Hoofdpunten

Bethanie Mattek Sands
1117 Views

Google Glass klopt aan de content marketing deur


Deze namiddag kijken content marketers reikhalzend uit naar Wimbledon. De Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands treed dan immers aan in haar wedstrijd van de eerste ronde. Niets speciaals, ware het niet dat het nummer 58 van de wereld bij de behoudsgezinde organisatie een verzoek heeft ingediend om met een Google Glass te spelen. Mattek-Sands is lid van Google’s ‘Glass Explorer Program’, waardoor ze de Google-bril uit mag testen voordat hij in de winkel ligt. Haar bevindingen maken nu al duidelijk welke waarde de augmented reality bril kan hebben voor content marketing.

Of het Mattek-Sands gegund zal worden om tijdens de wedstrijd met een Google Glass te spelen, is hoogst twijfelachtig, maar als het haar lukt dan heeft Google alvast een meer dan geslaagde earned media stunt gerealiseerd. Toch is Google Glass meer waard dan wat free publicity op ’s werelds belangrijkste tennistoernooi. Dat bewijst de manier waarop Bethanie Mattek-Sands de bril tot op heden gebruikte. Ze draagt de bril al tijdens trainingen, waardoor ze over uniek beeldmateriaal van haar slagen beschikt. Ze registreerde slagsessies, verbeterde haar baltoets, onderzocht haar timing en analyseerde de positie van haar hoofd. Na wedstrijden of toernooien kan ze vanuit het oogpunt van de speelster video’s bekijken om te leren uit fouten. Maar ook voor de tennisfan kan er meer inzitten in de vorm van statistieken of filmpjes die via social media of via het tv-scherm gecommuniceerd worden.

Google Glass Bethanie Mattek SandsGoogle Glass vereist kwaliteitscontent

Het experiment in het tennis toont aan hoe diep het vat aan content is dat met Google Glass wordt opengetrokken. Dat Google Glass op termijn een verrijking kan worden voor elke content marketing strategie, is wellicht ook geen al te boude voorspelling. In de eerste plaats omdat Google er alle belang bij heeft om een deel van zijn inkomsten te verschuiven richting content. Momenteel bestaat 90% van het inkomstenpatroon van Google uit advertising. Het heeft echter ook gezien hoe Nike met Fuelband een succesvolle strategie als content leverancier wist te implementeren. Reken dus maar dat momenteel hard gewerkt wordt aan kwaliteitsvolle apps voor Glass die content kunnen integreren in de core search business van Google. De uitdaging is echter niet gering: het moet gaan om apps die de gebruiker echte toegevoegde waarde bieden en een sterk engagerend karakter hebben. Alles wat onder het Olympisch minimum voor engagement blijft, zou wel eens zeer nefast kunnen zijn voor de kansen van Google Glass. De bril zal slim moeten inspelen op acute behoeften en niet al te plat en ongewenst met intrusieve pop-ups strooien. Bovenstaande video geeft alvast een beeld van de denkpistes die momenteel bij Google op tafel liggen.

Remfactoren genoeg

Hoe mooi het plaatje op vlak van content ook oogt, toch is enige gereserveerdheid over het nieuwe hebbeding van Google op zijn plaats. Ten eerste is het er nog niet: 2014 is het mikpunt, eind 2013 het meest optimistische scenario. Ten tweede blijft de vraag of de Google Glass met een voorspelde prijs in de buurt van 750 dollar snel een breed publiek zal bereiken. Early adopters zullen het zonder twijfel gebruiken, maar het zal ook voor Google Glass wachten zijn op de killer apps om een ruimer publiek te overtuigen. En net dat ruime publiek hebben content marketers dan weer nodig om hun klanten te overtuigen van de mogelijke return on investment van een Glass-project. Last but not least is zo’n bril ook sociaal gezien een risico. Het gaat niet om een nieuwe telefoon en het is allerminst vergelijkbaar met de introductie van de tablet pc. Met een bril moet je over straat en niet iedereen zal zich daar comfortabel bij voelen (wat trouwens met mensen die al een bril dragen?). Ook zal niet iedereen klaar zijn voor nog meer ‘always on’-situaties. De hang naar meer echte wereld zou dankzij Google Glass wel eens aan belang kunnen winnen.

Recently Published

meta description lengte
»

Google gaat voor een langere meta description

Al gemerkt? In de zoekresultaten van Google staat meer uitleg onder ...

robot
»

Met een robot naar sterkere content, kan dat?

Met een nieuw jaar voor de deur blikken we graag vooruit. Niet met ...

»

Animatie laten maken? Hoe nu verder?

Je hebt een animatie laten maken om jouw verhaal of concept te ...

»

PepsiCo financiert zijn marketing (deels) met content

Content maken evolueert voor veel multinationale merken naar een ...

whatsapp business
»

Content via WhatsApp: KLM toont de weg

Als contentmarketeer kan je voortaan ook WhatsApp aan je kanalenmix ...

GDPR
»

De impact van GDPR op contentmarketing

GDPR is ‘talk of the town’ in marketingland. Minder dan een jaar ...

workflows
»

Waarom helpen workflows je contentmarketing?

Workflows zijn de hoeksteen van een performante aanpak van je ...

»

Wat is marketing automation en hoe kan het jouw bedrijf helpen?

Marketing automation is een woord dat al een tijdje meedraait binnen ...

dcmc2017
»

DCMC2017 in 4 quotes als opwarmer

Van 9 tot 13 oktober organiseert Mediaforta zijn jaarlijkse Digital ...