoritmes waarmee bedrijven ...

dcmc2017
»

DCMC2017 : wie spreekt op het Digital Content Marketing Congress 2017?

Van 9 oktober tot en met 13 oktober is het weer zover: het Digital ...

contentpromotie
»

Contentpromotie: laat je content geen loterij worden

Het is haast een cliché, maar het gebeurt nog te vaak: je investeert ...

contentmarketing mistakes
»

5 misverstanden over contentmarketing

Bij ondernemingen en organisaties die hun eerste stappen in ...

marketing automation tools
»

Marketing automation tools voor start-ups

Is marketing automation iets dat enkel is weggelegd voor grote ...