Hoofdpunten

efficiënt webinar
1823 Views

Hoe organiseer je een efficiënt webinar?


efficiënt webinarWebinars winnen aan populariteit als content marketing techniek. Marketers zetten het graag in vanwege snelle return, deelnemers schrijven zich met plezier in omdat volgen weinig extra investeringen vergt. Maar om een efficiënt webinar te organiseren, is er één conditio sine qua non: kwaliteit. Hoe garandeer je die?

In onderzoek naar de efficiëntie van content marketing technieken zijn webinars al een tijdje een van de grote zekerheden. Webinars hebben bij marketers een topimago en de bevraagden plaatsen deze online seminaries steevast bovenaan als gevraagd wat zij de beste of meeste efficiënte vormen van content marketing vinden. Dat webinars zo goed scoren heeft meerdere oorzaken. Ten eerste profiteert het webinar als methode om content te verspreiden van de positieve connotatie rond offline seminaries of congressen. Ook die staan vaak bol van de interessante ontdekkingen, doorgaans in een aangename sfeer. Een webinar compenseert het gebrek aan networking door een zekere convenience. De deelnemers verliezen weinig tijd en hoeven zich niet te verplaatsen om toch vergelijkbare presentaties te zien. Omdat webinars geen buitenlandse sprekers moeten invliegen, vormen ze zelfs vaak een buitenkans om een grote naam te horen spreken over de eigen markt of sector.

Snelle ROI

webinar grafiekMaar naast perceptie en imago heeft het webinar ook nog een tweede meer business gedreven basis voor het succes. Wie wil deelnemen, laat vrij vlot zijn gegevens achter en dus is de lead generation volgend op een webinar normaliter goed. Als ook de content op niveau is, dan kan het sales team met die leads vaak bouwen op het positieve gevoel van de deelnemer en dus eerder snel leads verzilveren. Daarom staat het webinar te boek als een content marketing techniek die sneller dan gemiddeld rendeert. Die korte termijn ROI is voor veel marketers belangrijk om hun investeringen in content marketing te kunnen verantwoorden. De allerbeste webinars zijn zelfs betalend en vormen alleen al daarom een rendabele investering. Tot slot werken kwalitatieve webinars, net als andere content uitingen, zeer engagerend en verhogen ze de klantentrouw. Bij elk van de bovenstaande verklaringen, geldt echter één constante: de kwaliteit moet top zijn.

Tips voor een efficiënt webinar

1. Varieer inhoudelijk

Net zoals bij live seminaries is het belangrijk om voor elk wat wils in de mand te leggen. Dat betekent heel concreet dat je als organisator op zoek gaat naar een mix van vernieuwende theoretische inzichten en praktijkcases of succesverhalen die aansluiten bij de thematiek van het webinar. Ofwel laat je die door één spreker met veel expertise ontrollen, maar een webinar kan ook meerdaags lopen en meerdere sessies combineren. Zeker bedrijven die niet in een brede sector actief zijn, kiezen in dat geval voor een duidelijk thema of onderwerp. Wie in een niche werkt, komt vaak vanzelf bij zo’n thematiek uit.

2. Verzorg je timing

Denk na over het moment waarop je een webinar laat plaatsvinden. Het middaguur, net ervoor en net erna zijn zonder twijfel de meest geschikte momenten. Werk je met meerdere sprekers, maak de sessies dan niet al te lang zodat deelnemers de kans krijgen om bijvoorbeeld twee sprekers per dag te volgen.

3. Verzorg je techniek

Een webinar kan technisch gezien verschillende gedaantes aannemen. Sommige organisatoren opteren ervoor om enkel de stem van de spreker te laten horen in combinatie met zijn presentatie op vol scherm. Zeker webinars met een technische inslag (hoe werkt een software bijvoorbeeld) hebben daar baat bij. Webinars die live een sessie streamen, opteren vaak voor het in beeld brengen van de spreker en dat al dan niet in combinatie met de presentatie (splitscreen bijvoorbeeld).

4. Verzorg je branding

Breng tijdens de sessie voldoende de identiteit van de organisatie in beeld, maar overdrijf niet. Toont u enkel de presentatie, voorzien dan een gepast logo. Toont u de sperker, aarzel dan niet om ook uw visuele merkidentiteit mee in beeld te brengen. Meer algemeen is het aangenaam voor de kijkers als de spreker zich in een ietwat attractieve omgeving bevindt (niet enkel voor een witte muur bijvoorbeeld).

5. Maak beloftes waar

Weet je als organisator een grote naam te strikken, zorg dan ook dat die persoon content verschaft die een bepaalde unieke waarde heeft. Zo vermijd je dat kijkers na vijf minuten afhaken omdat ze de sessie al elders zagen. Vraag de spreker om zich te richten op het thema of op de niche waarin je je bevindt. Komt een expert uit je onderneming een onderwerp uitdiepen, zorg dan dat ook hij of zij extra waarde creëert voor de deelnemers. Enkel een grote naam houdt mensen niet bij de les.

6. Meng zekerheden en verrassingen

Durf overigens ook verder kijken dan aantrekkelijke namen. Ga op zoek naar vernieuwende sprekers of onderwerpen, ook zij kunnen een (nieuw) publiek aanboren. In functie van prospectie is het goed om al eens naast de platgetreden paden te wandelen.

7. Durf ook entertainen

Webinars hoeven niet enkel zakelijk te zijn. Offline merk je dat seminaries wel vaker een bevlogen moderator, presentator of zelfs komiek inschakelen om sessies aan te kondigen of van een kwinkslag te voorzien.

 

Recently Published

meta description lengte
»

Google gaat voor een langere meta description

Al gemerkt? In de zoekresultaten van Google staat meer uitleg onder ...

robot
»

Met een robot naar sterkere content, kan dat?

Met een nieuw jaar voor de deur blikken we graag vooruit. Niet met ...

»

Animatie laten maken? Hoe nu verder?

Je hebt een animatie laten maken om jouw verhaal of concept te ...

»

PepsiCo financiert zijn marketing (deels) met content

Content maken evolueert voor veel multinationale merken naar een ...

whatsapp business
»

Content via WhatsApp: KLM toont de weg

Als contentmarketeer kan je voortaan ook WhatsApp aan je kanalenmix ...

GDPR
»

De impact van GDPR op contentmarketing

GDPR is ‘talk of the town’ in marketingland. Minder dan een jaar ...

workflows
»

Waarom helpen workflows je contentmarketing?

Workflows zijn de hoeksteen van een performante aanpak van je ...

»

Wat is marketing automation en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Marketing automation is een woord dat al een tijdje meedraait binnen ...

dcmc2017
»

DCMC2017 in 4 quotes als opwarmer

Van 9 tot 13 oktober organiseert Mediaforta zijn jaarlijkse Digital ...