Hoofdpunten

Facebook gezichtsherkenning
-31536000 de dagen max geleden
1529835780 de post dagen
1368 Views

Gezichten verhandelen: Facebook zet de contentstap te ver


Facebook gezichtsherkenningFacebook komt met nieuwe gebruiksvoorwaaden en die zijn voer voor discussie. In de concepttekst, waarvan echter wordt verwacht dat hij snel realiteit wordt, staat onder andere te lezen dat het bedrijf van Mark Zuckerberg de profielfoto’s van zijn gebruikers gaat vermarkten. Dat klinkt relatief onschuldig, maar critici wijzen op risico’s die ook voor content marketers kunnen tellen.

In praktijk wil Facebook de gebruikersfoto’s opnemen in een centrale databank. Dat klinkt zoals gezegd niet echt wereldschokkend, maar het zijn vooral de mogelijkheden die deze database biedt, die de wenkbrauwen fronsen. Facebook neemt dit initiatief immers niet omdat het houdt van een kast die netjes op orde staat. Adverteerders zullen de database met behulp van gezichtsherkenningstechnologie kunnen doorzoeken. Volgens Facebook zullen gebruikers door de database net meer controle krijgen over wat met hun persoonlijke content gebeurt. Ze blijven namelijk beter op de hoogte van alle foto’s waarop ze staan afgebeeld.

Geen vuiltje aan de Facebook lucht?

Kan kloppen, maar het is uiteraard slechts one side of the story. Als adverteerders de database kunnen doorzoeken, dan is dat omdat ze met de content die ze erin vinden hun reclame gerichter kunnen maken. Adverteerders gebruiken persoonlijke content om de inhoud van hun reclame doelgerichter te maken en veel Facebookgebruikers vinden dat geen prettige gedachte. Op zich is de ingreep van Facebook echter een verhaal waar momenteel niets fout aan lijkt. Adverteerders willen reclame maken die beter aansluit op wat consumenten willen zien, Facebook opent daartoe de deur, consumenten kunnen betere reclame verwachten en als ze die manier van werken niet leuk vinden, kunnen ze in de privacy-instellingen weigeren om getagd te worden.

Asociale media

Case closed, de vrije wereld blijft overeind, of toch niet? Want plots brengt Bruno Segers wel heel wat nuance en diepgang in het debat. Segers is ex-CEO van Real Dolmen en sinds dit jaar hard aan het werk om de start-up IrisPact op de kaart te zetten. IrisPact biedt vooral voor mobiele dragers zoals smartphones en tablets een platform voor beveiligde contracten op het internet. Segers publiceerde onlangs zijn Last Post op Facebook en legt hier en hier uit waarom. In wezen roept Segers op tot een debat dat nauw aansluit bij de beginselen van content marketing. Laat ons nadenken over welke content we voor marketingdoeleinden gebruiken, welke data en gegevens we ter beschikking stellen van de markt en vooral: welke niet. Dat surfgedrag (denk maar aan het e-shoppen) gebruikt wordt voor gerichte advertenties is gemeengoed. Dat content van sociale media helpen om een consument beter te begrijpen, voelt ook nog vrij natuurlijk aan. Segers wijst vooral op de ‘fysieke’ grens die wordt overschreden: Facebook casht met deze nieuwe voorwaarden door iets te vermarkten dat in wezen fysieke eigendom is: een gezicht of bij uitbreiding de iris die elk individu uniek maakt.

Duidelijke grenzen

De brug is snel gelegd: wie fysieke eigendom verhandelt, maakt zich tot een (digitale) mensenhandelaar. Stevig geponeerd, maar misschien wel nodig om dit debat in gang te krijgen. Een debat waarbij content marketers niet langs de zijlijn mogen blijven staan. Ook zij hebben belang bij een duidelijke grens om hun doel – de consument overtuigen met kwalitatieve inhoudelijke meerwaarde – respectabel te houden. Je kan je publiek als merk dan wel boeiende content voorschotelen, als de content consument het gevoel krijgt dat het merk erna met een stukje van hemzelf aan de haal gaat, wordt de goedbedoelde contentinspanning waardeloos.

Recently Published

content planning
»

Zo leer je deadlines voor content bepalen

Content plannen is deadlines stellen en respecteren. Klinkt ...

digital marketeer
»

Digital marketeer in vier vragen: Gerben De Moor

Eerder legden we al uit hoe een digital marketeer binnen je content ...

digital marketeer
»

Wat doet de digital marketeer in je digitaal contentteam?

Binnen je contentteam is plaats voor uiteenlopende profielen, maar de ...

content organigram
»

Met welke interne organisatie kan je content maken?

Als je als bedrijf content wil maken, dan heb je daarvoor de juiste ...

Content marketing bedrijf
»

Hoe zoek en vind ik een goed contentmarketingagentschap?

In het uitgebreide landschap van communicatiebedrijven is het niet ...

podcast
»

De opmars van de podcast

Als medium om content te verspreiden, is de podcast zeker geen ...

voice searcg
»

Je content afstemmen op voice search, moet dat nu al?

In SEO is voice search zonder twijfel één van de hot topics van het ...

podcast
»

De content comeback van Lance Armstrong

Dopingzondaar Lance Armstrong timmert na vijf jaar op de blaren terug ...

webleads
»

Hoe meet je of je voldoende webleads binnenhaalt?

Het genereren van webleads is zeer vaak een vaste waarde wanneer ...