Hoofdpunten

nadelen
2725 Views

De 5 content marketing nadelen


nadelenContent marketing heeft vele voordelen voor marketers die op een bewuste manier hun marketing de juiste richting willen uit sturen. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel en dus zijn aan het in de praktijk brengen van content marketing enkele niet te vermijden risico’s of valkuilen verbonden. We zetten de vijf grootste content marketing nadelen op een rijtje.

1. Onderschatting

Content marketing is niet hetzelfde als even wat content creëren en die vervolgens via enkele sociale media verspreiden. Wie aan content marketing wil doen, investeert tijd en middelen in strategie, productie, distributie, promotie, conversaties, analyse en in het installeren van een content cultuur op de werkvloer. Budgettair is de inspanning misschien niet vergelijkbaar met een traditionele above-the-line reclamecampagne, maar dat mag niet leiden tot onderschatting. Minstens enkele personen in de organisatie moeten de content marketing kar trekken, mogelijk in samenwerking met een externe partner. Zonder externe partner stijgt de workload voor mensen die zich engageren om de productie of verspreiding van content op zich te nemen.

2. Overhaasting

Zelfs met een externe partner is content marketing, en zeker digitale content marketing, een techniek die geniet van een relatief korte keten. Wie om 9u een tekst schrijft, kan die om 10u online verspreiden, hem om 11u promoten via sociale media en een dag later al de reacties inschatten. Die snelheid is verleidelijk en wekt de indruk dat je snel met content marketing van wal kan steken. Overhaast van start gaan heeft echter vele bijkomende nadelen: het risico op een onvoldragen onderliggende strategie is groot, de vraag op welke doelgroep de tekst zich richt is vaak niet helder beantwoorden en organisatorische elementen zoals het publicatieritme of de opvolging zijn meestal niet uitgewerkt. Daarom is het beter niet te overhaasten, een goede blauwdruk van de plannen op papier te zetten en goed gewapend de content marketing investering op gang te schieten.

3. Ongeduld

Overhaasting lijkt op ongeduld, maar dit derde van de content marketing nadelen heeft vooral betrekking op de resultaten. Content marketing is geen campagne, maar een inspanning op lange termijn waarvan de resultaten pas na een tijd van regelmaat en consequent content verspreiden zichtbaar worden. Vaak moeten bedrijven een termijn van een jaar in acht nemen om echt vooruitgang te boeken en duidelijke vruchten te plukken van hun investering, al is anderhalf jaar ook geen ongewone periode. Moeilijk te budgetteren, zegt de CEO? Dat klopt en daarom raden specialisten aan om content marketing projecten te budgetteren op bijvoorbeeld zes maanden om dan met de eerste positieve tendensen een tweede proefperiode te valideren.

4. Overvloed

Overvloed of overkill is een vierde valkuil met twee verschillende dimensies. Ten eerste kan je als onderneming zelf van het goede te veel brengen. Regelmatig publiceren is goed, maar je doelgroep spammen met content mag niet de bedoeling zijn. Creëer vaste afspraken voor publicaties, weet wat je doelgroep kan behappen en stem je strategie daarop af. Ten tweede gaat het aantal bedrijven dat aan content marketing doet in stijgende lijn. Het is dus niet onmogelijk dat ook rechtstreekse concurrenten vergelijkbare plannen opvatten, wat jouw content dan weer minder uniek kan maken. Denk in dat geval goed na over een duidelijke niche van je activiteiten waarin extra content een uniek effect kan hebben en spits de inspanning eerst daarop toe.

5. Zelfpromotie

Het laatste der content marketing nadelen is geen O-woord, maar heeft alles te maken met navelstaarderij. Veel content marketing gaat over de eigen producten of diensten van de onderneming en dat is fundamenteel fout. Content moet klanten of prospecten helpen bij het oplossen van problemen en dus inhaken op die materie. Pas op een volgend niveau zijn producten of diensten relevant. Niet enkel schaamteloze zelfpromotie maar ook een te enge focus op het eigen aanbod kan content marketing onderuit halen.

Recently Published

dcmc2017
»

DCMC2017 : wie spreekt op het Digital Content Marketing Congress 2017?

Van 9 oktober tot en met 13 oktober is het wee zover: het Digital ...

contentpromotie
»

Contentpromotie: laat je content geen loterij worden

Het is haast een cliché, maar het gebeurt nog te vaak: je investeert ...

contentmarketing mistakes
»

5 misverstanden over contentmarketing

Bij ondernemingen en organisaties die hun eerste stappen in ...

marketing automation tools
»

Marketing automation tools voor start-ups

Is marketing automation iets dat enkel is weggelegd voor grote ...

smarketing
»

Van contentmarketing naar content smarketing

Voor je verkoopteam is goede content een godsgeschenk. Content levert ...

»

Wat is lead nurturing?

Vroeger gingen mensen twee tot vier keer naar een showroom van een ...

skills contentmarketeer
»

Wat zijn de skills van de contentmarketeer?

Wie vandaag kijkt naar de skills die bedrijven zoeken in een ...

artificial intelligence
»

Kan artificiële intelligentie je content maken?

Artificiële intelligentie (AI) is één van de trending marketing ...

social media
»

Eenvoudig je sociale media bereik verhogen

Het is geen geheim meer dat wie echt wil opvallen met content op ...