Hoe automotive naar digitale content marketing schakelt

Redactie Mediaforta

Artikel door:
Redactie Mediaforta - 15 januari 2014 - 1809 Views

1809 Views

automotive content audiMorgen opent in Brussel het 92ste Autosalon zijn deuren voor het grote publiek. Marketing in automotive torst een zeer traditioneel reclame-imago met zich mee: clichématige tv-spots, glanzende klantenmagazines en field marketing met hostessen die door hun outfit voor de nodige controverse zorgen. De voorbije jaren maakten enkele initiatieven al duidelijk dat de constructeurs open staan voor digitale opportuniteiten. Kijken we internationaal dan blijkt dat ze ook niet onaardig werk afleveren op vlak van digitale content marketing. Vijf voorbeelden die aantonen hoe automotive digitale content omarmt.

1. My Ford iPad app

automotive content Ford iPadHet eerste en meest voor de hand liggende voorbeeld dat aantoont hoe automotive de stap zet naar digitale content marketing is de tabletversie van het klassieke gedrukte klantenmagazine. De uitdaging is dezelfde als voor andere printmedia: hoe maak ik de vertaalslag van statische offline content naar dynamische digitale content. Ford geeft het goede voorbeeld met zijn My Ford iPad app. De basisinhoud zit op de lijn van print: reisverhalen, vooruitblikken op nieuwe modellen, interviews met beroemdheden, enzovoort. Ook knappe fotografie is van de partij, maar Ford Motor Company laat niet na om video toe te voegen die chauffeurs toont wat hun auto in petto heeft. Wat Ford goed begrepen heeft, is dat zo’n iPad magazine ook een startpunt kan zijn. Via de app ontsluit het heel wat content die het anders via zijn website of via dealers moet verspreiden. De showroom met alle modellen is beschikbaar, maar ook alle mogelijke gidsen en brochures.

2. I am Jeep

automotive content jeepDe overstap van traditionele offline media naar digitaal met gebruik van bestaande content gebeurt ook via apps. De utility app is daarbij op maat van automotive geschreven. Kijk maar naar de mobiele app ‘I am Jeep’, die elke Jeep-bestuurder de kans geeft om in ruil voor persoons- en autodata toegang te krijgen tot nuttige content. Dat kan gaan van hebbedingen om je geparkeerde auto terug te vinden tot een overzicht van afspraken voor onderhoud of het vinden van de dichtste dealer. Naast nuttige tools ontsluit ook Jeep zoals gezegd een deel van zijn traditionele content via de app: de manual van de auto, nieuws over het merk of ook het contact met de klantendienst.

3. Ford Escape Routes

automotive content ford escapeToch beperken automotive brands zich niet enkel tot digitale uitingen van content die ze tien jaar geleden gewoon voor print hadden gemaakt. Ford bijvoorbeeld koos ook voor eigen content productie via een online video. Ford Escape Routes is een interactieve reeks video’s waarin zes teams van twee mensen een road trip annex wedstrijd rijden. Via online games en uitdagingen konden kijkers het team van hun voorkeur ondersteunen. Meteen een mooi voorbeeld van hoe online video de klassieke tv-spot kan overstijgen en de brug kan leggen naar lead generation bij consumenten die al een hoge mate van interactie etaleerden.

4. Peugeot Hybrid Graphic Novel

automotive content peugeotDe Franse constructeur Peugeot tekende dan weer voor een excellent voorbeeld van storytelling in digitale content marketing. Toen het een nieuw type hybride motor wou presenteren aan het grote publiek, koos het voor een digitale graphic novel. De heldin van dienst gebruikt uiteraard de bewuste HYbrid4 technologie van Peugeot, maar de plot van de novel ontvouwt ook haarfijn de voordelen van de technologie. Het verhaal roept de kijker als het ware op tot actie. Ook deze case toont aan hoe content in automotive de weg kan plaveien voor lead generation.

5. Audi City

automotive content audi cityMaar de case die ongetwijfeld het sterkst aansluit op sales via content is Audi City. Wie apps en content mixt, komt haast automatisch bij de ambitie om consumenten via content zo sterk mogelijk voeling te laten krijgen met een auto en hoe die rijdt. In de jaren ’90 heette dat nog virtual reality, maar vandaag krijgt dat uitgeholde begrip concrete invulling in automotive. Audi lanceerde Audi City, een showroom in Londen waar bezoekers via touchscreens hun eigen Audi konden designen. Hun creatie konden ze vervolgens op ware grootte bewonderen via grote HD schermen die alle hoeken van de auto in beeld brachten. Daarna kon de bezoeker-designer ook zien hoe die auto door de landschappen gleed. Audi injecteerde op die manier digitale content met een snuifje user generation in het offline verkooppunt en noteerde er bijna vanzelfsprekend een stijging van het aantal testritten en verkochte wagens. Het experiment nodigde dus uit tot meer. Tegen 2015 wil het Duitse merk wereldwijd twintig dergelijk punten oprichten.

 

Redactie Mediaforta

Artikel door Redactie Mediaforta

Mediaforta Redactie bestaat uit een team van professionele marketingjournalisten. De redactie scant voor de lezers van deze blog de actualiteit op vlak van content marketing en bundelt de beschikbare informatie tot nuttige artikels die marketers helpen bij het uitwerken en uitvoeren van hun content marketing plannen en strategie.

Bekijk het profiel van de auteur.

Recently Published

DCMC2018
»

DCMC2018 maakt zijn programma bekend

Het Digital Content Marketing Congress van Mediaforta, dat dit jaar ...

video
»

Hoe zet je video efficiënt in op LinkedIn?

In hun contentdistributie hebben bedrijven video lang geassocieerd ...

content planning
»

Zo leer je deadlines voor content bepalen

Content plannen is deadlines stellen en respecteren. Klinkt ...

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...

content organigram
»

Met welke interne organisatie kan je content maken?

Als je als bedrijf content wil maken, dan heb je daarvoor de juiste ...

Content marketing bedrijf
»

Hoe zoek en vind ik een goed contentmarketingagentschap?

In het uitgebreide landschap van communicatiebedrijven is het niet ...

podcast
»

De opmars van de podcast

Als medium om content te verspreiden, is de podcast zeker geen ...

voice searcg
»

Je content afstemmen op voice search, moet dat nu al?

In SEO is voice search zonder twijfel één van de hot topics van het ...