Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Online video goes doe-het-zelf, maar wat met kwaliteit?

Bedrijven die binnen hun content marketing strategie willen inzetten op online video kunnen in stijgende mate gebruik maken van (vaak gratis) toepassingen om zelf snel video’s te maken. Of dat de kwaliteit van de videocontent ten goede komt, is echter een andere vraag. We werpen een blik op de apps in kwestie en wegen de voordelen af tegen die van video gemaakt door professionele producenten.

Het is uiteraard geen grote verrassing dat de mogelijkheden om zelf video’s te maken, blijven toenemen. Veel mensen willen graag zelf filmpjes in elkaar knutselen en delen op YouTube of Facebook (dat intussen meer video’s telt dan YouTube overigens). De vlotte, niet al te complexe en snelle systemen zijn spek naar de bek van de videolustige thuisproducent. Maar zijn de systemen ook bruikbaar voor bedrijven die online video een prominente plaats willen geven in hun digitale content marketing plannen? Het antwoord op die vraag is niet zwart-wit, maar eerder grijs. Sommige systemen zijn echt op de leest van thuisgebruik geschoeid, met andere kan je als bedrijf wel iets aanvangen.

> Lees ook: Online video is meer dan YouTube

Drie maal doe-het-zelf met online video

De vijf meest geciteerde systemen, hebben elk hun eigen invalshoek en sterkte.

1. Google Hangouts on Air. Ongetwijfeld het meest bekende en vaakst vermelde systeem om zelf aan het filmen te gaan. Met Hangouts On Air kun je live discussies en optredens wereldwijd uitzenden via je Google+ startpagina en YouTube-kanaal. Je kan evenzeer een kopie opslaan, daarna bewerken en delen.

2. Animoto. Ook populair is Animoto, een systeem waarmee je screenshots en videomateriaal kan combineren met muziek of tekst en snel in een nieuwe video gieten.

3. Powtoon. Vooral sterk voor de creatie van geanimeerde presentaties of video’s. Je ziet het vaak opduiken achter tutorial video’s omdat het arsenaal aan figuren een sterk viraal effect heeft.

Wat met de kwaliteit?

Ondanks hun gebruiksgemak is het raadzaam deze systemen niet zomaar te zien als een alternatief voor de klassieke videoproductie. Dat neemt niet weg dat er manieren zijn om ze nuttig in te schakelen in het content productieproces. Hangouts on Air kan bijvoorbeeld nuttig om medewerkers zelf content te laten vergaren op een niet gepland maar toch relevant moment. Denk maar aan een inkoper die op een vakbeurs een voor de sector zeer interessante demonstratie ziet. Hij kan die filmen en het materiaal kan later verwerkt worden in een professionele video over de tendens in kwestie. Powtoon lijkt met zijn animatievernuft een welgekomen vernieuwend alternatief voor de traditionele powerpoint. Zie het niet als tool om een hele animatiefilm mee te ontwerpen. Animoto moeten we in dezelfde sfeer situeren, bijvoorbeeld voor het maken van screenshot showcases. Doe-het-zelf met online video lijkt dus vooral een nuttige add-on voor professionele productie. Die blijft nog altijd hoger aangeschreven, al was het maar door de meerwaarde die schuilt in het werk van regisseurs, montageteams en postproductiespecialisten.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.