Hoofdpunten

efficiënt webinar
-31536000 de dagen max geleden
1529332620 de post dagen
2041 Views

Hoe organiseer je een efficiënt webinar?


efficiënt webinarWebinars winnen aan populariteit als content marketing techniek. Marketers zetten het graag in vanwege snelle return, deelnemers schrijven zich met plezier in omdat volgen weinig extra investeringen vergt. Maar om een efficiënt webinar te organiseren, is er één conditio sine qua non: kwaliteit. Hoe garandeer je die?

In onderzoek naar de efficiëntie van content marketing technieken zijn webinars al een tijdje een van de grote zekerheden. Webinars hebben bij marketers een topimago en de bevraagden plaatsen deze online seminaries steevast bovenaan als gevraagd wat zij de beste of meeste efficiënte vormen van content marketing vinden. Dat webinars zo goed scoren heeft meerdere oorzaken. Ten eerste profiteert het webinar als methode om content te verspreiden van de positieve connotatie rond offline seminaries of congressen. Ook die staan vaak bol van de interessante ontdekkingen, doorgaans in een aangename sfeer. Een webinar compenseert het gebrek aan networking door een zekere convenience. De deelnemers verliezen weinig tijd en hoeven zich niet te verplaatsen om toch vergelijkbare presentaties te zien. Omdat webinars geen buitenlandse sprekers moeten invliegen, vormen ze zelfs vaak een buitenkans om een grote naam te horen spreken over de eigen markt of sector.

Snelle ROI

webinar grafiekMaar naast perceptie en imago heeft het webinar ook nog een tweede meer business gedreven basis voor het succes. Wie wil deelnemen, laat vrij vlot zijn gegevens achter en dus is de lead generation volgend op een webinar normaliter goed. Als ook de content op niveau is, dan kan het sales team met die leads vaak bouwen op het positieve gevoel van de deelnemer en dus eerder snel leads verzilveren. Daarom staat het webinar te boek als een content marketing techniek die sneller dan gemiddeld rendeert. Die korte termijn ROI is voor veel marketers belangrijk om hun investeringen in content marketing te kunnen verantwoorden. De allerbeste webinars zijn zelfs betalend en vormen alleen al daarom een rendabele investering. Tot slot werken kwalitatieve webinars, net als andere content uitingen, zeer engagerend en verhogen ze de klantentrouw. Bij elk van de bovenstaande verklaringen, geldt echter één constante: de kwaliteit moet top zijn.

Tips voor een efficiënt webinar

1. Varieer inhoudelijk

Net zoals bij live seminaries is het belangrijk om voor elk wat wils in de mand te leggen. Dat betekent heel concreet dat je als organisator op zoek gaat naar een mix van vernieuwende theoretische inzichten en praktijkcases of succesverhalen die aansluiten bij de thematiek van het webinar. Ofwel laat je die door één spreker met veel expertise ontrollen, maar een webinar kan ook meerdaags lopen en meerdere sessies combineren. Zeker bedrijven die niet in een brede sector actief zijn, kiezen in dat geval voor een duidelijk thema of onderwerp. Wie in een niche werkt, komt vaak vanzelf bij zo’n thematiek uit.

2. Verzorg je timing

Denk na over het moment waarop je een webinar laat plaatsvinden. Het middaguur, net ervoor en net erna zijn zonder twijfel de meest geschikte momenten. Werk je met meerdere sprekers, maak de sessies dan niet al te lang zodat deelnemers de kans krijgen om bijvoorbeeld twee sprekers per dag te volgen.

3. Verzorg je techniek

Een webinar kan technisch gezien verschillende gedaantes aannemen. Sommige organisatoren opteren ervoor om enkel de stem van de spreker te laten horen in combinatie met zijn presentatie op vol scherm. Zeker webinars met een technische inslag (hoe werkt een software bijvoorbeeld) hebben daar baat bij. Webinars die live een sessie streamen, opteren vaak voor het in beeld brengen van de spreker en dat al dan niet in combinatie met de presentatie (splitscreen bijvoorbeeld).

4. Verzorg je branding

Breng tijdens de sessie voldoende de identiteit van de organisatie in beeld, maar overdrijf niet. Toont u enkel de presentatie, voorzien dan een gepast logo. Toont u de sperker, aarzel dan niet om ook uw visuele merkidentiteit mee in beeld te brengen. Meer algemeen is het aangenaam voor de kijkers als de spreker zich in een ietwat attractieve omgeving bevindt (niet enkel voor een witte muur bijvoorbeeld).

5. Maak beloftes waar

Weet je als organisator een grote naam te strikken, zorg dan ook dat die persoon content verschaft die een bepaalde unieke waarde heeft. Zo vermijd je dat kijkers na vijf minuten afhaken omdat ze de sessie al elders zagen. Vraag de spreker om zich te richten op het thema of op de niche waarin je je bevindt. Komt een expert uit je onderneming een onderwerp uitdiepen, zorg dan dat ook hij of zij extra waarde creëert voor de deelnemers. Enkel een grote naam houdt mensen niet bij de les.

6. Meng zekerheden en verrassingen

Durf overigens ook verder kijken dan aantrekkelijke namen. Ga op zoek naar vernieuwende sprekers of onderwerpen, ook zij kunnen een (nieuw) publiek aanboren. In functie van prospectie is het goed om al eens naast de platgetreden paden te wandelen.

7. Durf ook entertainen

Webinars hoeven niet enkel zakelijk te zijn. Offline merk je dat seminaries wel vaker een bevlogen moderator, presentator of zelfs komiek inschakelen om sessies aan te kondigen of van een kwinkslag te voorzien.

 

Recently Published

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...

content organigram
»

Met welke interne organisatie kan je content maken?

Als je als bedrijf content wil maken, dan heb je daarvoor de juiste ...

Content marketing bedrijf
»

Hoe zoek en vind ik een goed contentmarketingagentschap?

In het uitgebreide landschap van communicatiebedrijven is het niet ...

podcast
»

De opmars van de podcast

Als medium om content te verspreiden, is de podcast zeker geen ...

voice searcg
»

Je content afstemmen op voice search, moet dat nu al?

In SEO is voice search zonder twijfel één van de hot topics van het ...

podcast
»

De content comeback van Lance Armstrong

Dopingzondaar Lance Armstrong timmert na vijf jaar op de blaren terug ...

webleads
»

Hoe meet je of je voldoende webleads binnenhaalt?

Het genereren van webleads is zeer vaak een vaste waarde wanneer ...

social selling
»

Aan de slag met social selling

Volgens LinkedIn Sales Solutions is social selling voor verkoopteams ...