Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Brand Journalism: De heldere kant van duistere journalistiek

Brand journalismMarketing en journalistiek hebben een bijzondere haat-liefdeverhouding. Dat komt omdat journalisten doorgaans vanuit hun professionele instinct zeer sceptisch staan tegenover marketinginformatie, terwijl marketeers vooral denken in termen van media en hoe je die kan benutten om een boodschap zo efficiënt mogelijk bij de doelgroep te brengen. Twee perfect verdedigbare standpunten die echter van tijd tot tijd tot een zeer normale botsing komen. Weinigen belichamen de twee disciplines, Peter Vandermeersch is tot op heden de enige journalist die met de titel van marketeer van het jaar aan de haal ging.

Content marketing is echter een van de marketingdisciplines die door de inhoudelijke focus het nauwst aansluit bij journalistiek werk. Persverenigingen zullen echter opperen dat journalistiek in opdracht van een merk nooit helemaal onafhankelijk kan zijn en vanuit dat inzicht ontstond een nieuwe term die doorgaans wordt omschreven als ‘brand journalism’. Voor journalisten klinkt dat als werken voor the dark side, maar de professionalisering van content marketing heeft ervoor gezorgd dat we vandaag al enkele mooie voorbeelden van degelijk onderbouwde merkjournalistiek kunnen ontdekken.

The Boeing Company

Een van de bedrijven die recent veel lof oogstte voor zijn brand journalism is vliegtuigbouwer Boeing. The Boeing Company lanceerde een nieuwe site en focuste daarbij op brand journalism met interessante reportages over mensen. Op die manier wilde het merk zich een meer menselijk gezicht aan meten. Een van de sterke verhalen is Freezin’ in Florida over de tests met de 787 Dreamliner in de grootste koelhangar ter wereld. Die hangar simuleert temperaturen van -50° tot +70° Celsius. In een twee minuten durend videostuk schetst Boeing een mooi beeld van de mensen die de tests uitvoeren.

Het moeten overigens niet altijd mensen zijn. Rocky earns his rest is het verhaal van een Mechelse Scheper met 56 jaar dienst op de teller (in hondenjaren) als explosievenhond voor Boeing. De communicatiedirecteur van Boeing vatte de symboliek van Rocky samen door te stellen dat het vroeger gewoon onmogelijk was geweest om een hond op te voeren op de corporate site. Nu wil het bedrijf over elke medewerker praten en dat maakt van content marketing in deze case een enorm efficiënte tool voor de verbetering van het bedrijfsimago.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.